H λαογραφος Ελενη Ψυχογιου για το νεο βιβλιο του Τακη Λαινα των εκδοσεων «Παρατηρητης της Θρακης»

Μια πολύ ωραία έκπληξη μας περίμενε σήμερα μέσω των social media, αφού η σπουδαία λαογράφος και ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Ελένη Ψυχογιού, συνταξιούχος σήμερα, ανήρτησε στον τοίχο της στο fb παρουσίαση του νέου βιβλίου του γεωπόνου και δημοτικού συμβούλου στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Τάκη Ν. Λαϊνά, με τίτλο «Γη και Ύδωρ. Αγροτική εργασία και οικονομία», που κυκλοφορεί από τα τέλη Μαϊου 2017 από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».
 
Να σημειώσουμε ότι αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του γεωπόνου και συγγραφέα Τάκη Ν. Λαϊνά, με την έκδοση του πρώτου που ο τίτλος του ήταν «Ο κάμπος ο κόσμος –El campo el mundo» να έχει εξαντληθεί και να βρίσκεται αυτόν τον καιρό στο τυπογραφείο για τη δεύτερη έκδοσή του.  
 
Το βιβλίο είναι έγχρωμο, μικρού σχήματος(14Χ21) και κοσμείται από φωτογραφίες της ταλαντούχου Νατάσας Χριστοπούλου, η οποία συγχρόνως ανθολογεί και στίχους ηλείων ποιητών που έχουν σχέση με την ύπαιθρο του τόπου τους. 

Η κ. Ψυχογιού τα «λέει» όμως καλύτερα όλα… Ας την ακούσουμε…  

«Για κάποια όπως η αφεντιά μου, που ερευνά όσα αφορούν τη Μητέρα-Γη σε συμβολικό επίπεδο μέσα από τη διαχρονική, λαϊκή προφορική και τελετουργική παράδοση, είναι ευπρόσδεκτο και σημαντικό το νέο βιβλίο του Λεχαινίτη γεωπόνου Τάκη Λαϊνά: «Γη και Ύδωρ. Αγροτική εργασία και οικονομία», έκδοση «Παρατηρητής της Θράκης», επιμέλεια Ελένη Σκάβδη, φωτογραφίες, λεζάντες, ανθολόγηση στίχων, επίμετρο Νατάσα Χριστοπούλου, Κομοτινή-Λεχαινά 2017.
 
Γιατί δεν γίνεται να μιλάς για τη γη χωρίς να γνωρίζεις είτε εξ ιδίας πείρας είτε από έρευνα το μόχθο των ανθρώπων, τον τρόπο και τις παραγωγικές, οικονομικές και άλλες συνθήκες που είναι αναγκαίες και κατάλληλες ώστε η μάνα-γη καλλιεργούμενη να μπορεί να αποδίδει όσα θρέφουν ανθρώπους και ζώα αλλά και να προσπορίζει τα απαιτούμενα στους καλλιεργητές της, θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο. Γραμμένο λογοτεχνικά, με τον απλό και κατανοητό τρόπο ανθρώπου που κατέχει βιωματικά το θέμα του, το βιβλίο πέρα από τις σχετικές γνώσεις που παρέχει, αγγίζει και τις καρδιές μας.
 
Αγαπημένος φίλος και συμπατριώτης ο Λεχαινίτης συγγραφέας και γεωπόνος Τάκης Λαϊνάς είναι και ενεργός πολίτης σε παραγωγικό, επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε συμμετοχή στην τοπική πολιτική σκηνή και στα κοινά, στο νομό Ηλείας. Πέραν αυτών είναι και δραστήριο μέλος της Λεχαινίτικης -και όχι μόνο- ομάδας φίλων που από τη δεκαετία του ΄70 μέσα από διαφορετικές συλλογικές προσπάθειες, λογοτεχνικές-εκδοτικές και οικολογικές (και μαζί πολιτικές βεβαίως), προσπαθούμε συλλογικά παρεμβαίνοντας με πολλούς τρόπους, να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας σε τέτοια ζητήματα, στο πλαίσιο του εφικτού. 
 
Το βιβλίο έχει και το προνόμιο να το επιμεληθεί η -με ρίζες στην Ικαρία και τη Θράκη και διαβιούσα στην Αμαλιάδα- Ελένη Σκάβδη, συγγραφέας και έμμεσα αγαπημένο συντροφικό μέλος της παραπάνω ομάδας αλλά και γνώστρια των εκδοτικών θεμάτων, καθώς υπήρξε και εκδότρια της τοπικής εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα της Ηλείας». Η συμμετοχή της στην έκδοση ενώνει το Αιγαίο και το Ιόνιο, τη νότια και τη βόρεια Ελλάδα όπως εξάλλου το κάνει και η μάνα-Γη.
 
Εξαιρετική είναι και η συμβολή της Νατάσας Χριστοπούλου, συγγραφέως και φωτογράφου, στην έκδοση. Γιατί η Νατάσα όχι μόνο δίνει την πνοή τής νεότερης γενιάς (είναι και κόρη της Ελένης Σκάβδη) αλλά καταφέρνει να δώσει σε ένα βιβλίο που πραγματεύεται οικονομικά και παραγωγικά ζητήματα με στοιχεία και αριθμούς, ποιητική διάσταση, εικονικά και λογοτεχνικά. Κατάφερε δηλαδή να συνταιριάσει με ευαισθησία τις δικές της υπέροχες φωτογραφίες από το τοπικό φυσικό περιβάλλον με στίχους που αντλεί από ποιήματα γνωστών και εξαιρετικών Ηλείων ποιητών, εκ των οποίων οι εν ζωή είναι και -άμεσα ή έμμεσα- μέλη της παραπάνω λογοτεχνικής και οικολογικής ομάδας.
 
Έτσι μπορώ να κλέψω και εγώ το Σαββοπουλικό
 

«Μέχρι τα ουράνια σώματα με πομπούς και με κεραίες
 φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα και ιστορία οι παρέες..»

 
 

Καλοτάξιδο, Τάκη!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.