Μουσικη κατασκηνωση για το Φεστιβαλ Ανατολικης Μουσικης

Από την Τετάρτη 2 έως και την Κυριακή 6 Αυγούστου

Από την Τετάρτη 2 έως και την Κυριακή 6 Αυγούστου θα λειτουργήσει για δεύτερη χρονιά η μουσική κατασκήνωση του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που λαμβάνει χώρα επί 9 συναπτά έτη στη γειτονική Ξάνθη.

Η μουσική κατασκήνωση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες περιφερειακές δομές σεμιναριακών κύκλων με σολίστες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.

Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούνται νέες δομές (κατασκηνώσεις της Α/θμιας Εκπ/σης στα Αρχαία Άβδηρα) και οι εκπαιδευτικές δράσεις συνδυάζονται με αναψυχή σ’ ένα πραγματικά πανέμορφο περιβάλλον. Τα μαθήματα, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και οι στιγμές στην κατασκήνωση οδηγούν τους συμμετέχοντες στη δημιουργία μιας «παρέας» που αγαπά την Ανατολική Μουσική. Το κόστος συμμετοχής είναι το χαμηλότερο δυνατό. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2017 περιλαμβάνει: 

Ι. “Μικρασιατικό τραγούδι”  Σεμινάρια 2 – 6 Αυγούστου 2017

Κατερίνα Παπαδοπούλου (4-6 Aυγούστου) Προετοιμασία: Χρήστος Μπαρτζόπουλος (2-3 Αυγούστου) 

ΙΙ. “Μουσικό σύνολο λόγιας μουσικής της Πόλης” Σεμινάρια 2 – 6 Αυγούστου 2017

Ευγένιος Βούλγαρης & Σωκράτης Σινόπουλος 

“Μικρασιατικό τραγούδι”

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου εκτός από μία από τις σημαντικότερες και με διεθνή αναγνώριση ερμηνεύτριες ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών θεωρείται και μία από τις ικανότερες και πιο έμπειρες δασκάλες του αντικειμένου, με θητεία σε μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων και σε σεμιναριακούς κύκλους για το δημοτικό τραγούδι στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο σεμινάριο θα συντονίσει τους συμμετέχοντες στην ομαδική και ατομική ερμηνεία ρεπερτορίου από τα παράλια της Ιωνίας και της Κωνσταντινούπολης.

Το σεμινάριο πλαισιώνεται από τους Χρήστο Μπαρτζόπουλο και Γιάννη Κατσούλη, οι οποίοι, υποστηρικτικά στα παραπάνω ζητήματα θα εξετάσουν ζητήματα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής (εκτέλεση, έκφραση, γένη και διαστήματα, συνάφεια, ήχων και μακάμ). 

“Μουσικό σύνολο λόγιας μουσικής της Πόλης” 

Ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Σωκράτης Σινόπουλος διαγράφουν εδώ και δύο δεκαετίες παράλληλες διαδρομές με αφετηρία τις μουσικές παραδόσεις τις ανατολικής μεσογείου έχοντας σημαντική συνεισφορά στην αναβίωση της χρήσης ιστορικών μουσικών οργάνων – του τοξωτού ταμπούρ και της πολίτικης λύρας αντίστοιχα – στην σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα μέσω του πολύπλευρου καλλιτεχνικού και διδακτικού τους έργου.

Στο σεμινάριο θα συντονίσουν από κοινού τους συμμετέχοντες σε μια μουσική ομάδα με έντονο το διαδραστικό στοιχείο όπου θα εξετασθούν ολισθηκά τα ζητήματα που αφορούν την μουσική επιτέλεση των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων.
– Τεχνικές οργανοχρησίας / – Μακάμ και Τροπικότητα / – Αυτοσχεδιασμός / – Διαποίκιλση / – Μουσική συνεργασία / – Ενορχήστρωση / – Αισθητικές προσεγγίσεις

Μέρος του ρεπερτορίου που θα εξετασθεί, θα παρουσιαστεί στη συναυλία στις 5 Αυγούστου.
Αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και όλες οι παρτιτούρες θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες ένα μήνα πριν από την διεξαγωγή του σεμιναρίου.

Γίνονται δεκτοί μουσικοί “ανατολικών” οργάνων (ούτι, κανονάκι, νέυ κλπ ), μουσικοί οποιουδήποτε άλλου μουσικού οργάνου (βιολί, κλαρίνο κλπ) ακόμα και συγκερασμένου (σαντούρι, λαούτο κλπ) και εκτελεστές κρουστών οργάνων. 

Info
Συντονιστής: Γιάννης Κατσούλης
Πληροφορίες αίτηση συμμετοχής:
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 2542 www.fex.org.gr  [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.