Ηλθε, προσευχηθηκε και απηλθε ο Τουρκος Πρωθυπουργος στη Ροδοπη

Με το δείπνο Ιφτάρ στο Λύκειο και την προσευχή στο τζαμί των Αρριανών ολοκλήρωσε την επίσκεψή του

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» το βράδυ της Δευτέρας στο δείπνο Ιφτάρ που πραγματοποιήθηκε  στον οικισμό Λύκειο του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών επίτιμος καλεσμένος στο οποίο ήταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 
Το συγκεκριμένο δείπνο αποτέλεσε και την αφορμή της επίσκεψης, ιδιωτικού χαρακτήρα, του Τούρκου Πρωθυπουργού στη Θράκη, στην οποία και έφτασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Συγκεκριμένα ο κ. Γιλντιρίμ κατέφθασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με μία περίπου ώρα καθυστέρηση, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, απ’ όπου και αναμενόταν να δώσει το «παρών» στα εγκαίνια της  μονάδας επεξεργασίας κερασιού ΥAKA I.K.E. του κ. Λεβέντ Σαδήκ.
 

Ωστόσο ο ίδιος συνοδευόμενος από τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη μετέβη πρώτα στο τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως στο κέντρο της Κομοτηνής όπου και προσευχήθηκε, αφού έγινε πρώτα αποδεκτός από πλήθος κόσμου που ήταν συγκεντρωμένο.
 
Η παρουσία του στα εγκαίνια της εταιρείας αναβλήθηκε οριστικώς όταν ο ίδιος ακολούθως μετέβη στο Τούρκικο Προξενείο της Κομοτηνής, απ ‘ όπου και αναχώρησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ για τον οικισμό του Λυκείου όπου συμμετείχε στο δείπνο Ιφτάρ.
 
Μετά το δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος, πέραν της συζύγου του, συνοδευόταν από τους δύο ψευτομουφτήδες Ροδόπης και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ, αλλά και τους Τούρκους υπουργούς Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου -ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Αρριανά– συγκοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν, ενέργειας και φυσικών πόρων Μπεράτ Αλμπαυράκ, συνεργάτες και συμβούλους του, απευθύνθηκε προς το συγκεντρωμένο κοινό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αποτελούν την «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  μίλησε εκτενώς για την συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τα όσα «εποικοδομητικά» όπως τα χαρακτήρισε συζήτησαν, κάνοντας γνωστή την κοινή τους απόφαση για την πραγματοποίηση συνάντησης – συνδιάσκεψης μεταξύ των δύο χωρών  το φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη.
 
Ο κ.Γιλντιρίμ  αναφέρθηκε στη συνεργασία και τον διάλογο που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, σε διάφορους τομείς για να επισημάνει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν της διαδικασίας του διαλόγου, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ταυτότητα των παρευρισκομένων, ένα «προνόμιο» το οποίο όπως τόνισε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο, από την εκπαίδευση έως την ανάπτυξη.   Ο ίδιος υπεραμύνθηκε την ανάπτυξη των συνεργασιών μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών, προς όφελος όπως υπογράμμισε της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας των δύο χωρών και ευχήθηκε ένα ευλογημένο Ραμαζάνι σε όλους.
 
Ακολούθως ο κ. Γιλντιρίμ έκανε μία ολιγόλεπτη στάση στο δημαρχείο των Αρριανών όπου και συνομίλησε με τον δήμαρχο κ. Αμέτ Ριτβάν, για να ολοκληρώσει τέλος της επίσκεψή του στην Θράκη επισκεπτόμενος το τζαμί των Αρριανών όπου και προσευχήθηκε. 

Γιάννης Αμανατίδης «Η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών θρησκειών το καθαρό μήνυμα που δώσαμε» 

«Το καθαρό μήνυμα που δώσαμε, φεύγοντας από το τζαμί όπου πήγε να προσευχηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, είναι το μήνυμα του παραδείγματος της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, όπως είναι οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι στη Θράκη και πρέπει να είναι παράδειγμα. Είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη και νομίζω ότι το μήνυμα το έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας» ανέφερε λίγο πριν αναχωρήσει από τα Αρριανά ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος δώρισε στον κ. Γιλντιρίμ μία γραβάτα κόκκινου χρώματος, καθώς κι ένα κομποσκοίνι από το Άγιο Όρος, σε ανταπόδοση του δώρου που ο ίδιος δέχτηκε νωρίτερα από τον κ. Γιλντιρίμ, που ήταν ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι προσευχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.