Το Κοιμωμενο «Ομιλουν» Τσιρκο του Χοροταξιου

Καθήλωσε το κοινό, ξυπνώντας τη σκέψη του

«Το Κοιμώμενο Τσίρκο» της Στέγη Τέχνης, Χορού και Κίνησης «Χοροτάξιο» το βράδυ της Τρίτης, 20 Ιουνίου έκανε στάση στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής.

Την πρώτη του στάση, σε μια «περιοδεία», που κατά την άποψή μας θα έπρεπε να υπάρξει, ώστε να «διαχυθεί» το βασικό μήνυμα της παράστασης, ο επίλογός της, πως «αγάπη δεν είναι να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια, αλλά να βλέπουμε προς την ίδια κατεύθυνση» με τον τρόπο που μας το «πέρασαν» οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση, της μετατροπής της αγάπης και της επιμονής τους για τον χορό και την κίνηση σε δημιουργία. Στη δημιουργία ενός θεάματος, «ξένου» για τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Κομοτηνή, σε επίπεδο καλλιτεχνίας και δημιουργίας, μα τελικά τόσο αναγκαίου, αν κρίνει κανείς από την απόλυτη προσήλωση του κοινού στα όσα διαδραματίζονταν στην σκηνή του Κοιμώμενου Τσίρκου.

Ένα «Κοιμώμενο Τσίρκο» το οποίο ωστόσο ήρθε για να «ξυπνήσει»  πρωτίστως  τις εσωτερικές «ανησυχίες» του θιάσου του, ήτοι των μαθητών και των μαθητριών του «Χοροταξίου» για τους οποίους ήταν η παράσταση, και να τους δώσει τη δυνατότητα να τις εξωτερικεύσουν, όπως και έγινε,  καταφέρνοντας  να «ξυπνήσει» τις εσωτερικές ανησυχίες και όλων των παρευρισκομένων.

Με ιθύνοντα νου, στη σύλληψη και τη σκηνοθεσία του, την χορεύτρια, χορογράφο και ιδιοκτήτρια του «Χοροταξίου» Γιούλη Ιωαννίδου, τον Ηρακλή Τζαφέτα, του Θεατρικού Εργαστηρίου «Κύκλος» στον πιο ταιριαστό ρόλο που τον έχουμε δει έως τώρα, στον ρόλο του ring master, και μια ομάδα εκλεκτών συντελεστών που συνετέλεσαν στην μαγεία του «Κοιμώμενου Τσίρκου», στον οποίο δεν πρωταγωνίστησαν τα εντυπωσιακά εφέ και τα φανταχτερά κοστούμια, αλλά μέσα από την απλότητά του, το αποτέλεσμα ενός συλλογικού οράματος και μιας αντίστοιχα συλλογικής προσπάθειας.

Όπως αυτή εκτυλίχθηκε  στον  χώρο του πάρκου που επιμελήθηκε σκηνογραφικά στήνοντας σκηνές τσίρκου και περικλείοντας τον χώρο του με μπάλες από άχυρο,  όπως επιμελήθηκε και τα κοστούμια και το μακιγιάζ, ο αποδεδειγμένα ταλαντούχος  σκηνογράφος και ενδυματολόγος  Γιάννης Καραγκιουλμέζης, και η οποία «φωτίστηκε» από την ομάδα της εταιρείας NI.K. SOUNDS Γ.ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ – Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ Ο.Ε.   

Μια σκηνή  στην οποία εμφανίστηκαν επιβλητικά «τέρατα», ακροβάτες, κλόουν και παιδιά, υπνοβάτισσες, πολλές ωραίες κοιμωμένες και φυσικά ο απαραίτητος για την εξέλιξη της ιστορίας πρίγκιπας, ο οποίος μεγάλωσε και κλήθηκε να γίνει «θηριοδαμαστής» για να αντιμετωπίσει τόσο τα θηρία του θιάσου όσο και τα «θηρία» της ζωής.

Και όλοι αυτοί σκηνοθετημένοι από την Γιούλη Ιωαννίδου, σε χορογραφίες τόσο της ίδιας όσο και των συνεργατών της κ.κ. Δημήτρη Χιονίδη, Ηρακλή Τζαφέτα και Κατερίνα Ραπτέλη υπό μαγευτικούς ήχους  -μεταξύ των οποίων και η πρωτότυπη μουσική του Κομοτηναίου Ομέρ Χατζησερίφ για τις Υπνοβάτισσες-  σε επιμέλεια του Πάνου Αναστασίου.

«Στο τσίρκο όλα φαίνονται αληθινά» μας προϊδέασε στην έναρξη της παράστασης η κ. Κατερίνα Ιωαννίδου καλώντας τη σκέψη μας να «σιωπήσει» ούτως ώστε να απολαύσουμε το θέαμα. Αντίστοιχα έπραξαν χρησιμοποιώντας τη νοηματική, με τη βοήθεια της Ελένης Σολωμάκου, η Γιούλη Ιωαννίδου και ο Ηρακλής Τζαφέτας, κατά την διάρκεια της παράστασης στο βουβό πλην όμως τόσο ηχηρό κάλεσμά τους. Ο θίασος του «Χοροταξίου» ωστόσο στην παράσταση που ακολούθησε κατάφερε το ακριβώς αντίθετο, να μετουσιώσει την σκέψη μας, σε πράξη.

Το θίασο του «Κοιμώμενου Τσίρκου» αποτελούν οι: 

Ηρακλής Τζαφέτας, Δημήτρης Χιονίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Νίκος Μπρετός, Χαρά Τζαμπαζλή, Θεοδώρα Τοπούζη, Καλλιόπη Βιδούρη, Γεωργία Κοκκινάκη, Άννα Πατρωνίδη, Άννα Κουφάκη, Κατερίνα Ντίνου, Ιωάννα Μπατζόγλου, Στεργιάννα Κωνσταντινίδου, Αντωνία Κοκκινάκη, Δήμητρα Αντωνιάδου, Μαρία – Ρόζα Σέλβη, Αργυρώ Κωνσταντινίδου, Χριστίνα Ξενάκη, Λαμπρίνα Ξενάκη, Αγγελική Κυριακόγλου, Νάγια Γκοτοσίδου, Σουδενάζ Αλή, Έλενα Παπαδοπούλου, Σελίν Τσεκίρ, Σεβγί Τσεκίρ, Ερατώ Αγρίμη, Κατερίνα Αναγνώστου, Γεωργία Λευθερακάκη, Ιωάννα Μαρκάτη, Ειρήνη Μουλά, Ανθή Παπαθεοδώρου, Κωνσταντίνα Πλατνάρη, Βάνια Σταθά, Ρωξάνη Διαμαντούδη, Ελένη Δαλλίδου, Μυρτώ Λειβαδάρου, Θάλεια Δόλκα, Στεφανία Κάλτσου, Θεοπούλα Ευαγγέλου, Ηλιάνα Δασκολιά και Κωνσταντίνα Ιωάννου.

Περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.