Χαλιντε Αχμετ, Φοιτητρια και Υπευθυνη της “Hamsah Event” «Η ημερα αυτη, δωρο προς ολους οσους επεδειξαν υπομονη καθ’ ολη τη διαρκεια της νηστειας»

Ποιο είναι το νόημα αυτής της μεγάλης γιορτής και ποια είναι η ωραιότερη ανάμνησή σου;
Από μικρή μου άρεσε η ιδέα του Μπαϊραμιού, όπως γενικότερα μου αρέσουν οι γιορτές  διότι αποτελούν την αφορμή για να ενωθούμε όλοι, όπως για παράδειγμα την ημέρα αυτή την γιορτάζουμε όλοι οι Μουσουλμάνοι από κοινού.  Προσωπικά κάθε Μπαϊράμι μου δίνει την ίδια χαρά και περιμένω αυτές τις μέρες με ανυπομονησία, για να βρεθώ με το σύνολο της οικογένειάς μου. Με όλους τους συγγενείς που έρχονται από μακριά και όλους τους αγαπημένους μας ανθρώπους.  

Πως βιώνεις το Ραμαζάν Μπαϊράμι ως θρησκευτική γιορτή;
Είναι μια μεγάλη μέρα. Σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας και συμβολίζει την υπομονή και την εγκράτεια των ανθρώπων, που την έχουν κρατήσει για ένα μήνα. Σε αυτές τις μεγάλες και ζεστές μέρες, οι άνθρωποι με μεγάλο κουράγιο προσπαθούν να τηρούν τη νηστεία που δεν επιτρέπει ούτε να φάει κανείς, ούτε να πιεί έστω νερό.  Γι’ αυτόν τον λόγο η μέρα αυτή είναι το δώρο προς όλους αυτούς που επέδειξαν την υπομονή.

Ποιες παραδόσεις τηρείται σήμερα και πως έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου;
Οι παραδόσεις μας όσον αφορά αυτή τη γιορτή  –διότι έχουμε και το Κουρμπάν Μπαϊράμι που είναι μεγαλύτερη γιορτή και με άλλες παραδόσεις–  είναι ότι σε κάθε σπίτι γίνονται συγκεκριμένες προετοιμασίες για αυτή τη μέρα. Όλες οι γυναίκες φτιάχνουν τα γλυκά τους, μαγειρεύουν τα ωραιότερα φαγητά για τους συγγενείς τους που θα έρθουν από μακριά για επίσκεψη, καθαρίζουν τα σπίτια και τις αυλές τους, κάνουν τα ψώνια τους  – όλοι προσπαθούν να είναι σικ–  να φοράνε τα ωραιότερά τους ρούχα. Οι μικρότεροι ξεκινούν τη βόλτα τους, τις επισκέψεις τους προς τους μεγαλύτερους. Οι μικροί φιλάνε τα χέρια των μεγάλων και αυτοί τους κερνάνε είτε δίνοντάς τους χρήματα   –εδώ  υπάρχει μια αλλαγή καθότι παλαιότερα έδιναν γλυκά στα παιδιά–   ενώ τα μικρά παιδιά κάνουν βόλτα σε όλα τα σπίτια της γειτονιάς για να μαζέψουν τα περισσότερα λεφτά και γλυκά.
Οι γιορτές είναι όμορφες ημέρες και νομίζω πως πάντα θα είναι. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.