Τζαν Μουσταφα, Οδοντιατρος “ES Dental Clinic” «Ημερες προσευχης και κατανυξης και πανω απο ολα ημερες συγχωρεσης»

Ποιο είναι το νόημα αυτής της μεγάλης γιορτής και ποια είναι η ωραιότερη ανάμνησή σου και πως βιώνεις το Ραμαζάν Μπαϊράμι ως θρησκευτική γιορτή;
Η γιορτή του Μπαϊραμιού για μένα, όπως και για όλες τις οικογένειες των Μουσουλμάνων, σηματοδοτεί τη λήξη της περιόδου νηστείας μετά από έναν μήνα. Είναι ημέρες που συγγενικά πρόσωπα ανταλλάσσουν ευχές, συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια και κυρίως επικρατεί τόσο μεταξύ των μελών της οικογένειας, όσο και μεταξύ του συνόλου των πιστών, ηρεμία, γαλήνη, στοργή και αγάπη. Είναι ημέρες προσευχής και κατάνυξης και οπωσδήποτε πάνω από όλα ημέρες συγχώρεσης.

Ποιες παραδόσεις τηρείται σήμερα και πως έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου;
Οι παραδόσεις στο Ραμαζάν Μπαϊράμι, όπως και στο Κουρμπάν Μπαϊράμι, έχουν ομοιότητες.  Το πρωί της πρώτης ημέρας του Μπαϊραμιού, οι πιστοί κατακλύζουν τα τζαμιά και προσεύχονται. Εν συνεχεία οι μικρότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους για ευχές στα σπίτια τους. Επίσης στο Ραμαζάν Μπαϊράμι φτιάχνονται και σερβίρονται παραδοσιακά γλυκά και καραμέλες, από όπου έχει δανειστεί και τη δεύτερη ονομασία του ως Σεκέρ Μπαϊράμι.  Αντίθετα η παράδοση ορίζει πως στο Κουρμπάν Μπαϊράμι σφαγιάζεται ένα ζώο.  Όλες οι προετοιμασίες γίνονται με πολύ μεράκι και ευχαρίστηση. Από την παρασκευή των γλυκών, το καθάρισμα και την περιποίηση του σπιτιού, έως και την αγορά νέων ρούχων, που αποτελεί «παράδοση» καθότι οι μουσουλμάνοι είναι ιδιαίτερα περιποιημένοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.