Χαμιδε Καρα Χασαν, Υπευθυνη Πωλησεων στην εταιρια «Αλλαντικα Καραχασαν» «Το Μπαιραμι, ενα γεματο με ανθρωπους, γελια και χαρα σπιτι»

Ποιο είναι το νόημα αυτής της μεγάλης γιορτής και ποια είναι η ωραιότερη ανάμνησή σου;
Έχω πολλές και ωραίες αναμνήσεις από το Μπαϊράμι. Θυμάμαι, φορώντας τα καινούρια ρούχα που μου έχει αγοράσει η μαμά μου για τη γιορτή να περιμένω με ανυπομονησία να γυρίσει ο πατέρας μου από το τζαμί. Θυμάμαι τη χαρά για τα διάφορα δώρα, τα χρήματα, τα γλυκά που μας κάνανε, το ότι δεν σταματούσε ποτέ να χτυπά το κουδούνι της πόρτας, λόγω των επισκέψεων των συγγενών. Γενικότερα θυμάμαι ένα γεμάτο με ανθρώπους, γέλια και χαρά σπίτι. Εικόνα που δεν φεύγει ποτέ από τις αναμνήσεις μου. Όπως και οι γεύσεις από το μεγάλο τραπέζι που έστρωνε πάντα η γιαγιά μου στο σαλόνι με τα ωραιότερα φαγητά που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Πως βιώνεις το Ραμαζάν Μπαϊράμι ως θρησκευτική γιορτή;
Η γιορτή του Ραμαζανιού είναι η πρώτη από τις δύο μεγάλες γιορτές των Μουσουλμάνων. Πρώτα απ’ όλα συμβολίζει τη λήξη της νηστείας, που είναι ένας στύλος του Ισλάμ. Υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της οικογένειας και δίνει μεγάλη χαρά στα παιδιά. Αυτές οι μέρες είναι μια ευκαιρία για συμφιλίωση με όσους ενδεχομένως υπήρχαν διαφωνίες, διότι σε αυτές τις μέρες του Μπαϊραμιού δεν πρέπει κανένας να κρατάει κακία. Όλοι πρέπει να τα έχουν καλά μεταξύ τους.

Ποιες παραδόσεις τηρείται σήμερα και πως έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου;
Μέχρι να φτάσουμε στο γιορτινό τραπέζι, απαιτούνται πολλές προετοιμασίες. Με μεγάλη προσοχή όλοι φροντίζουν τα σπίτια τους, κάνοντάς τα στην κυριολεξία άνω κάτω από την καθαριότητα. Την παραμονή φτιάχνονται τα γλυκά, οι πίτες και τα πεντανόστιμα φαγητά. Την ημέρα του Μπαϊραμιού, όλοι είναι πολύ προσεγμένοι. Φορούν τα καθαρά τους ρούχα, τα παιδιά πάντα τα καινούργια λόγω Μπαϊραμιού ρούχα τους και όλοι μαζί πάνε στην προσευχή του Μπαϊραμιού στο τζαμί.  Φεύγοντας από το τζαμί τα μικρότερα φιλάνε τα χέρια των μεγαλύτερων και ανταλλάσσουν ευχές. Το πρωινό του Μπαϊραμιού ετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή και χαρά. Στη συνέχεια όλοι περιμένουν τους επισκέπτες τους, ενώ οι μικρότεροι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι επίσκεψη στους συγγενείς. Στους επισκέπτες προσφέρεται κολόνια με άρωμα λεμόνι, καραμέλες και βέβαια τα ωραία γλυκά. Στα μικρά παιδιά που έρχονται στα σπίτια μας προσφέρουμε καραμέλες και χρήματα. Οι μακρινοί συγγενείς, όσοι έχουν την ευκαιρία βέβαια, έρχονται, ενώ με τους υπόλοιπους ανταλλάσσουμε ευχές στα τηλέφωνα.

Εύχομαι ένα πολύ γλυκό Ραμαζάν Μπαϊράμι σε όλους!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.