Στα βηματα του Καραθεοδωρη στο Breslau

Στην έδρα που δημιούργησε ο Καραθεοδωρή το 1910 βρέθηκαν ο Σάκης Λιπορδέζης και ο Νίκος Λυγερός

Συνεχίζουν να αναζητούν τα ίχνη που άφησε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στην ακαδημαϊκή του πορεία τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή, σε μια πορεία που κρατά εδώ και πολλά χρόνια.
 
Τελευταία στάση το Breslau, όπου δεσπόζει η μαρμάρινη πλάκα αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, με την επιγραφή Μηδέν Άγαν, ενθύμιο της παρουσίας του εκεί όπου οργάνωσε το μαθηματικό τμήμα.
 

«Σε όλη την πόλη αισθανόμαστε ότι περπατούσαμε στα βήματα του Καραθεοδωρή» σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σάκης Λιπορδέζης, εξηγώντας πως βρέθηκαν στην πόλη της Πολωνίας για να αναζητήσουν τα αρχεία Καραθεοδωρή. Στην πόλη έχει κτίρια των αρχών του αιώνα, από την ίδια περίοδο δηλαδή που ο Καραθεοδωρή ήταν σε αυτή.
 

Στην αποστολή ήταν 4 άτομα, δύο μαθηματικοί, ο κ. Λυγερός και ο κ. Λιπορδέζης, και δύο φιλόλογοι, η κόρη του, Μαρία Λιπορδέζη και η Βίκυ Καμπά. Στα αρχεία εντόπισαν την εργασία του Καραθεοδωρή για τους κανονικούς μετασχηματισμούς, αλλά και άλλα στοιχεία, για τα οποία μίλησε ο κ. Νίκος Λυγερός
 
Ο κ. Λυγερός σημείωσε πως έχει σημασία το γεγονός ότι οι καταγραφές στα αρχεία του πανεπιστημίου γίνονται ήδη από την εποχή που ο Καραθεοδωρή ήταν εκεί, κάτι που σημαίνει ότι αναγνώρισαν από την αρχή το έργο και την προσωπικότητά του.
 

Τα στοιχεία που βρήκαν αφορούν τόσο καθαρά τα μαθηματικά, με δημοσιεύσεις του Καραθεοδωρή κυρίως στα γαλλικά, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία των μαθηματικών.
 
Στο Breslau επίσης εντόπισαν ένα άρθρο του στο περιοδικό OSIRIS, ένα περιοδικό μαθηματικών που εκδιδόταν στην Αμερική  όπου εξηγεί τις αναφορές και όσους έχουν συνεισφέρει στην εξέλιξη της ιστορίας του λογισμού των μεταβολών.
 
Μέσα από αυτό αναδύεται μια πιο πνευματική εικόνα του Καραθεοδωρή, που αναφέρει μια σειρά από μαθηματικούς στο σύγγραμμά του.
 

Οι ιδέες και τα κείμενα που συνάντησαν στο Breslau, αποτέλεσαν μια ιδιαίτερα γόνιμη πηγή σκέψης, με τον κ. Λιπορδέζη να σημειώνει πως σκέφτονται να μεταφράσουν το άρθρο του Καραθεοδωρή στα ελληνικά, μαζί με άλλα κείμενά του. «Δεν μπορεί όλα τα ελληνικά κείμενα να έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, και όχι τα ξένα στα ελληνικά» σημείωσε, επισημαίνοντας πως ψάχνουν να βρουν τρόπο, είτε με δικά τους έξοδα είτε μέσω πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου, να μεταφραστεί και να δοθεί στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
 
Κλείνοντας ο κ. Λιπορδέζης σημείωσε πως συνεχίζουν την προσπάθεια να βρουν τα ίχνη του Καραθεοδωρή, ανακαλύπτοντας τη δράση, την πορεία και την αναγνώριση του Καραθεοδωρή, ο οποίος τιμάται ιδιαιτέρως στο εκεί πανεπιστήμιο.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.