Σημαντικο βημα για την ειδικη εκπαιδευση στη Ροδοπη

Ιδρύεται Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, το οποίο αρχικά θα στεγαστεί σε κτίριο στη Μελέτη

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο ιδρύεται στην Κομοτηνή, το οποίο θα στεγαστεί προσωρινά στο κτίριο που έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό στη Μελέτη, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, καλύπτοντας μια ανάγκη και ένα χρόνιο αίτημα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
 
Το σχολείο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, είναι ανάμεσα στις τρεις σχολικές μονάδες της ΑΜΘ την ίδρυση και την προαγωγή των οποίων αποφάσισε ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
 
Έτσι πέρα από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Κομοτηνή ιδρύεται Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Ξάνθη, ενώ το 1ο Ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καβάλας προάγεται από 6/θέσιο σε 9/θέσιο.
 
Η απόφαση αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση,  εμπίπτει στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, λειτουργικού, συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού συστήματος, αποτελεί δε ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη και τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του τόπου μας, καλύπτοντας τις ανάγκες του κάθε παιδιού, στο πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον. 

Μαίρη Κοσμίδου «Η ίδρυση η στελέχωση και το ξεκίνημα του σχολείου αυτού, που τόσο έλειπε από την πόλη μας, είναι πολύ σημαντική» 

Το νέο κτίριο θα στεγαστεί αρχικά σε κτίριο στην Τοπική Κοινότητα Μελέτης, το οποίο προοριζόταν για νηπιαγωγείο όμως τελικά δεν άνοιξε ποτέ λόγω έλλειψης ικανού αριθμού παιδιών, και  το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Κομοτηνής.
 
Με την ίδρυσή του, σημείωσε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου, γίνεται αποσυμφόρηση της δομής του ΕΕΕΕΚ, που ήταν η μοναδική δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ροδόπη για άτομα στην Ειδική αγωγή.
 
Στο ΕΕΕΕΚ εξυπηρετούνταν άτομα προς όφελος των οποίων θα ήταν η φοίτηση σε ένα ειδικό γυμνάσιο, και με την πρόταση αυτή, η οποία υποστηρίχθηκε από την σχολική επιτροπή και τον Δήμο Κομοτηνής, και την ίδρυση του ΕΕΕΓΛ αυξάνονται οι επιλογές των παιδιών προς δικό τους όφελος.
 
Η ελπίδα είναι ότι το κτίριο στη Μελέτη θα είναι προσωρινά ο χώρος στέγασης της δομής, μιας και τελικός στόχος είναι τα παιδιά ειδικής αγωγής να ενσωματώνονται στα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης, και να υπάρχει συνεκπαίδευση, αν μη τι άλλο στον ίδιο χώρο.
 
Μάλιστα ελπίδα είναι πως το σχέδιο που υπάρχει για αξιοποίηση του χώρο της παλιάς Νομικής όταν φύγουν οι σχολές, να στεγάσει και μια τέτοια δομή ώστε να υπάρχει ενσωμάτωση και όχι αποκλεισμός.
 
«Η ίδρυση, η στελέχωση και το ξεκίνημα του σχολείου αυτού, που τόσο έλειπε από την πόλη μας, είναι πολύ σημαντική» σημείωσε, τονίζοντας πως το σχολείο θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβρη, μιας και είναι μεγάλη η απαίτηση και η ανάγκη για να λειτουργήσει.
 
«Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει μια τέτοια δομή στην οποία υπάρχει το εκπαιδευτικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί ένα παιδί να πετυχαίνει τα μέγιστα, με βάση το επίπεδο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα», ανέφερε, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα είναι ειδικό, και εξαρτάται από τις ειδικότητες που έχουν επιλεγεί.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.