Διανομη τροφιμων… για ολιγιστους

Τα αυστηροποιημένα κριτήρια μείωσαν τον αριθμό δικαιούχων του προγράμματος ΤΕΒΑ σε όλη τη Ροδόπη - Κοτόπουλο, φέτα, είδη παντοπωλείου και βασικής υλικής συνδρομής μοίρασαν οι Δήμοι της Ροδόπης

Την πρώτη διανομή για τη νέα περίοδο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD) πραγματοποίησαν την Τρίτη 27 Ιουνίου οι Δήμοι της Ροδόπης, διανέμοντας κοτόπουλο, φέτα, είδη παντοπωλείου και βασικής υλικής συνδρομής στους νέους ωφελούμενους, που είναι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ. 

Στο Δήμο Κομοτηνής σχηματίστηκαν ουρές έξω από το Πολυλειτουργικό Κέντρο, όπου γινόταν η διανομή, μιας και πολλοί συμπολίτες μας έσπευσαν να πάρουν τα τρόφιμα.
 
Δυστυχώς όμως με το νέο καθεστώς, έχουμε μείωση των δικαιούχων, μιας και ενώ στην παλιά λίστα, βρισκόταν 6000 δικαιούχοι σε όλη τη Ροδόπη και 2500 στην Κομοτηνή, πλέον οι δικαιούχοι σε όλη τη Ροδόπη είναι γύρω στους 1500 σε όλη τη Ροδόπη, και 800 στο Δήμο Κομοτηνής.
 
 

Διανομή διαφόρων υλικών 

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών πολιτικών κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, διανεμήθηκαν αρκετά προϊόντα στους δικαιούχους, με διανομή κοτόπουλου, φέτας, σκόνης πλυντηρίου, υγρού πιάτων, μακαρονιών, οσπρίων γάλακτος και άλλων.
 
Για τη διανομή, που ήταν αρκετά μεγάλη και χρειάστηκε σημαντική προετοιμασία από πλευράς των αρμοδίων αρχών. Επιστρατεύτηκαν τα μέλη του Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και της υπηρεσίας, με τον κ. Σωτηρακόπουλο να επισημαίνει πως αυτή τη φορά οι εθελοντές ήταν λίγοι, γιατί δεν τους χρειάστηκαν όπως ανέφερε. 

Δέσμευση για κάλυψη των δικαιούχων που απορρίφθηκαν 

Όσο για το θέμα των δικαιούχων, ο κ. Σωτηρακόπουλος επισήμανε πως ο αριθμός είναι αισθητά μειωμένος, γιατί τα κριτήρια έγιναν πιο αυστηρά, και πλέον γίνονται μέσω του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο καταγράφει τη φτώχεια.
 
«Υπάρχει μια αδικία στο νόμο, θεωρώ όχι εσκεμμένη, μιας και αυτοί που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, πολλές φορές φιλοξενούνται στους γονείς τους, και αποκλείονται από το πρόγραμμα» σημείωσε για αυτό και η δημοτική αρχή αποφάσισε να «αγκαλιάσει» αυτούς τους πολίτες, και θα τρέξει πρόγραμμα για όσους αποκλείστηκαν.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σωτηρακόπουλος, έχουν ήδη καταγράψει όσους έχουν απορριφθεί από το πρόγραμμα, και δεσμεύτηκε πως ο Δήμος θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας να μην μείνουν έξω από τη διανομή.
 
 

«Μετακομίζουν» στο Κέντρο Σίτισης 

Αυτή ήταν η τελευταία φορά, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρακόπουλο, που η διανομή έγινε στο Πολυλειτουργικό, μιας και προχωρά η κατασκευή του χώρου στο Κέντρο Σίτισης του Δήμου Κομοτηνής, από όπου θα γίνονται οι διανομές, μιας και ο σημερινός χώρος, που περιλαμβάνει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, δεν είναι ο καταλληλότερος.
 
Έτσι από την επόμενη φορά, εκτός απροόπτου, η διανομή θα γίνει από εκεί, με τον κ. Σωτηρακόπουλο να τονίζει πως «εμπειρία έχουμε, θέληση να βοηθήσουμε ως δημοτική αρχή επίσης και πλέον θα έχουμε και το οίκημα και τις δομές να το πράξουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.