Ετοιμα για τα μπανια τους τα ΚΑΠΗ της Κομοτηνης

Σημαντικό το ενδιαφέρον από τα μέλη του ΚΑΠΗ για τις εξορμήσεις στην παραλία

Τους 6 απλούς κανόνες που θα πρέπει ηλικιωμένοι και όχι μόνο να έχουν στο νου όταν μπαίνουν στη θάλασσα γνώρισαν τα μέλη του 2ου ΚΑΠΗ Κομοτηνής, τα οποία ξεκινούν το πρόγραμμα «Θαλάσσια μπάνια» που θα πραγματοποιήσει το ΚΕΜΕΑ Δήμου Κομοτηνής στις 3 Ιουλίου. Αφορμή αποτέλεσε η ομιλία με θέμα «Καρδιοπάθειες και Θαλάσσια μπάνια» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου με ομιλίτρια την κ. Μαρία Σαμαρτζή Ιατρός-Καρδιολόγος.
 
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως και τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στην παραλία Αρωγής – Φαναρίου για τα μέλη των  ΚΑΠΗ και ήδη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, με περίπου 80 άτομα να έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο 2ο ΚΑΠΗ, άλλα τόσα στο 1ο ΚΑΠΗ. Μεγάλο είναι επίσης και το ενδιαφέρον και από τους οικισμούς, με τις ομάδες στον πρώην Δήμο Σιδηροχωρίου να ξεκινούν από τις 3 Ιουνίου τα μπάνια, ενώ μετά τις 17 Ιουλίου που σταματούν τα άλλα ΚΑΠΗ, αναμένεται να ξεκινήσουν τα μπάνια για τις ομάδες των ΚΑΠΗ που βρίσκονται στους άλλους οικισμούς, και συγκεκριμένα στο Νέο Σιδηροχώρι, στον Ροδίτη, το Θρυλόριο και την Αίγειρο.
 

Όπως σημείωσε η κ. Σαμαρτζή, η ενημέρωση γίνεται κάθε χρόνο, γιατί κάθε χρόνο έχουμε και κάτι ανεπιθύμητο στη θάλασσα, ίσως και μοιραίο.
 
Οι έξι κανόνες είναι:
 
-Ένας καρδιοπαθής που νιώσει ένα περιστατικό καρδιοπάθειας, το πρωί πριν πάει στη θάλασσα ή δεν πηγαίνει ή δεν κολυμπάει αν πάει στην παραλία.
 
-Δύο ώρες πριν την είσοδο στη θάλασσα δεν τρώμε το παραμικρό
 
-Όταν μπαίνουμε για πρώτη φορά στη θάλασσα και το νερό είναι σχετικά κρύο η είσοδος είναι βαθμιαία και όχι απότομη
 
-Ο ρυθμός της κολύμβησης είναι σχετικά ήπιος
 
-Η κολύμβηση γίνεται παράλληλα με την ακτή και πάντα σε τέτοιο βάθος που να μπορούμε να βγούμε σχετικά εύκολα και γρήγορα στην ακτή ή σε μέρος που πατάμε
 
-Μετά από το μπάνιο πηγαίνουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος και δεν εκτιθόμαστε πολύ στον ήλιο
 

Στη συνέχεια παρουσίασε τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρουσιάζουν οι καρδιοπαθείς, οι σακχαροδιαβητικοί, οι υπερτασικοί, οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για χοληστερίνη, που καλύπτουν σχεδόν το 80% του πληθυσμού.
 
Επίσης μίλησε για τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων με τον καύσωνα, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε τις ημέρες του καύσωνα, πώς πρέπει να κινούμαστε και τι πρέπει να αποφεύγουμε είτε είμαστε ασθενείς είτε δεν είμαστε.
 
Μάλιστα έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για συγκεκριμένα περιστατικά και παθήσεις του καθένα, με την κ. Σαμαρτζή να δίνει απαντήσεις για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται το καλοκαίρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.