Παραμελημενες οι δημοσιες τουαλετες του Φαναριου

Μια εικόνα χίλιες λέξεις για το κατά τα άλλα «παραθεριστικό κέντρο» της Ροδόπης

Μπορεί το προσεχές τριήμερο, 30 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου,  ο «παλμός» της Ροδόπης να χτυπά στο Φανάρι, με τους διοργανωτές του 2ου Φεστιβάλ Φαναρίου να έχουν θέσει ως στόχο, να ξεπεράσουν τους 6000 επισκέπτες, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι όλα έτοιμα, ώστε να υποδεχτούν τόσο τους ενδεχόμενους θεατές του Φεστιβάλ όσο και τους επισκέπτες γενικότερα που θα επιλέξουν την παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής για τα μπάνια τους.
 
Από τις αρχές της εβδομάδας, στον «ΠτΘ» δεχτήκαμε πληθώρα καταγγελιών για την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν στο λιμάνι αλλά και την παραλία του Φαναρίου, όπου και σπεύσαμε για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το τι συμβαίνει.
 

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Φεστιβάλ ανοίξει τις πόρτες του, σε σημείο μάλιστα που είναι πολύ κοντά στην μία εκ των δύο υποδομών που βλέπετε και στο σχετικό φωτογραφικό υλικό, η κατάσταση κάθε άλλο παρά προϊδεάζει για την υποδοχή 6000 και πλέον ανθρώπων.
 
Σπασμένες και κρεμάμενες από έναν μεντεσέ πόρτες  – έτοιμες να πέσουν πάνω σε οποιονδήποτε ενδεχομένως προσπαθήσει να τις μετακινήσει για να μπει μέσα–  χρησιμοποιημένες και βρώμικες τουαλέτες   – και με περιττώματα–    και σκουπίδια συνθέτουν την εικόνα των εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Φαναρίου, ενώ η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη, προβληματική επίσης ωστόσο στην παραλία του παλιού  Baracuda, όπου θα πραγματοποιηθεί και το Φεστιβάλ.
 

Εικόνες που σίγουρα δεν αποτελούν δείγμα «φιλοξενίας» και πολύ περισσότερο δείγμα «παιδείας» από πλευράς και των χρηστών αυτών, καθότι πέραν των όποιων ευθυνών  –που σαφώς υπάρχουν – από πλευράς των αρμοδίων για την καθαριότητά τους αρχών, το να τραβήξει κάποιος το καζανάκι ή να πετάξει τα σκουπίδια του στους κάδους των σκουπιδιών, είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής και προσωπικής αδιαφορίας.
 
Ανεξαρτήτως της μεγάλης μουσικής διοργάνωσης, η εικόνα αυτή κάθε άλλο παρά ταιριαστή είναι στο  «μεγάλο όπλο» της Ροδόπης κατά τους θερινούς μήνες, όπως η περιοχή του Φαναρίου, που φιλοξενεί αν μη τι άλλο τόσο ντόπιο πληθυσμό όσο και αλλοδαπούς τουρίστες που το προτιμούν και «διαφημίζεται» από τους αιρετούς ως το «παραθεριστικό κέντρο της Ροδόπης».
 

Για πόσο; Αυτό μένει στον χρόνο να αποδειχτεί. Ωστόσο η μέριμνα ακόμα και για αυτά τα απλά ίσως, «καθημερινά» πράγματα για τους αρμοδίους θα έπρεπε να υπάρχει. Και ακόμα και αν οι αρμόδιοι αδυνατούν, τότε οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, οι χρήστες καλή ώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να σπεύσουν προς την αποκατάστασή τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.