«Δικτατορια 1967-1974, Κειμενα και Ντοκουμεντα»

Βιβλιοπαρουσίαση την Τετάρτη από την ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Δικτατορία 1967-1974, Κείμενα και Ντοκουμέντα» που εκδόθηκε από τη Σύγχρονη Εποχή σε επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο δημοτικό πάρκο Κομοτηνής (όπισθεν της εκκλησίας Αγ. Παρασκευής). 
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Θόδωρος Κοντογεωργίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ. 
 
Θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από το θέμα του βιβλίου. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια πρώτη συλλογική εκτεταμένη μελέτη του ΚΚΕ για την περίοδο 1967 – 1974 και το πρόπλασμα στην επεξεργασία του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, Γ΄ τόμος 1967 – 1974, που ήδη βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
 
Σ' αυτήν περιέχονται μια σειρά άρθρα, όπως «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960», μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ότι η χούντα δεν προέκυψε από τα «Ιουλιανά» του 1965 και από τα γεγονότα που τα ακολούθησαν, αλλά ότι τα «Ιουλιανά» συνιστούσαν έναν κρίκο στην αλυσίδα των οξυμένων αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς και ανάμεσα σε αυτές και το παλάτι για τις αρμοδιότητες του τελευταίου και των κυβερνήσεων, για τον έλεγχο του στρατού κ.ά.
 
Ένα άλλο άρθρο αναφέρεται στον αντικομμουνισμό, το ιδεολογικό υπόβαθρο για τη δικτατορία 1967 – 1974, και αναφέρεται στη συντήρηση του εν λόγω κλίματος τη δεκαετία 1950, κατά κύριο λόγο όμως τη δεκαετία 1960.
 
Μια τρίτη αναφορά αφορά στους τόπους βασανισμού, φυλάκισης και εξορίας, κείμενο που αναδεικνύει την ηρωική στάση χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών κρατουμένων, καθώς και άλλων αντιδικτατορικών αγωνιστών εκείνης της περιόδου.
 
Ένα από τα άρθρα εξετάζει ορισμένες πλευρές της ιδεολογίας της δικτατορίας 1967 – 1974, ενώ άλλο παρουσιάζει τις τάσεις της ελληνικής οικονομίας κατά τη δικτατορία.
 
Η στρατηγική του ΚΚΕ στη δικτατορία 1967 – 1974 είναι το άρθρο το οποίο τοποθετείται στα δύο καίρια ζητήματα του ΚΚΕ, την εξέλιξη της στρατηγικής του από το 8ο έως και το 9ο Συνέδριο, τη διάλυση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων και την ανασυγκρότησή τους μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ (1968), σε συνδυασμό με την ίδρυση της ΚΝΕ.
 
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο άρθρο για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και τις άλλες αντιδικτατορικές οργανώσεις.
 
Το άρθρο για τη «φιλελευθεροποίηση» του 1973 αντιμετωπίζει το στόχο της δικτατορίας να διαμορφώσει συνθήκες που θα επέτρεπαν να λειτουργήσει απρόσκοπτα το αστικό πολιτικό σύστημα με κοινοβουλευτική μορφή, διατηρώντας το ανοιχτά αντικομμουνιστικό πλαίσιο.
Ενώ το άρθρο για το Πολυτεχνείο αναλύει τις συνθήκες που οδήγησαν σ' αυτό, το ρόλο του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ στην κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση.
 
Η έκδοση κλείνει με το Χρονολόγιο γεγονότων της περιόδου 1967 – 1974.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.