Ζητηματα αποζημιωσεων γνωρισε ο προεδρος του ΕΛΓΑ στη Θρακη

Καπνοπαραγωγούς και κερασοπαραγωγούς συνάντησε στη Ροδόπη ο Θ. Κουρεμπές συμμετείχε και σε σύσκεψη στην Περιφέρεια - Νέο πρόγραμμα αντιχαλαζικών ξεκινά το Σεπτέμβριο

Στη Ροδόπη βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές την Τετάρτη 28 Ιουνίου, όπου συναντήθηκε με καπνοπαραγωγούς και κερασοπαραγωγούς που είχαν ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, αλλά και συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των αποζημιώσεων και της ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκου Ευφραιμίδη, της Εκτελεστικής Γραμματέα της Περιφέρεια κ. Ζωής Κοσμίδου, περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων. 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κουρεμπές επισκέπτεται την περιοχή ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάνει για να μάθει τα προβλήματα της περιοχής, να εξηγήσει τόσο την ασφαλιστική διαδικασία αλλά και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του οργανισμού.

 

Επίσκεψη σε όλη τη Θράκη 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο καθώς και άλλα στελέχη του υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. στην Αλεξανδρούπολη, ξεκίνησε την επίσκεψή του την Τρίτη από την ΠΕ Έβρου, όπου επισκέφτηκε το Τυχερό, και τη Βύσσα, που υπήρξε μια μικρή χαλαζόπτωση, ενώ την Τετάρτη ξεκίνησε από το Δήμο Αρριανών και τη Φιλλύρα τις επισκέψεις του στη Ροδόπη, όπου συνάντησε καπνοπαραγωγούς, πριν μεταβεί στη σύσκεψη στην Κομοτηνή, όπου πραγματοποίησε και ενημέρωση για το πρόγραμμα της ενεργητικής προστασίας, μέσω του μέτρου 5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανασυγκρότησης, ενώ γνώρισε και όλα τα θέματα και προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιφέρεια.
 
Στη συνέχεια είχε συνάντηση με κερασοπαραγωγούς της περιοχής, ενώ κατόπιν μετέβη στην Ξάνθη. 
 

Αύξηση της περιόδου κάλυψης ζητούν οι καπνοπαραγωγοί 

Όπως σημείωσε, στόχος τους είναι να μελετήσουν άμεσα τις αποζημιώσεις στην περιοχή, γιατί υπάρχουν ακόμα ζητήματα από το 2016, όπου καθυστέρησαν, χωρίς, σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνη του ΕΛΓΑ, λόγω του θεσμικού πλαισίου και των αλλαγών στα αρμόδια υπουργεία, όπου χάθηκε χρόνος.
 
«Παρουσιαστήκαμε αφερέγγυοι στον κόσμο χωρίς να φταίμε, και για εμάς αποτελεί στόχο και στοίχημα να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα το 2017» σημείωσε, αναφέροντας ότι έχουν λάβει δεσμεύσεις από τα αρμόδια Υπουργεία πως τα προβλήματα που υπάρχουν θα λυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Στη Φιλλύρα ενημερώθηκε για τα προβλήματα που προκάλεσε στα καπνά η χαλαζόπτωση, ενώ του τέθηκαν ζητήματα για την περίοδο κάλυψης, συγκεκριμένα της αύξησής της, γιατί οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής μας μαζεύουν και μετά από το Σεπτέμβριο, κάτι που ο κ. Κουρεμπές σημείωσε πως θα αναλύσει συνολικά στην αναδιαμόρφωση του Οργανισμού του ΕΛΓΑ.
 
Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας και όπως ανέφερε μέχρι τώρα προσπαθούσαν να λύσουν άλλα μέτωπα, όπως οι μετακινήσεις του προσωπικού, όπου είχαν προβλήματα, της υποδομής και των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία ήταν απαρχαιωμένα και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την σύγχρονη λειτουργία του.
 
Σε αυτό τον τομέα ήδη λειτουργεί η ηλεκτρονική δήλωση ζημιάς μέσω των ανταποκριτών, η οποία θα γίνει υποχρεωτική από 1η Σεπτεμβρίου και θα βοηθήσει να συντομεύσει ο χρόνος τόσο υποβολής, όσο και η εκτίμηση, με χάρτες και άλλα ζητήματα, και μια σειρά από υπηρεσίες προς τους αγρότες, στο πλαίσιο του δημόσιου χαρακτήρα των γεωργικών ασφαλίσεων.
 
«Είναι τέτοια η δομή της ελληνικής γεωργίας, που κάτι άλλο θα είναι πολύ κακό και καταστροφικό για τους αγρότες» σημείωσε, τονίζοντας πως τόσο πολιτικά όσο και υπηρεσιακά ο δημόσιος φορέας θα πρέπει να ενισχυθεί, ενώ βέβαια θα πρέπει και οι ίδιοι να γίνουν καλύτεροι στις υπηρεσίες τους.
 
Πάντως οι αγρότες από την πλευρά τους, παρά την κρίση, πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, με το ποσοστό αυτών που δεν καταβάλλουν εισφορές να είναι γύρω στο 10%.
 
Θέλοντας όμως να διευκολύνουν όσο το δυνατόν τον πρωτογενή τομέα σε αυτή την περίοδο της κρίσης, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουρεμπές, μελετούν τρόπους να υπάρξουν διευκολύνσεις από τις τράπεζες, ειδικά προς αγροτικούς φορείς, ώστε να καλύπτουν ασφαλιστικές εισφορές και μέσω της αγροτικής κάρτας, βοηθώντας να αποκατασταθεί ο πρωτογενής τομέας στη θέση που του αξίζει.
 
 

Κίνητρα για τα αντιχαλαζικά 

Όσο για το κύριο θέμα της ενημέρωσής του στη σύσκεψη της περιφέρειας, το πρόγραμμα της ενεργητικής προστασίας, σημείωσε πως είναι ένα πολύ δελεαστικό πρόγραμμα για τους παραγωγούς, μιας και η επιδότηση σε αυτό φτάνει το 80%.
 
Η ΚΥΑ οδεύει προς υπογραφή και αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο να ανοίξει το ΠΑΑ για τους αγρότες όλης της χώρας.
 
«Αυτό που μας ενδιαφέρει, ως χώρα και ως ΕΛΓΑ, είναι η προστασία της παραγωγής, και όχι να ερχόμαστε μετά να αποζημιώσουμε, γιατί σαφέστατα όταν προστατεύεις την παραγωγή σου και είσαι μέσα στις αγορές, τα πράγματα είναι καλύτερα και για τη χώρα» ανέφερε, τονίζοντας πως ειδικά στην περιοχή της Κομοτηνής, όπου υπάρχουν δενδρώδεις καλλιέργειες κυρίως κεράσια, αλλά και αμπέλια, συμφέρει τους παραγωγούς να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία.
 
Αξίζει να επισημανθεί πως η ένταξη σε προγράμματα αντιχαλαζικών στην περιοχή μας είναι μικρή, κάτι που ο κ. Κουρεμπές απέδωσε στην έλλειψη ενημέρωσης αλλά και πόρων.
 
Τα προγράμματα μέσω ΕΛΓΑ τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιδότηση στο 60%, με τον καλλιεργητή να καλύπτει το άλλο 40%, αλλά και να πρέπει να καταβάλλει το πλήρες ποσό, να προσκομίσει εξοφλημένα τιμολόγια και στη συνέχεια να πληρωθεί.
 
Με το νέο ΠΑΑ όμως ελπίζουν να προσελκύσουν περισσότερους καλλιεργητές, μιας και οι προδιαγραφές θα είναι πιο «χαλαρές», η επιδότηση φτάνει στο 80% ενώ έχουν έλθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες, ώστε, όσο χρησιμοποιείται ευρύτερα η Αγροκάρτα, να χρηματοδοτεί η τράπεζα τα αντιχαλαζικά, και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να καταβάλλει σε αυτή το ποσό μέσα σε 1-1,5 μήνα, με μικρή επιβάρυνση για τον παραγωγό.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.