Ανταμωμα μεσα στο ανταμωμα για τους Γιουβαλιωτες της Αιγειρου και του Καλοχωριου Θεσσαλονικης

Το Σάββατο 8 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγείρου - Μένια Μπουρνούδη και Θοδωρής Κούκος «Δεν θέλουμε να χαθεί η ταυτότητα του χωριού, ούτε οι παραδόσεις»

 Από την ίδρυσή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου έχει ως πρωταρχικό του στόχο την διάσωση και τη διάδοση των παραδόσεων και της ιστορίας της περιοχής, στοιχείων αναπόσπαστων από την ταυτότητα των κατοίκων του οικισμού.
 
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Σύλλογο Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα», καθώς και με τη στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Αιγείρου και της τοπικής κοινότητας, απόγονοι των καταγόμενων από το Καλλημέριο – Γιουβαλή της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες το 1922, θα βρεθούν και πάλι όλοι μαζί, παρακινημένοι από την αγάπη και τη νοσταλγία τους για τις αλησμόνητες πατρίδες, κάτω από την ίδια στέγη.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιουλίου και ώρα 11:00 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγείρου. 

«Η Αίγειρος είναι το δεύτερο σε πληθυσμό μεγαλύτερο χωριό που έχει άτομα που έχουν έρθει από το Γιουβαλί» 

Όπως εξήγησαν μιλώντας στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή οι Μένια Μπουρνούδη και Θοδωρής Κούκος, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου, η σκέψη για το «αντάμωμα» δημιουργήθηκε όταν δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Καλοχωριτών που τους ενημέρωνε πως ο Σύλλογος θα βρεθεί στην Κομοτηνή για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών.
 
«Το χωριό μας είναι το δεύτερο σε πληθυσμό μεγαλύτερο χωριό που έχει άτομα που έχουν έρθει από το Γιουβαλί και το Καλοχώρι είναι το πρώτο» εξήγησε η κ. Μπουρνούδη για να προσθέσει ότι  «είναι περίπου πενήντα οικογένειες που κατοικούν στο Καλοχώρι, που είναι από το Γιουβαλί και στο δικό μας χωριό είναι είκοσι δύο οικογένειες» με ορισμένους μάλιστα εκ των κατοίκων των δύο χωριών να έχουν και συγγενικούς δεσμούς μεταξύ τους.
 
Όσο για το πού βρίσκεται το Γιουβαλί η κ. Μπουρνούδη εξήγησε ότι «το Γιουβαλί είναι μια περιοχή που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα δυτικά του Ανακτορίου και δεκατέσσερα χιλιόμετρα νότια της Βιζύης. Το όνομά του το πήρε από τις πολλές φωλιές που είχε το χωριό. Στα τουρκικά, όπως μας έχει πει η κ. Μαρούλα Ισπυρίδου στο βιβλίο της, Γιούβα στα τουρκικά σημαίνει φωλιά και «λι» είναι η κατάληξη. Μιλάμε για περιοχή ανατολικής Θράκης. Στην αρχή το Γιουβαλί ήταν μικρό σε πληθυσμό, είχε περίπου 250 άτομα, και μετά με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκαν και έφτασαν τους 800». 

Καταγραφή τραγουδιών με τη φωνή του Γιώργου Γκαϊντατζή από τον Σύλλογο 

Το εν λόγω αντάμωμα βέβαια δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη «γνωριμία» των κατοίκων των δύο οικισμών αλλά και την παρουσίαση λαογραφικών, γενεαλογικών και λοιπών στοιχείων από το Γιουβαλί. «Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία που έχουμε. Έχουμε κάνει κάποια καταγραφή μερικών τραγουδιών και διαφόρων στοιχείων που έχουμε από το Γιουβαλί. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Γιώργο Γκαϊντατζή, ο οποίος μας έχει πει και διάφορα τραγούδια και έχουμε καταγράψει 27 τραγούδια, τα οποία τα θυμάται από τη μαμά του» αποκάλυψε η κ. Μπουρνούδη για να προσθέσει ο κ. Κούκος πως «υπάρχει αυτή η διάθεση καταγραφής από μεριάς του Συλλόγου. Έχουμε σκοπό να τα καταγράψουμε όλα αυτά, τους στοίχους των τραγουδιών, κυρίως, αλλά έχουμε και τραγούδια ηχογραφημένα, με τον κ. Γκαϊντατζή να τραγουδάει. Είναι ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος και θυμάται πάρα πολλά τραγούδια. Είναι 82 χρονών. Μας είπε 25 τραγούδια και μπορούσε να μας πει και πολλαπλάσια. Δεν πρέπει να χαθούν αυτά τα στοιχεία. Όσο περνάει ο καιρός η παγκοσμιοποίηση μας καταλαμβάνει, τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν, η παράδοση δηλαδή, εξαφανίζονται σταδιακά. 

«Είμαστε από μικροί στον σύλλογο και τον πονάμε» 

Τέλος, ερωτηθέντες σχετικά με την ενασχόλησή τους στα διοικητικά του συλλόγου από τόσο νεαρή ηλικία, οι δυο τους υπογράμμισαν  πως η Αίγειρος «έχει μεγάλη ιστορία και προσπαθούμε κι εμείς να την επεκτείνουμε. Προσπαθούμε να διασώσουμε ό,τι έχει και να βρούμε ό,τι επί πλέον υλικό χρειάζεται, γιατί αυτά είναι που θα μείνουν μετά. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το σύλλογο γιατί είναι ένας σύλλογος που τον πονάμε, είμαστε από μικροί εκεί, έχουμε μεγαλώσει μέσα στο σύλλογο, είτε με το χορευτικό, είτε με τις διάφορες δράσεις του, και έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτόν.
 
Ο βασικός μας στόχος είναι να μην χαθεί αυτή η ταυτότητα που έχει το χωριό μας, γιατί το χωριό μας είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Έχει κατοίκους από δυο διαφορετικές περιοχές. Έχουμε κατοίκους από την Ανατολική Ρωμυλία και από την Ανατολική Θράκη, πρόσφυγες. Το χωριό είναι καθαρά προσφυγικό. Δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η ταυτότητα του χωριού, ούτε οι παραδόσεις. Σκεφτόμαστε να καταγράψουμε έθιμα, περισσότερο από την καταγραφή που έχει ήδη γίνει στο παρελθόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.