Ελπιδα μεσα απο τα προβληματα θελει να βρει η Κινηση Πολιτων Ηφαιστου «Η Ειρηνη»

Καθαριότητα, η μετατροπή του Δημοτικού Ιατρείου σε χώρο μάθησης και η βελτίωση των υποδομών του Σχολείου του οικισμού ανάμεσα στις προτεραιότητες

Πάνω από ένας μήνας πέρασε από τα εγκαίνια του νέου χώρου της Κίνησης Πολιτών Ηφαίστου «Η Ειρήνη», τα μέλη της οποίας θέλουν να δώσουν μια νέα πνοή στον οικισμό και τα μέλη της έχουν ήδη ξεκινήσει να πιέζουν για να λυθούν κάποια από τα πολλαπλά προβλήματα του οικισμού. «Έχουμε κάνει αιτήματα στο Δήμο, κάποια έγιναν και κάποια δεν έγιναν» σημείωσε ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Κουρού Εβγήν, συνεχίζοντας «δεν θέλουμε να έχουμε πρόβλημα με κανένα, θέλουμε να είμαστε με όλους καλά, και θέλουμε τη βοήθεια όλων, γιατί αν έχουμε τη βοήθεια από έξω και εμείς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο εδώ».
 
Ήδη τις τελευταίες μέρες, μετά από αίτημά τους, η ΔΕΥΑΚ έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων του οικισμού, μιας και ιδίως το καλοκαίρι, αναδεύουν έντονη δυσοσμία. Σημείωσαν δε πως κάθε χρόνο τους υπόσχονται την δημιουργία αποχέτευσης στον οικισμό, όμως τώρα ελπίζουν πως τελικά στο τέλος του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι εργασίες, κρατώντας παρόλα αυτά «μικρό καλάθι».
 
 

Προτεραιότητα η μάθηση 

Ένα από τα κύρια αιτήματά τους, το οποίο και έχουν ήδη διατυπώσει στο Δήμο Κομοτηνής, είναι η παραχώρηση του χώρου του παλιού Δημοτικού Ιατρείου που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, το οποίο έχει περιπέσει σε αχρηστία, και έχει εντός του καταστροφές. Αυτό το ιατρείο θέλουν να το χρησιμοποιήσουν σαν βιβλιοθήκη, με Η/Υ, όπου καθηγητές ή εθελοντές φοιτητές από το πανεπιστήμιο θα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά του οικισμού στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μετά το δημοτικό, αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά του οικισμού που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο.
 
Να σημειωθεί πως η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, σύμφωνα με τα μέλη της κίνησης, φέρεται να έχει δεσμευτεί για την συντήρηση του χώρου, όταν αυτός παραχωρηθεί από το Δήμο Κομοτηνής.
 
 

Προβλήματα με τον καθαρισμό χόρτων και την καθαριότητα 

Επιπλέον οι κάτοικοι του οικισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα σκουπίδια και τα χόρτα, όπως  στον δρόμο που πάει προς πανεπιστημιούπολη -που έχει πολλούς διερχόμενους κάθε μέρα- από τη γέφυρα μέχρι το βενζινάδικο. Επίσης στο δρόμο που διέρχεται παράλληλα από το ποτάμι μετά τη γέφυρα, προς τον οικισμό της Φωλιάς, δεν έχει υπάρξει καθαρισμός εντός του οικισμού, παρόλο που μετά από το γήπεδο, έχει υπάρξει καθαρισμός.
 
Πρόβλημα με την καθαριότητα όμως αυτή τη φορά με σκουπίδια, υπάρχει και στον χώρο που βρίσκεται απέναντι από το βενζινάδικο στο τέλος του οικισμού, όπου έχει δημιουργηθεί ένας μίνι σκουπιδότοπος. Μάλιστα είχαν και όχληση από τρίτους, για το θέμα των σκουπιδιών, μιας και δεν περιποιεί τιμή για την περιοχή μας και ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο δρόμο της πανεπιστημιούπολης.
 
Ο κ. Εβγήν τόνισε πως γενικότερα ο οικισμός έχει πρόβλημα γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί κάδοι, πέρα αυτών επάνω στο δρόμο, και παρόλο που δεν αρνήθηκε ότι κάτοικοι του οικισμού έχουν πάρει κάδους στα σπίτια τους, αυτοί είναι οι μικροί, και όχι οι μεγαλύτεροι. Όμως παρά τις δεσμεύσεις δεν έχει υπάρξει καθαρισμός, και παρόλο που παραδέχονται ότι πρέπει και οι κάτοικοι του οικισμού να κάνουν δράσεις για την καθαριότητα και να προσέχουν περισσότερο τον οικισμό τους -αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε η κίνηση- πρέπει να γίνει η αρχή.
 
Την ίδια ώρα ο κεντρικός δρόμος προς την πανεπιστημιούπολη, παρά τις επανειλημμένες τους οχλήσεις, παραμένει χωρίς φωτισμό, παρόλο που λόγω και του πανεπιστημίου, έχει σημαντική κίνηση και τις βραδινές ώρες. Τα μέλη  της κίνησης έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως το θέμα θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής και ελπίζουν ότι σύντομα θα εκπληρωθεί και αυτή η υπόσχεση.
 
 

Πολλά παιδιά, παλιό σχολείο 

Να τους δουν με τα μάτια της ψυχής τους ζήτησε από τους φορείς της πόλης ο κ. Μουμίν Σαχίτ, γραμματέας της κίνησης, ο οποίος σημείωσε πως με δεδομένη την μεγάλη ανεργία που υπάρχει στον οικισμό, δυσκολεύονται να έχουν τα προς το ζην, πόσο μάλλον το ευ ζην. Θέλησε δε να διαλύσει τις φήμες ότι δεν πληρώνουν για τις υπηρεσίας κοινής ωφέλειας στον οικισμό, σημειώνοντας πως πληρώνουν δημοτικά τέλη, λογαριασμούς νερού, ρεύματος και άλλους.
 
Το πρόβλημα που επισήμανε ήταν το θέμα του σχολείου του οικισμού, το οποίο είναι αρκετά παλιό κτιριακά, και τελευταία φορά που υπήρξε κάποια ενίσχυσή του ήταν επί θητείας του αείμνηστου Γεωργίου Παπαδριέλλη, όταν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν τοποθετηθεί κάποια κοντέινερ, τα οποία βρίσκονται ακόμη εκεί. «Το δικό μας σχολείο δεν έχει τίποτα. Θέλουμε να μάθουν τα παιδιά μας» σημείωσε, τονίζοντας πως και η αυλή του σχολείου χρειάζεται αναβάθμιση.
 
Το σχολείο έχει εγγεγραμμένα 125 παιδιά, όμως μέχρι το 2010 ήταν 230 παιδιά, κάτι που δείχνει το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που υπάρχει στον οικισμό, μιας και πολλοί κάτοικοι έφυγαν, άλλοι προσωρινά άλλοι μόνιμα, στην Γερμανία.
 
Πάντως ο κ. Εβγήν εξέφρασε το παράπονό του για το γεγονός ότι είναι λίγα τα άτομα από τον οικισμό που δουλεύουν στις κοινωφελείς υπηρεσίες έστω και προσωρινά, κάτι που απέδωσε και στην έλλειψη ενημέρωσης, για αυτό και έχουν στήσει στο προαύλιο του χώρου όπου στεγάζεται η Κίνηση ένα πίνακα ανακοινώσεων, ώστε να αναρτώνται ανακοινώσεις και για εργασία αλλά και άλλα θέματα.
 
 

Σχέδια για το μέλλον 

Πέρα από αυτά, η κίνηση θέλει σιγά σιγά να γίνουν και άλλα πράγματα στον οικισμό, και ανάμεσα στα σχέδιά τους είναι να επανασυσταθεί η ομάδα του οικισμού, η οποία έχει διαλυθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία θα αποτελείται από νέους του οικισμού, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί από αυτή την ομάδα μια ακαδημία, ώστε να πηγαίνουν τα παιδιά και να ξεφεύγουν από άσχημες συνθήκες και επιρροές.
 
Την ίδια ώρα ελπίζουν πως σε κάποια φάση θα αποκατασταθεί και η παιδική χαρά που υπήρχε στον οικισμό, η οποία βρίσκεται στο χώρο μπροστά από το Δημοτικό Ιατρείο και τώρα αποτελεί κενό χώρο, μιας και οι οικισμός έχει πολλά παιδιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.