Στην Κομοτηνη χτυπουσε η καρδια της Θρακης (+Gallery)

Τις τρεις μέρες του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών

Με πολύ χορό και με έμφαση στην παράδοση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών το Σάββατο 8 Ιουλίου, με τη συμμετοχή πάνω από 30 συλλόγων στην Κομοτηνή, σε συνδιοργάνωση της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. της αντιπεριφέρειας Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) καθώς και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
 

Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα μέλη των συλλόγων με μπροστάρη μια γιγάντια ελληνική σημαία, ξεκίνησαν από το προαύλιο του ναού παρέλαση προς το Δημοτικό Γήπεδο Κομοτηνής, όπου ήταν προγραμματισμένη η χορευτική εκδήλωση.
 
Στην πορεία τους μέσα από τους δρόμους της πόλης τα μέλη των Συλλόγων, κρατώντας ψηλά τα λάβαρά τους, έδειξαν πως κρατούν τη μνήμη ζωντανή, και συνεχίζουν να θυμούνται τις παραδόσεις και την ιστορία των προγόνων τους.
 
Κατά τη διάρκεια της πομπής αναβίωσαν τόσο ένας παραδοσιακός Ανατολικορωμυλιώτικος γάμος, με τη γαμήλια πομπή να δίνει ένα άλλο χρώμα στην συγκέντρωση, αλλά και το έθιμο της Καμήλας, με το ομοίωμα του ομώνυμου ζώου να συνοδεύει τους συλλόγους.
 

Η παρέλαση κατέληξε στο δημοτικό στάδιο, όπου βραβεύτηκαν οι σύλλογοι, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Μαρώνειας κ. Χρήστος Παπανικολάου, που διετέλεσε για χρόνια μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΑΡ, και η Αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΔΠΘ, με καταγωγή από την Αίγειρο, κ. Μαρία Βεργέτη, για την προσφορά τους στην διατήρηση της Ανατολικορωμυλιώτικης παράδοσης.
 

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή, 7 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην πλατεία του Αιγείρου, με παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από συλλόγους καθώς και παραδοσιακό Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιώτικο γλέντι, ενώ τιμήθηκε ο Νίκος Ραχμανίδης μέλος του Ιερού Ιδρύματος Αγίας Τριάδας για την προσφορά του στο Ίδρυμα και γενικότερα στην Ομοσπονδία, καθώς και παλιοί οργανοπαίκτες εκ των οποίων κάποιοι δεν ζουν σήμερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.