Ζητουνται απαντησεις για το αλμυρο νερο στις βρυσες της παραλιακης ζωνης

Για προχειρότητα κατηγορεί τους ιθύνοντες η Ελένη Λαφτσή

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα του αλμυρού νερού που έτρεχε από τις βρύσες των κατοίκων της παραλιακής ζώνης του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο αποδίδεται στο γεγονός ότι δόθηκε παροχή από την «αλμυρή» γεώτρηση της Πόρπης, επηρεάζοντας τους οικισμούς της Μέσης, Γλυφάδας, και των παραλιών Μέσης και Αρωγής.
 
Να σημειωθεί πως η γεώτρηση της Πόρπης είχε ως στόχο να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης στην παραλιακή ζώνη τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως αφού έγινε διαπιστώθηκε ότι η υφαλμύρωση είχε προχωρήσει στον υδάτινο ορίζοντα, και για αυτό το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, τόσο που έγινε αντιληπτό στη βρύση των καταναλωτών.
 
Η λύση φαίνεται να είναι νέα γεώτρηση, η οποία όμως αναμένεται να πάρει κάποιο χρόνο, χωρίς να υπάρχει, για τους καλοκαιρινούς μήνες, κάποια άλλη λύση, πλην της μείωσης της κατανάλωσης νερού. 

«Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται, με εκκωφαντικό τρόπο, ότι είμαστε ανέτοιμοι  να υποστηρίξουμε στοιχειωδώς την περιοχή Αρωγής-Φαναρίου» 

Ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι αποδεικνύεται για ακόμα μια χρονιά με εκκωφαντικό τρόπο ότι ο Δήμος είναι ανέτοιμος να υποστηρίξει στοιχειωδώς την περιοχή Αρωγής-Φαναρίου, μιλώντας για προχειρότητα στο θέμα της διαχείρισης της υδροδότησης εξέδωσε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή.
 
Η κ. Λαφτσή, αφού διατυπώνει έξι ερωτήματα που προκύπτουν από την όλη εμπειρία, σημειώνει πως η παράταξη περιμένει απαντήσεις, μην έχοντας πειστεί ότι το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ένα χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης των οικισμών  της παραλιακής ζώνης που αναμενόταν να λυθεί με τη νέα γεώτρηση στην περιοχή της Πόρπης, τελικά αποδείχτηκε ότι αντί να αντιμετωπιστεί, συνεχίζει να υφίσταται.
 
Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται, με εκκωφαντικό τρόπο, ότι είμαστε ανέτοιμοι  να υποστηρίξουμε στοιχειωδώς την περιοχή Αρωγής-Φαναρίου, που αποτελεί πλέον έναν αξιοσημείωτο  πόλο έλξης τουριστών από τις γειτονικές χώρες.
Είμαστε ανέτοιμοι όσον αφορά στοιχειώδεις υποδομές για τα αυτονόητα, όπως είναι αυτές που εγγυώνται την ομαλή  και αδιάκοπη παροχή νερού, τις οποίες όφειλε η Δ.Ε.Υ.Α.Κ και ο Δήμος Κομοτηνής να έχει διασφαλίσει προ ετών  για τους δημότες του.
 
Ένα σοβαρό θέμα υποδομών  για μια περιοχή του Δήμου Κομοτηνής  με κομβική  σημασία, με πόση προχειρότητα μπορεί να αντιμετωπίζεται από τους ιθύνοντες;
Και τα ερωτήματα για τη νέα γεώτρηση που  «υποτίθεται» ότι θα έλυνε το πρόβλημα της υδροδότησης στην παραλιακή ζώνη-σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.-αλλά αντ’ αυτού παρέχει αλμυρό νερό, πολλά και ποικίλα:
 
1.-Τι διασφαλίσεις παρείχε η εκπονηθείσα μελέτη ως προς την  καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης παροχής;
2.-Πριν  κατασκευασθεί και πριν δοθεί σε λειτουργία  δεν έγινε δοκιμή ώστε να ληφθεί δείγμα νερού και να εξετασθεί για την καταλληλότητά του;
3.-Μήπως προέκυψε πρόβλημα κατά την κατασκευή της γεώτρησης;
4.-Πότε εκπονήθηκε η μελέτη ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες;
5.-Τι μας διασφαλίζει ότι και η νέα μελέτη που θα εκπονηθεί δεν θα ενέχει τους ίδιους κινδύνους;
6.-Υπάρχουν ευθύνες σε κάποιους για το γεγονός ότι εν μέσω θερινής περιόδου η περιοχή Φαναρίου -Αρωγής  θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων για άλλη μια χρονιά  να κάνει περιορισμένη  χρήση  νερού;
 
Γνωρίζουμε ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί  «ευκαιρία» για αναζήτηση ευθυνών.
Διατηρούμε όμως το δικαίωμα να μην έχουμε πεισθεί ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα της υδροδότησης της συγκεκριμένης περιοχής ,έχει αντιμετωπισθεί με την δέουσα σοβαρότητα από την διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ, παρόλο που υπήρχε ο χρόνος και υπήρξε η δέσμευση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Περιμένουμε απαντήσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.