Νεοι οριζοντες για τις ευαλωτες ομαδες του Δημου Μαρωνειας Σαπων

Με την επέκταση του ρόλου του Κέντρου Κοινότητας αλλά και την προσθήκη της δομής Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας

Τις δυνατότητες που δίνει στην κοινωνία του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας ανέλυσαν οι εμπλεκόμενοι σε αυτό, κατά την εναρκτήρια Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Η Συμβολή και ο Ρόλος του Κέντρου Κοινότητας στην Τοπική μας Κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Σαπών.
 
Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν  θέματα που αφορούν την λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, τις ανάγκες που εξυπηρετούν, τους σκοπούς αυτού αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
 
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στις Σάπες, που ξεκίνησε πρόσφατα και αναμένεται να επεκταθεί από το Σεπτέμβριο. 

Χαράλαμπος Κουγιουρούκης «Αν νοιώσουν πως θέλουμε να τους βοηθήσουμε και να τους υποστηρίξουμε, τότε υπάρχει μια πολύ καλή επαφή και αυτό είναι το βασικό» 

Το κέντρο κοινότητας αποτελεί ουσιαστικά μια συνέχεια της παλαιότερης δομής που υφίστατο στον Δήμο, το Κέντρο στήριξης Ρομά και ευπαθών ομάδων, με μεταφορά προσωπικού από την μια δομή στην άλλη.
 
Η καινούρια δομή, σημείωσε ο κ. Χαράλαμπος Κουγιουρούκης, Κοινωνικός Λειτουργός, Συντονιστής του Κέντρου Κοινότητας, έχει σαν στόχο να υποδέχεται το κοινό, να το ενημερώνει για διάφορα προγράμματα προνοιακού χαρακτήρα, όπως το πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα, αλλά και το ΤΕΒΑ που συνδέθηκε σε αυτό, να τον βοηθά στην κατάθεση της αίτησής του, αλλά και να τους διασυνδέσει με άλλους φορείς και υπηρεσίες, προσφέροντας συμβουλευτική υποστήριξη και δημιουργικές δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής.
 

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με στόχο να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια, τις διακρίσεις, να προωθήσουμε κόσμο στην απασχόληση και γενικότερα να βοηθήσουμε οποιοδήποτε απευθύνεται στην υπηρεσία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Η περιοχή του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, ανέφερε ο κ. Κουγιουρούκης, είναι μια περιοχή με πολλαπλές δυσκολίες για πολλές ομάδες, τους οποίους και προσπαθούν να βοηθήσουν, έχοντας διαπιστώσει πως με την κρίση, αυξήθηκαν σημαντικά αυτοί που έχουν ανάγκη και προβλήματα, για αυτό και θέλουν να τους υποστηρίξουν.
 
Την υπηρεσία γνώριζαν από πριν, με την ομάδα των εξυπηρετούμενων να διευρύνεται μα το πρόγραμμα του Εγγυημένου Εισοδήματος, και έτσι υπάρχει σημαντική προσέλευση σε αυτή.
 
«Προσπαθούμε να ικανοποιούμε το κάθε αίτημα που έχουμε, ανάλογα με τις δυνατότητες μας, και αν δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάποιο αίτημα, παραπέμπουμε σε κάποια άλλη υπηρεσία, αν χρειάζεται πιο εξειδικευμένη στήριξη και βοήθεια» ανέφερε, σημειώνοντας πως κοινωνοί όλης αυτής της προσπάθειας είναι τα μέλη της υπηρεσίας, που απαρτίζεται από τον ψυχολόγο κ. Μπαλτά Τουτζάι, τη νοσηλεύτρια Ζωή Κωνσταντινίδου, την εκπαιδευτικό Ελένη Μουντούνη, την οικονομολόγο Θώμη Γιαννούλη και τη διαμεσολαβήτρια Σεπετζή Χασάν Ερμίν.
 
Όσο για τους Ρομά, σημείωσε ότι από την προηγούμενη περίοδο απευθύνονταν στο Κέντρο, το σημαντικό όμως ήταν να αντιληφθούν πως τα μέλη του κέντρου θέλουν να τους βοηθήσουν, και να τους εμπιστευτούν.
 
«Αν νοιώσουν πως θέλουμε να τους βοηθήσουμε και να τους υποστηρίξουμε, τότε υπάρχει μια πολύ καλή επαφή, και αυτό είναι το βασικό» ανέφερε, τονίζοντας φυσικά πως αυτό ισχύει για όλες τις ευπαθείς ομάδες. 

Ευγενία Θεοχαρίδου «Διασύνδεση με τις τοπικές υπηρεσίες, διευκόλυνση μεταξύ ωφελούμενων και υπηρεσιών, δράση και κινητοποίηση των ωφελούμενων» 

Τους τρόπους με τους οποίους τα Κέντρα Κοινότητας θα συμβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες, μέσω των τριών Δ: Διασύνδεση, Διευκόλυνση και Δράση και κινητοποίηση εξέθεσε η Κοινωνιολόγος κ. Ευγενία Θεοχαρίδου.
 
«Διασύνδεση με τις τοπικές υπηρεσίες, Διευκόλυνση μεταξύ ωφελούμενων και υπηρεσιών και Δράση και κινητοποίηση των ωφελούμενων ώστε να ψάξουν, να κινητοποιηθούν και να βρουν επίλυση στα προβλήματα και τις ανάγκες τους» σημείωσε.
 

Αυτό άλλωστε είναι και το καινοτόμο στη δράση του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει την ομπρέλα, κάτω από την οποία θα καλυφθεί η διασύνδεση πολλών φορέων, διευκολύνοντας τους ωφελούμενους να βρουν τη λύση πιο γρήγορα, πιο άμεσα και χωρίς να χρειάζεται να γυρνούν από τη μία υπηρεσία στην άλλη.
 
Βέβαια η πρώτη προσέγγιση, και στις Σάπες, γίνεται μέσω της υλικής βοήθειας, γιατί οι εν δυνάμει ωφελούμενοι έχουν πρακτικά ζητήματα και ανάγκες, για αυτό και επιθυμούν να λύσουν αυτά πρώτα. Στην πορεία όμως το κέντρο μπορεί να δώσει έναυσμα για κινητοποίηση και προβληματισμό για πιο θεωρητικά κομμάτια, βοηθώντας στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως η σχολική διαρροή, ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία, ιδιαίτερα τους Ρομά. 

Κασσιανή Μαδεμλή «Σε αλληλοϋποστήριξη με τα κέντρα κοινότητας να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών στην περιοχή» 

Τέλος για τις δυνατότητες που δίνει η δημιουργία Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στις Σάπες, σε συνδυασμό με το Κέντρο Κοινότητας, μίλησε η κ. Κασσιανή Μαδεμλή, Παιδαγωγική Σύμβουλος προγραμμάτων της Θράκης των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας.
 
Όπως είναι γνωστό, τα Κέντρα είναι μια δομή των παιδικών χωριών SOS Ελλάδας, τα οποία ξεκίνησαν το 2012 ως κοινωνική ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης, και με διάθεση να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τις οικογένειες μέσω μιας ολιστικής παρέμβασης, δηλαδή με υλική και θεραπευτική υποστήριξη τόσο προς τους γονείς όσο και τα παιδιά.
 
Το 2012 ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο της Κομοτηνής, το οποίο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 έχει υποστηρίξει περίπου 250 οικογένειες στο Δήμο Κομοτηνής, και αφουγκραζόμενοι την ανάγκη να στηριχθεί ο τοπικός πληθυσμός στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το κέντρο κοινότητας, σε συνεργασία με το Δήμο.
 
Αυτή τη στιγμή στο κέντρο υπάρχει μόνο ένας κοινωνικός λειτουργός, όμως από το Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να μπουν και στο χώρο που θα τους παραχωρήσει ο Δήμος, θα έχουν περισσότερα άτομα επεκτείνοντας τις δυνατότητες παρέμβασής τους και τις δράσεις δικτύωσης με όσους φορείς και ομάδες ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια.
 
Μια από τις προκλήσεις που διαβλέπει η κ. Μαδεμλή, είναι η ενημέρωση του πληθυσμού για την κοινωνική δομή και τις υπηρεσίες που αυτή μπορεί να προσφέρει.
 
«Σε αυτό έχουμε πολλή δουλειά και φυσικά δεν θα είμαστε μόνοι μας, σε αλληλοϋποστήριξη με τα κέντρα κοινότητας ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών στην περιοχή» σημείωσε, τονίζοντας πως θα πρέπει να  ενεργοποιηθούν ο κόσμος, οι σύλλογοι, οι ομάδες που υπάρχουν στις Σάπες και τους γύρω οικισμούς, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος στο τι σημαίνουν οι θεραπευτικές παρεμβάσεις και η υποστήριξη που προσφέρουν στην οικογένεια

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.