Δυο «γενιες» συμβασιουχων καλυπτει ο Δημος Κομοτηνης

Λύση φαίνεται να δίνεται στο θέμα με δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Λύση στο θέμα της εκκρεμότητας των συμβασιούχων καθαριότητας στο Δήμο Κομοτηνής έδωσε, την Τρίτη 11 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, λαμβάνοντας αφενός απόφαση για τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου, με έγκριση συμπληρωματικού επικαιροποιημένου πίνακα αιτούμενων θέσεων με σειρά προτεραιότητας, όπως απαιτεί η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ, αφετέρου δε εγκρίνοντας την απασχόληση έως την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων, και όχι πέραν της 31/3/2018, του προσωπικού το οποίο προσλήφθηκε στο Δήμο μας με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σε θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και εξακολούθησε να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι την 7-6-2017.
 
Αυτό σημαίνει πως τόσο οι 28 συμβασιούχοι-παρατασιούχοι, με τους οποίους προέκυψε το πρόβλημα αντισυνταγματικότητας από το Ελεγκρικό Συνέδριο, όσο και 30 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 30 Ιουνίου, θα συνεχίσουν να εργάζονται στο Δήμο, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
 
Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων, με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες για να καλύψουν οι Δήμοι της χώρας τις ανάγκες τους σε τακτικό προσωπικό στην καθαριότητα, και στην οποία προβλέπεται η τροποποίηση των οργανισμών, μετά από υποβολή πίνακα θέσεων. 

Αλλαγή προτεραιότητας για να οριστούν οι θέσεις 

Όσο αφορά τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου, να υπενθυμίσουμε πως ο Δήμος Κομοτηνής στα αρχές του 2017 είχε υποβάλλει πίνακα με 62 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, γιατί τότε η εγκύκλιος που είχε εκδοθεί όριζε πως οι αιτούμενες θέσεις θα έχουν να κάνουν και με άλλες υπηρεσίες, πλην της καθαριότητας.
 
Για αυτό και χρειάστηκε η επικαιροποίησή του, αλλάζοντας ουσιαστικά τη σειρά προτεραιότητας, προτάσσοντας τους εργάτες καθαριότητας (50 θέσεις) και τους οδηγούς απορριμματοφόρων (10 θέσεις). Ακολουθούν οι Χειριστές μηχανημάτων έργου, με 1 θέση στην Ομάδα Α 2η Ειδικότητα (Γερανοί, γερονοφόρα, καλαθοφόρα, περονοφόρα), 1 θέση στην Ομάδα Α 4η Ειδικότητα (Μηχανικά σάρωθρα, εκχιονιστικά, αλατιέρες, διαγραμμιστικά) 1 θέση στην Ομάδα Α 1η Ειδικότητα (Εκσκαφείς, τσάπες, JCB, CATERPILLAR, LEIBHERR, προωθητήρες γαιών, φορτωτές), και στο τέλος είναι 3 θέσεις Μηχ/των Αυτοκινήτων 3 και 1 θέση Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων.
 
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμος επέλεξε να κρατήσει σχετικά χαμηλά τον αριθμό των θέσεων, (οι κενές θέσεις στις συγκεκριμένες ειδικότητες ξεπερνούν τις 100) γιατί πρόκειται για ανταποδοτικές υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει πως αν έπαιρνε περισσότερους, θα έπρεπε να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι της χώρας λόγω των τελευταίων εξελίξεων.
 
Με την αλλαγή αυτή, σημείωσε, καλύπτονται και οι 2 «γενιές» συμβασιούχων, σημειώνοντας πως ευχή και προσπάθεια του Δήμου Κομοτηνής είναι να προσληφθούν όλοι και επιθυμώντας να αποφύγει τον εφησυχασμό των συμβασιούχων, τόνισε πως το αν οι 58 που θα συνεχίσουν να εργάζονται θα απορροφηθούν στις θέσεις μονίμων, αποτελεί θέμα ΑΣΕΠ και νομοθετικής ρύθμισης. 

Συμβάσεις για 58 άτομα 

Όσο για την απασχόληση έως την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων των 58 συμβασιούχων που εργάζονταν στο Δήμο στις 7/6/2017, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ, το Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, με την οποία αιτιολογούν ότι συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη απασχόλησης των εργαζομένων λόγω ανεπάρκειας του υπηρετούντος σήμερα στο Δήμο τακτικού προσωπικού, αποφάσισε να εγκρίνει την απασχόλησή τους στο Δήμο, ξανά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συμμορφωθεί ο Δήμος στην κρίση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αυτή διατυπώθηκε στα υπ’ αριθ. 14/30-06-2016 και 9/10-05-2017 πρακτικά γενικών συνεδριάσεων και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο, να προβεί σε έκδοση διαπιστωτικής πράξης λύσης της εργασιακής σχέσης μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και των είκοσι οκτώ συμβασιούχων-παρατασιούχων.
 
Επίσης αποδέχτηκε πως συντρέχουν όλες οι εκ του νόμου τασσόμενες προϋποθέσεις για την έγκριση της απασχόλησης των συμβασιούχων κατά τα οριζόμενα στην επίμαχη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίνοντας την απασχόληση, έως την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν τις 30-03-2018 του προσωπικού το οποίο προσλήφθηκε στο Δήμο με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σε θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και εξακολούθησε να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι την 7/06/2017.
 
Εξουσιοδότησε δε τον Δήμαρχο να εκδώσει διαπιστωτική απόφαση – πράξη περί απασχόλησης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαφόρων ειδικοτήτων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής από την επομένη της έγκρισης ελέγχου νομιμότητας της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. 

Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις 

Ο κ. Πετρίδης από την πλευρά του σημείωσε πως ο Δήμος είχε την οικονομική δυνατότητα και έκανε την προετοιμασία για να γίνει το ταχύτερο δυνατόν αυτή η κίνηση, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ενώ πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα και την περιοχή μας είχαν μεγάλα προβλήματα με την αποκομιδή των σκουπιδιών, στην πόλη μας δεν υπήρξε καμία μέρα θέμα με τα σκουπίδια.
 
Τις αλλαγές στήριξε ομόφωνα η αντιπολίτευση, με την κ. Φελίνα Καζάκου από την παράταξη «Εμείς… η πόλη» να σημειώνει πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη μετά την ταλαιπωρία των τελευταίων μηνών για τους συμβασιούχους, ευχαριστώντας τους συμβασιούχους που έδιναν καθημερινά το παρόν για να μην γίνει η πόλη σκουπιδότοπος.
 
Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι λήγει προσωρινά η αγωνία των συμβασιούχων αλλά και για το γεγονός ότι η πόλη της Κομοτηνής, που αντιμετωπίζει γενικότερα πρόβλημα καθαριότητας, εξέφρασε η επικεφαλής της «Πολη-τικής ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή.
 
Ενστάσεις για την όλη διαδικασία από την οποία έπρεπε να περάσουν Δήμοι και συμβασιούχοι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Νίκος Φακιρίδης, παρόλο που υπερψήφισε την εισήγηση.
 
Και αυτό γιατί θεωρεί πως από τη μία η αναταραχή άνοιξε την κερκόπορτα της καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από την άλλη η τροπολογία θα ρίξει στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους, τονίζοντας πως η παράταξη υποστηρίζει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ταυτόχρονα τους αγώνες ώστε η Τοπική Διοίκηση με κρατικούς πόρους να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες που έχουν πραγματική ανάγκη τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. 

Τι θα γίνει με την πληρωμή των συμβασιούχων; 

Αυτή τη στιγμή οι 28 συμβασιούχοι παρατασιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται στο Δήμο, μιας και δεν έχει κοινοποιηθεί σε αυτόν η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συμβουλίου, που έχει την αρμοδιότητα για το θέμα της συνέχισης ή μη της εργασίας τους.
 
Πάντως παραμένει το θέμα της πληρωμής τους τόσο πριν, όσο και μετά τις 7 Ιουνίου, με τον Δήμο Κομοτηνής να ελπίζει πως τουλάχιστον για την εργασία τους πριν από αυτή την ημερομηνία, θα δοθεί στους δήμους η δυνατότητα να τους πληρώσουν χωρίς να χρειαστεί δικαστική προσφυγή.
 
Όσο για την εργασία τους μετά τις 7 Ιουνίου, όλα κατατείνουν στο ότι θα πρέπει να πάνε σε δικαστικές αποφάσεις, με πιθανότητα, μικρή μεν, αυτά τα ποσά να καταλογιστούν στους εκάστοτε Δημάρχους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.