Ο Σταυρος Τσακιρης, η Ξανθη και η Κομοτηνη

Είναι γνωστό στους θεατρόφιλους, και καλλιτεχνίζοντες, συμπολίτες ότι ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα υπήρξε ο δεύτερος καλλιτεχνικός του διευθυντής, αμέσως μετά την αποχώρηση του Βασίλη Κυρίτση. 
 
Ο Σταύρος Τσακίρης υπηρέτησε ευδόκιμα το Δημοτικό μας θέατρο και ήταν ο πρώτος, και μοναδικός, καλλιτεχνικός διευθυντής που αποπειράθηκε και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής να εγγράψει παρακαταθήκες στο αρχαίο δράμα, ανάλογα, ίσως, με όσα είχαν πραγματοποιήσει άλλα ΔΗΠΕΘΕ εκείνης της εποχής, όπως το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας με τον Κώτσα Τσιάνο.
 

Ο Σταύρος Τσακίρης πρωτοσκηνοθέτησε έτσι στα μέρη μας τραγωδίες που είχαν σχέση με τη Θράκη και τον πολιτισμό της, όπως ο «Ρήσος» του Ευριπίδη και ο «Αίας» του Σοφοκλή, προσπάθειες που ’μείναν στη μνήμη, γιατί τελικά είναι σημαντικό κάποιος να σου προσφέρει, μέσω του θεάματος -του θεάτρου-, στοιχεία από την ταυτότητα και την πορεία του τόπου σου στον χρόνο, όπως ο μυθικός βασιλιάς της Θράκης Ρήσος, που συνταυτίστηκε σε πολλές των περιπτώσεων με τον Θράκα Ιππέα ή τον Ήρωα Ιππέα, η μορφή του οποίου πρωταγωνιστεί και στον λογότυπο του Δήμου Κομοτηνής, κι όχι μόνον…
 
Αφού από τον «Αίαντα» μάθαμε για τη θράσσα Τέκμησσα, τη σύντροφο του Αίαντα οι θρακιώτες, και από την ίδια παράσταση και για τον γιο του Ευρυσάκη.
 
Γιατί τώρα όλα αυτά;
 

Γιατί μας έκαναν εντύπωση οι ξανθιώτικες εφημερίδες που μ’ αφορμή την κάθοδο στην Επίδαυρο του Σταύρου Τσακίρη με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία δική του δεν φείσθηκαν επαίνων, αναφορών και αναμνήσεων σχετικών με τον ξανθιώτη, γέννημα-θρέμμα, Σταύρο Τσακίρη, με μεγάλη μάλιστα περηφάνια.
 
Τη δική μας αφωνία για έναν άνθρωπο, θρακιώτη μάλιστα, που έζησε και εργάστηκε στον τόπο μας, στην Κομοτηνή,  επί μια πενταετία σχεδόν,  πώς να την εκλάβει κάποιος; Ως αγώνα για παραγραφή της μνήμης; Τ.Ν.
 
Υ.Γ.: Από την άλλη εξίσου ενδιαφέρον είναι πώς ο Σταύρος Παπαθανάκης  του «Βορέα» στον βόρειο Έβρο, «ορκισμένος» στο θρακιώτικο πολιτισμό, επίσης το «γλέντησε» το γεγονός της Επιδαύρου, αναρτώντας φωτογραφία με τον Σταύρο Τσακίρη, που παρακολουθεί οτιδήποτε θρακιώτικο συμβαίνει στην Αθήνα, και, φυσικά παρακολούθησε και την παρουσίαση του «Βορέα» και του «Μια αφήγηση για τη Θράκη» που είχε τότε υλοποιήσει στον Ιανό ο  Σταύρος Παπαθανάκης.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.