Οδοιπορικο στα «μονοπατια» της ποντιακης κουλτουρας

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» - Χρύσα Μαυρίδου, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» «Η παρουσία του κόσμου, η επιβράβευσή μας»

«Πρεμιέρα» έκανα χθες, Πέμπτη 13 Ιουλίου οι φετινές εκδηλώσεις Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» στο Θρυλόριο.
 
Η αρχή έγινε με τον εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, κατά τη διάρκεια του οποίου εκτέθηκε για προσκύνημα ένδυμα του Αγίου Παϊσίου από τα Γιαννιτσά, ενώ ακολούθησε ομιλία με θέμα «Περιστατικά και βιώματα από στιγμές συμπόρευσης με τον Άγιο Παΐσιο» από τον κ. Ανέστη Μαυροκέφαλο.
 
Η φετινή διοργάνωση θα διαρκέσει έως και τις 18 Ιουλίου, έχοντας «αγκαλιάσει» και φέτος το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος αύριο Σάββατο, με στόχο την «αναβίωση» παραδοσιακών ποντιακών φαγητών, από 16 συμμετέχοντες συλλόγους που θα διαγωνιστούν, εμπλουτίζοντας γευστικά την βραδιά για το σύνολο των παρευρισκομένων. 

Χρύσα Μαυρίδου «Θέλουμε να πρωτοτυπούμε έχοντας όμως ως αφετηρία την ποντιακή παράδοση, ιστορία και κουλτούρα»  

Το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας  αποτελεί θεσμό πλέον της συνολικής διοργάνωσης των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας και αποτελεί μία πρώτης τάξεως προσπάθεια για την διατήρηση, από πλευράς των νεότερων Ποντίων, της ποντιακής κουζίνας. «Πρόκειται για μία συνολική προσπάθεια να αναδείξουμε την ποντιακή μας διατροφή» τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου κ. Χρύσα Μαυρίδου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η οποία επεσήμανε πως αποτελεί πλέον ανάγκη για την διάσωση της διατροφικής παράδοσης των Ποντίων καθώς «αν εκλείψουν οι γιαγιάδες από τα σπίτια, τότε θα εκλείψουν και τα ποντιακά φαγητά».
 

Η φετινή διοργάνωση πρωτοτυπεί και περιλαμβάνει και παράσταση Stand-up comedy στην ποντιακή διάλεκτο καθώς η καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας κ. Γιούλη Γεωργιάδου θα ανεβάσει το βράδυ της Δευτέρας, την παράσταση «Σ’ Αριστοφάνη τα πατεμασέας».
 
Εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν δίχως ποντιακό γλέντι και χορούς και έτσι την Κυριακή θα προηγηθεί το καθιερωμένο  Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην πλατεία του Θρυλορίου, όπου οι παρευρισκόμενοι θα χορέψουν και θα γλεντήσουν ποντιακά.
 
«Προσπαθήσαμε για ακόμα μία φορά να περπατήσουμε σε όλα τα μονοπάτια της ποντιακής κουλτούρας» τόνισε η κ. Μαυρίδου, η οποία είναι από τους πρωτεργάτες της όλης διοργάνωσης. Ερωτηθείσα σχετικά με την εξέλιξη της διοργάνωσης στο πέρασμα των χρόνων η ίδια τόνισε πως όλα ξεκίνησαν πριν από  αρκετά χρόνια με στόχο το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, να αποκτήσει ξανά κόσμο. «Δεν φανταστήκαμε ωστόσο ποτέ πως θα έφτανε στο επίπεδο να κάνουμε πολυήμερες εκδηλώσεις οι οποίες μάλιστα θα έχουν τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο» σημείωσε για να επισημάνει πως το αισιόδοξο στοιχείο είναι κυρίως η συμμετοχή του νέου κόσμου. 

«Οι νέοι έχουν βάλει στο επίκεντρο του καλοκαιριού και της ζωής τους το ξωκλήσι και τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας» 

«Βλέπουμε τα νέα παιδιά να μεγαλώνουν έχοντας στο επίκεντρο του καλοκαιρού και της ζωής τους το ξωκλήσι και τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας. Συμμετέχουν όλο και περισσότεροι νέοι, γοητεύονται από την συμμετοχή τους σε όλο αυτό» υπογράμμισε για να καταλήξει λέγοντας πως γι’ αυτόν τον λόγο κάθε χρόνο στόχος των διοργανωτών είναι ο εμπλουτισμός των εκδηλώσεων με καινούργια πράγματα, «που μπορούν να αγγίξουν τον κόσμο, προβάλλοντας ωστόσο και έχοντας ως αφετηρία την ποντιακή παράδοση, ιστορία και κουλτούρα».
 
«Ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια μας αγκαλιάζει και αυτή είναι και η ανταμοιβή μας» ανέφερε κλείνοντας η κ. Μαυρίδου επισημαίνοντας πως «η παρουσία του κόσμου είναι η επιβράβευσή μας, ότι άξιζε τον κόπο να ξοδέψουμε τον εαυτό μας σε όλο αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.