«Εισαγωγη στη Θρησκευτικη Λαογραφια» απο τον Εμμανουηλ Βαρβουνη

Κυκλοφόρησε το νέο δίτομο έργο του καθηγητή λαογραφίας του ΔΠΘ

«Εισαγωγή στη Θρησκευτική Λαογραφία», τιτλοφορείται το άρτι εκδοθέν έργο του καθηγητή Λαογραφίας και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη. Το έργο κυκλοφορεί  από τον εκδοτικό οίκο Κ. & Μ. Αντ.  Σταμούλη και είναι δίτομο . Στον πρώτο τόμο αναπτύσσονται οι θεματικές λαϊκή θρησκευτικότητα και παραδοσιακή θρησκευτική συμπεριφορά ενώ στον δεύτερο ο κύκλος του χρόνου, ο κύκλος της ζωής και ο κύκλος της λατρείας.


Χαρακτηριστικά ο συγγραφέας γράφει για το περιεχόμενο του έργου στο οπισθόφυλλο του πρώτου τόμου πως «η συγγραφή ενός εισαγωγικού έργου υπό τις επιστημονικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις μέρες μας, δεν μπορεί πια να έχει τον χαρακτήρα μιας εξαντλητικές πραγμάτευσης του ζητήματος. Τόσο ο όγκος της τρέχουσας βιβλιογραφίας, όσο και οι σχετικές επιστημονικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, ούτε επιτρέπουν αλλά ούτε και επιβάλλουν την ολική μελέτη.

Έτσι τα εισαγωγικά έργα πρέπει να περιορίζονται στην αναφορά των βασικών στοιχείων αλλά και στην παρουσίαση όσων ο συγγραφέας τους κρίνει ως απαραίτητα και καθοριστικά για την παρουσίαση του ζητήματος και την εισαγωγή του αναγνώστη στην ιστορία, τη μέθοδο, το περιεχόμενο, τη βιβλιογραφία και τις σύγχρονες ερευνητικές τάσεις και προοπτικές του αντικειμένου που κάθε φορά παρουσιάζεται.

Εν προκειμένω, η προσπάθεια για τη μελέτη της λαϊκής θρησκευτικής συμπεριφοράς αλλά και την εισαγωγή στην ελληνική λαογραφική πραγματικότητα του κλάδου της «θρησκευτικής λαογραφίας», έναντι της μελέτης της «λαϊκής λατρείας» ως κομματιού του πνευματικού βίου» του λαού διαρκεί ήδη είκοσι χρόνια και έχει πλέον γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό επιστημονικό λαογραφικό κόσμο.

Υπό την έννοια αυτή, παραδίδοντας το μετά χείρας έργο στο επιστημονικό και το ενδιαφερόμενο για το λαϊκό πολιτισμό μας αναγνωστικό κοινό, έχουμε την αίσθηση της εκπλήρωσης ενός χρέους, ταυτοχρόνως δε και την αίσθηση μιας βαρύτατης ευθύνης απέναντι στην ιστορία και της πορεία της ελληνικής λαογραφίας».


Για να προσθέσει στο οπισθόφυλλο του δεύτερου πως «το μετά χείρας βιβλίο προορίζεται για εισαγωγικό βοήθημα, τόσο για φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς όσο και για ερευνητές που ενδιαφέρονται για τον λαϊκό πολιτισμό και τις ποικίλες εκδηλώσεις του. Υπό το πρίσμα αυτό, δεδομένου ότι το βιβλίο γράφτηκε στην Ελλάδα και απευθύνεται αρχικά σε ελληνόφωνο κοινό, είναι νομίζω κατανοητή η επικέντρωση σε αντίστοιχες μορφές και εκδηλώσεις του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, σε στοιχεία δηλαδή της ελληνικής θρησκευτικής λαογραφίας, τα οποία ωστόσο συχνά υπάγονται στα ταξινομικά, ειδολογικά, εννοιολογικά και ερμηνευτικά σχήματα που σχετίζονται με την αποτύπωση και μελέτη της παραδοσιακής θρησκευτικής συμπεριφοράς σε πανανθρώπινο επίπεδο.

Πράγματι η μελέτη τόσο των εθνικών λαογραφικών όσο και των διεθνικών εθνολογικών και ανθρωπολογικών δεδομένων, μέσα από ένα πλήθος περιπτώσεων μελέτης (case studies) από διάφορους λαούς και περιοχές του πλανήτη μας, δείχνει ότι παρόμοιες κατά μείζονα λόγο είναι οι ιδέες, οι ανάγκες και οι πρακτικές που σχετίζονται με την τελετουργική σχέση του ανθρώπου με το θείον, το υπερφυσικό και το επέκεινα. Σχετίζονται δηλαδή με το αυτό που ονομάζουμε «θρησκεία» και το οποίο αποτελεί την τελετουργική ανάπτυξη διάφορων θρησκευτικών πίστεων, αντιλήψεων και αποκαλύψεων, στην οποία επικάθηνται ανά τους αιώνες διάφορες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστιμικές συνθήκες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.