40 παιδια στο προγραμμα δημιουργικης απασχολησης της Δημοτικης Βιβλιοθηκης Κομοτηνης

Ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου με τα παιδιά να γνωρίζουν τη λαογραφία της Θράκης - Δυνατότητες επέκτασης του προγράμματος, αν προβλεφθεί το κατάλληλο προσωπικό και οι πόροι, διαβλέπει η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης

Έχει πάει μία μετά το μεσημέρι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, και τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησής της περιμένουν τους γονείς τους για να τα παραλάβουν. 

Τα παιδιά από τις 3 Ιουλίου συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται για πολλοστή φορά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και έχει αγκαλιαστεί από τους γονείς της Κομοτηνής, μιας και φέτος τα συμμετέχοντα παιδιά έφτασαν τα 40, με τις αιτήσεις να είναι πολύ περισσότερες.
 
Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τις 31 Ιουλίου, και περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, παραμύθια, επιτραπέζια παιχνίδια, αινίγματα κ.α. υπό την επίβλεψη φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας του ΔΠΘ στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, με την θεματική να επικεντρώνεται στη λαογραφία της Θράκης, αλλά και πλέον επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες.
 
Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. 

Δύο τμήματα στη βιβλιοθήκη 

«Αναγκαστήκαμε και σταματήσαμε στα 40 παιδιά, είχαμε πολύ μεγάλη προσέλευση, ακόμα και αιτήσεις από 6χρονα παιδιά, που δεν πήραμε λόγω της σημαντικής προσέλευσης των υπολοίπων» σημείωσε η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Αργυρώ Σαλπιγγίδου, η οποία τόνισε πως αν δεχόταν όλες τις αιτήσεις ο αριθμός των παιδιών θα διπλασιαζόταν.
 
Όμως αυτό δεν ήταν δυνατόν τόσο από άποψη προσωπικού, μιας και τη δράση υλοποιούν 2 φοιτητές μέσα από το πρόγραμμα «Άτλας» του ΔΠΘ, καθώς και ένας εθελοντής από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ενώ οι χώροι είναι περιορισμένοι.
 
Μάλιστα τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο τμήματα, ένα με παιδιά ηλικίας 7,8 και 9 ετών, και ένα με παιδιά 10, 11 και 12 ετών, τα οποία εκ περιτροπής κάνουν δράσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης και στην αίθουσα του ημιυπόγειου, όπου τα στελέχη της βιβλιοθήκης διαμόρφωσαν κατάλληλα τον χώρο.
 
Το φετινό θέμα ήταν ο τόπος μας, όμως επειδή τα παιδιά ξέρουν ήδη αρκετά πράγματα, γεωγραφικά και ιστορικά για τη Θράκη, επεκτάθηκαν στη λαογραφία, τα ήθη, τα έθιμα και τα παιχνίδια, ενώ από εδώ και πέρα θα περάσουν σε πιο ευρέα θέματα, όπως τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και ελεύθερο πρόγραμμα. 

Απαραίτητη η συνέχιση και η επέκταση της δημιουργικής απασχόλησης 

«Το συμπέρασμά που βγάζω από αυτή τη διαδικασία, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημιουργική απασχόληση το καλοκαίρι από εμάς, και θα πρέπει να βρούμε χώρους και προσωπικό» σημείωσε, επισημαίνοντας πως οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε ένα χώρο όπου θα είναι ασφαλή, θα ασχολείται ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό με αυτά, ενώ θα συνδυάζουν διασκέδαση και μάθηση, σε ένα πρόγραμμα που θα είναι ελεύθερο, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και όχι «σφιχτό» σχολικό.
 
Το πρόγραμμα έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, με το οποίο η βιβλιοθήκη έχει μια ευρύτερη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για αυτό και ελπίδα τους είναι ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, όχι μόνο σε αυτό το επίπεδο, αλλά και με την επέκτασή του, ιδιαίτερα αν συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν, όπως ένα πρόσφατο παράδειγμα, οι οκτάμηνες συμβάσεις κοινωφελούς εργασίας.
 
Για αυτό και την επόμενη χρονιά κάνουν σκέψεις να προχωρήσουν στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, με απογευματινά τμήματα.
 
«Στο παρελθόν συνεργαστήκαμε και με το Κέντρο Πρόληψης Ορφέας, σε καλοκαιρινό πρόγραμμα υγείας. Είχαμε κάνει διάφορες δράσεις με τα παιδιά, όταν προσλάβαμε με οκτάμηνα ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς» εξήγησε η κ. Σαλπιγγίδου, τονίζοντας πως ανάλογα με το προσωπικό που διαθέτουν, θα κάνουν και τις ανάλογες δράσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.