Επεστρεψαν στο Θρυλοριο οι Treloar

Οι απόγονοι του Αυστραλού Ύπατου Αρμοστή θα παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας - Τρεις γενιές της οικογένειας συσφίγγουν τις σχέσεις τους με το Θρυλόριο και τους κατοίκους του

Στο Θρυλόριο βρίσκονται, έχοντας κάνει το μεγάλο ταξίδι από την Αυστραλία, από την Τετάρτη απόγονοι του George Davine Treloar, οι οποίοι, δέκα χρόνια μετά την επίσκεψή τους, επέστρεψαν στον οικισμό που ίδρυσε ως Ύπατος Αρμοστής των Προσφύγων ο πατέρας και παππούς τους, και που πήρε προς τιμή το όνομά του. 

«Επικεφαλής», κατά ένα τρόπο, των επισκεπτών, είναι ο κ. David Treloar, ο μικρότερος γιος του George Treloar, ο οποίος είχε επισκεφτεί και πριν από δέκα χρόνια τον οικισμό μαζί με τον αδερφό του John, ο οποίος φέτος όμως δεν μπόρεσε να έρθει, μιας και έχοντας ξεπεράσει τα 90 έτη, βρίσκει το ταξίδι από την Αυστραλία δύσκολο.
 

Ο κ. Treloar όμως, που είναι 80 ετών, έκανε το ταξίδι, μαζί με τις κόρες του Rebecca και Penelope, καθώς και αρκετά από τα εγγόνια του, με τους οποίους ταξίδεψαν στα νησιά της Ελλάδας, εν μέρει στη μνήμη του γιου του Philip, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, και ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα την χώρα μας.
 
Δύο από τα εγγόνια του μάλιστα συμμετείχαν στον διαγωνισμό παιδικής γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο Θρυλόριο, δείχνοντας τις ικανότητές τους στη μαγειρική.
 
Η οικογένεια θα παραστεί σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» ενώ αναμένεται να παραδώσουν, το βράδυ του Σαββάτου, μια αναμνηστική πλάκα, γραμμένη στα Αγγλικά και τα Ελληνικά, η οποία θα βρίσκεται αναρτημένη στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», καθώς και φωτογραφίες, σε κανονική και ψηφιακή μορφή, που έχουν να κάνουν με τον οικισμό αλλά και την τελευταία επίσκεψή τους σε αυτόν.
 
Άλλωστε στόχος τους είναι να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τον οικισμό, κυρίως για τις νεότερες γενιές, που θα γνωρίσουν και θα κρατήσουν ζωντανή αυτή τη σύνδεση στο μέλλον. 

Ζωντανή η μνήμη του George Treloar

 

Ο κ. Treloar συνάντησε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στο Θρυλόριο και εξέφρασε την χαρά του που αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών.
 
Μάλιστα, μαθαίνοντας ότι ο εγγονός του έχει αρραβωνιαστεί στην Αυστραλία μια κοπέλα με ελληνικές ρίζες, του τόνισε πως όπως η άγρια ελιά, μπολιάζεται με την παραγωγική, έτσι και η οικογένειά του μπολιάστηκε με την Ελλάδα.
 
Ο ίδιος ο κ. Treloar άλλωστε, κρατά ζωντανές τις επαφές με την Ελλάδα και στην Αυστραλία, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του πατέρα του και του έργου που έκανε σε αυτή. Σε συνεργασία με μέλη της Ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, και διαφόρων συλλόγων, έχει πραγματοποιήσει ομιλίες τόσο στο Σίδνεϋ όσο και στη Μελβούρνη, σε Ελληνοαυστραλούς και παρουσία, σε μία περίπτωση, του Έλληνα Πολιτιστικού Ακόλουθου της Ελληνικής πρεσβείας, για τον πατέρα του. Σχεδιάζει μάλιστα να πραγματοποιήσει ανάλογη ομιλία και στο Περθ, όμως μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες του ιδίου και των ελληνικών συλλόγων, δεν έχουν καταφέρει να συγχρονίσουν το πρόγραμμά τους ώστε να γίνει.
 

Διαφορετική, κάπως προς το καλύτερο, βρήκε τη Ροδόπη ο κ. Treloar, ο οποίος σημείωσε πως, πέρα του ότι βρήκε τα δέντρα μεγαλύτερα και πιο ανθισμένα από την προηγούμενη φορά, το κλίμα φαίνεται να είναι καλύτερο στην πόλη, ιδιαίτερα όσο αφορά τις σχέσεις μεταξύ των μελών πλειονότητας και μειονότητας.
 
Όσο για την κρίση, για την οποία πολλοί τον ρωτούν μιας και είναι οικονομολόγος,
πώς θα βγει η χώρα από την κρίση, σημείωσε πως «εγώ πάντα λέω ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, και έτσι και η λύση θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη και δεν χωράει, όπως θέλουν όλοι αυτές τις ημέρες, σε δέκα λέξεις στο ίντερνετ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.