Ολοι εχουμε λιγο Φριντα μεσα μας

Η Frida είμαστε εμείς, που αναζητάμε την ελευθερία

Fashion icon. Λάτρης της φύσης και των ζώων. Άντεξε το μακροχρόνιο πόνο. Ερωτευμένη με τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Αυστηρή στις κοινωνικές και πολιτικές της ιδέες. Προώθησε το ανθρώπινο σώμα και τις φυσικές του ατέλειες. Μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της. Και τέλος, η πιο διάσημη γυναίκα καλλιτέχνης στην ιστορία.

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι η Frida Kahlo αντιπροσωπεύει όλους μας για τους λόγους που μόλις είπα. Ναι, όλοι έχουμε λίγο Frida μέσα μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε μας αρέσει η δουλειά της είτε όχι. Γιατί όμως προκαλεί τόσο έντονα το ενδιαφέρον; Ταυτιζόμαστε με τα πάθη της, τον πόνο της, τις χαρές της και τις αυταπάτες της. Συμπάσχουμε, τη θεωρούμε φίλη μας (“cuate” όπως λένε στα ισπανικά, λέξη που χρησιμοποιούσε σαν υπογραφή στα γράμματά της σε φίλους) και την κάνουμε τη Frida μας (ή τη “Friducha” όπως περιγράφει κι η ίδια τον εαυτό της).
 
Η ειλικρίνεια, η στάση της απέναντι στη ζωή και ο τρόπος που αντιμετώπισε τις τραγωδίες την κάνουν έναν αξιαγάπητο χαρακτήρα με τον οποίο είναι εύκολο να ταυτιστείς. Γιατί, ποιος δεν έχει υποφέρει από φυσικό ή ψυχολογικό πόνο, που όσο μικρός κι αν ήταν, τον νίκησε στο τέλος; Ίσως όχι τόσο μεγάλο όσο ο πόνος που βίωσε από το ατύχημα που είχε και της προκάλεσε ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες. Ή ο πόνος που είχε όταν έμαθε ότι ο σύντροφός της την απάτησε με κοντινό συγγενικό της πρόσωπο. Λίγο ως πολύ όμως, η Frida είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν υποφέρει από φυσικό ή ψυχολογικό πόνο.
 
Κάποτε σε ένα μουσείο άκουσα μια γυναίκα να λέει ότι καταλάβαινε τη Frida και τον πόνο της, όσο κοιτούσε τον πίνακα The Broken Column, στον οποίο η Frida ζωγραφίζει τον εαυτό της με έναν αρχαιοελληνικό στύλο στη θέση της σπονδυλικής της στήλης, το γυμνό σώμα της καλυμμένο με καρφιά και δάκρυα να πέφτουν από το πρόσωπό της: «Πρέπει να έπασχε από ινομυαλγία, αντιμετωπίζω κι εγώ την ίδια ασθένεια και οι πόνοι είναι φρικτοί, για αυτό και μου αρέσουν πολύ τα έργα της», τη θυμάμαι να λέει.
 
Μπορεί να ακουστεί ασήμαντο, όμως η Frida είναι επίσης τα κορίτσια στα μουσικά φεστιβάλ που φορούν στέμματα από λουλούδια, λες και πρόκειται για κάτι καινοτόμο που γεννήθηκε τη δεκαετία του 2000, όταν είναι μια συνήθεια που χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια σαν σύμβολο γονιμότητας και αγάπης για τη φύση. Η ζωγράφος έκανε αυτό το αξεσουάρ δημοφιλές όταν αποτέλεσε μέρος της εικόνας της και είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη αναφορά που μας έρχεται στο μυαλό όταν το σκεφτόμαστε.
 

Ή τον κορσέ της, που χρησίμευε σαν βασικό κομμάτι για τη θεραπεία της μετά το ατύχημα για να κρατάει την πλάτη της όρθια, που δεν χρησιμοποιούσε σαν κάποιο σύμβολο της μόδας στη διάρκεια του 20ού και 21ου αιώνα που ενέπνευσε σχεδιαστές όπως οι Jean Paul Gaultier και Rei Kawakubo, που δημιούργησαν καινοτόμα φορέματα, όπως αυτά που εκτίθενται στο Μουσείο Frida Kahlo σαν μέρος της έκθεσης Appearances can be deceiving. The dresses of Frida Kahlo.
 
Fashionistas, σχεδιαστές, φωτογράφοι και εικονογράφοι βρήκαν στη Frida μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Δείτε απλά πόσες εικόνες υπάρχουν στο Instagram με το hashtag #FridaKahlo, ή τα αναρίθμητα ποστ σε Tumblr και Pinterest με έργα που έχουν κάνει οπαδοί της, εμπνευσμένα μποέμ ρούχα, πλεξούδες στην κορυφή των κεφαλιών και καθημερινά αντικείμενα που φέρνουν στο νου την εικόνα της.
 
Η Frida είναι επίσης όλοι εκείνοι οι άνδρες και οι γυναίκες που δε μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, όπως και η ίδια, που μετά το ατύχημα με το φορτηγό δε μπορούσε να τεκνοποιήσει. Η Frida είναι σε αυτούς που προστατεύουν τα ζώα και τη φύση, όπως η ίδια ακούραστα αναπαριστά στις αυτο-προσωπογραφίες της με τη μαϊμού Fulang Chang και το σκύλο Lord Xolotl, ή με τα γεμάτα χρώματα φρούτα.
 
Η Frida είναι οι Μεξικανοί που είναι περήφανοι για τις ρίζες τους, που τιμούν το όνομα της χώρας τους όπου κι αν πάνε, όπως και η ίδια που έγινε ο καλύτερος πρέσβης του Μεξικό σε όλο τον κόσμο. Η Frida είναι τα παιδιά με μεγάλα όνειρα, που φέρνουν στο νου αυτό που έκανε η ίδια, όταν ανέπνεε στο παράθυρο και ζωγράφιζε πάνω εκεί μια πόρτα μέσα από την οποία μπορούσε να αποδρά με το φανταστικό της φίλο. Η Frida είναι οι Λατινοαμερικανοί που ζουν στις ΗΠΑ και παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, ακολουθώντας τα βήματα της Frida και του Diego που κατέκτησαν τη Νέα Υόρκη, το Ντιτρόιτ και το Σαν Φρανσίσκο με τα έργα τους.
 
Η Frida είναι όλοι αυτοί που αποδέχονται τις ατέλειές τους και δέχονται τον εαυτό τους σαν ατελή ανθρώπινα όντα, που εξελίσσονται και μεταμορφώνονται συνεχώς, όμορφα όμως παρόλα αυτά, που δε χρειάζονται πόδια γιατί έχουν φτερά για να πετάξουν. Η Frida είμαστε εμείς, που υπερασπιζόμαστε αυτά που πιστεύουμε και που θέλουμε ό,τι κι αν συμβεί, που δε φοβόμαστε να κερδίσουμε τους εχθρούς μας, όπως όταν η ίδια μιλούσε σε υψηλόβαθμους πολιτικούς ή στην πρώην σύζυγο του άνδρα της. Η Frida είναι οι άνδρες που ερωτεύονται άλλους άνδρες ή γυναίκες. Είναι οι γυναίκες που ερωτεύονται με άλλους άνδρες ή γυναίκες. Είναι οι εραστές που δε βρίσκουν κανενός είδους όρια (ούτε ηλικιακά, ούτε φυσικά) και παρασύρονται από τα πάθη τους και τα συναισθήματά τους στο όνομα της αγάπης, όπως η Frida και ο Diego, η Frida και ο Trotsky, η Frida και η Tina, η Frida και όλοι.
 
Η Frida είμαστε εμείς, που αναζητάμε την ελευθερία, που κάνουμε τη διαφορά, που ξεφεύγουμε από το συμβατικό. Η Frida είμαστε εμείς, που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα φωνάζοντας «Ζήτω η ζωή» παρά τα σφάλματά μας, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα βρούμε την έξοδο δίχως επιστροφή. Η Frida είμαστε όλοι εμείς.
 
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost Mexico και μεταφράστηκε στα ελληνικά, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων (στις 13 Ιουλίου) από το θάνατό της Frida Kahlo.
 
Πηγή:  www.huffingtonpost.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.