Δυναμικη συνεχεια για την Ποντιακη Γαστρονομια στο Θρυλοριο (+Gallery)

Θεσμός έχει γίνει πλέον το έτος Ποντιακής Γαστορονομίας, κάνοντας προορισμό το Θρυλόριο

Η πλούσια παράδοση αλλά και το δυναμικό μέλλον της ποντιακής κουζίνας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου, στο Θρυλόριο, κατά το «3ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου.
 

Απώτερος στόχος όλης αυτής της εκδήλωσης, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, είναι να περάσει η γνώση και η εμπειρία της παράδοσης στις επόμενες γενιές, οι οποίες θα την κρατήσουν και στο μέλλον, μιας και όταν εκλείπουν τα κομμάτια της παράδοσης, θα χαθούν όλα τα στοιχεία του Πόντου.
 

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 16 συλλόγων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με συνταγές όπως Σαρμάδες με μαύρα λάχανα, Κιβέτς (γαύρος), Κιντέατα, Τανομένος Σουρβάς, Βαρενίκα, Πορτζ, Γατμέρια, Κεσκέκι αλλά και παραδοσιακός Αλευρίσιος Χαλβάς από την Αργυρούπολη του Πόντου.
 
 

Βοήθεια από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας

 
Αρωγός αυτής της προσπάθειας για ακόμη μια χρονιά ήταν η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, με το μέλος της κ. Κική Εμμανουηλίδου, η οποία ήταν και κριτής, και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσους ασχολούνται με εκδηλώσεις σαν και αυτή, και ειδικότερα στα μέλη του Συλλόγου του Θρυλορίου.
 

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που κάποιοι άνθρωποι μπορούν και κρατούν ακόμα τις παραδόσεις και αγωνίζονται ακόμη για αυτές, και εμείς είμαστε πάντα κοντά τους για να τους βοηθάμε», σημείωσε.
 
Η επιτροπή, αποτελούμενη από 8 άτομα, περιόδευσε στους χώρους όπου μαγειρευόταν τα διάφορα πιάτα, έλεγχε τον τρόπο παρασκευής τους ενώ στο τέλος δοκίμασε τα φαγητά, βαθμολογώντας τα ανάλογα με τη γεύση, την εμφάνιση, τη χρήση παραδοσιακών υλικών.
 
 

Συντονισμός στα… ποντιακά 

Συντονίστρια του διαγωνισμού ήταν η κ. Γιούλη Γεωργιάδου, η οποία το βράδυ της Δευτέρας παρουσίασε stand up comedy, έχοντας μια πολυετή εμπειρία και στη συγγραφή θεατρικών έργων. «Είναι ένα υπέροχο πανηγύρι διατροφής, και είναι κάτι πρωτόγνωρο και για εμένα και για όλο τον κόσμο» ανέφερε.
 
Όσο για το stand up comedy, μιας και είναι πιθανότατα η μοναδική κωμικός που παρουσιάζει τέτοιου είδους παράσταση στα Ποντιακά, σημείωσε ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση, με πολλές προτάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό φτάνοντας μέχρι και την Αμερική, προωθώντας παράλληλα τη διάσωση της διαλέκτου μέσα από το θέατρο.
 

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων ήταν οι: Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Αλμπάνης Σεφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Κική Εμμανουηλίδου, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Αναστάσιος Αρουτσίδης, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Θωμάς Σαββίδης, Βιολόγος – Χημικός, Καθηγητής Βοτανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελένη Βασιλειάδου, Ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Παραγωγός Παραδοσιακών Προϊόντων «Βερμίου Γης» Ποντιακής Διατροφής γαλακτοκομικών και ζυμαρικών, Ελένη Τομπουλίδου Παραγωγός Χειροποίητων Ποντιακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων «Ελένη» και ο Σάββας Βακιρτζής, Μάγειρας, απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ.
 

Για την ιστορία την πρώτη θέση κατέλαβε ο παραδοσιακός αλευρίσιος χαλβάς από την Αργυρούπολη του Πόντου που έφτιαξε η κ. Χαρίκλεια Πετανίδου από τον Σύλλογο Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας», τη δεύτερη θέση ο τανωμένον σορβά από το Ακντάγ Μαντέν που έφτιαξαν οι Ελένη Πετροπούλου, Ελισάβετ Πετροπούλου, Σταυρούλα Πολυχρονιάδου, Στέλλα Παπαδοπούλου και Ελένη Πολυχρονιάδου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρωμνικού και την τρίτη θέση το Πορτζ της Παρθένας Μισαηλίδου από τον Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.