Φορεας της παραδοσης το παιχνιδι

Αναβίωσαν τα παραδοσιακά παιχνίδια για ακόμη μια φορά στο Θρυλόριο

Με παιδιά αλλά και μεγάλους πλημμύρισε η πλατεία του Θρυλορίου τη Τρίτη 18 Ιουλίου, που έπαιξαν παλιά ποντιακά παιχνίδια, κρατώντας ζωντανές τις μνήμες παιχνιδιών που έπαιζαν οι γονείς και οι παππούδες τους.
 
Την όλη προσπάθεια οργάνωσε ο Σύλλογος «Η Κερασούντα και το Γαρς» στα πλαίσια των εορτών «Παρακαθ’ κι αραθυμίας», που εδώ και χρόνια συγκεντρώνει παιδιά του οικισμού για να αναβιώνουν παιχνίδια που πριν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είχαν δει για δεκαετίες στον οικισμό.
 

Μεταξύ των παιχνιδιών, που έχουν αναβιώσει όλο αυτό το διάστημα είναι το Τη μαχαιρί καθώς και το Τη παπουτσί, καθώς και το Τη γαράγουτις, το κρυφό τόπι, οι γκάζες, το Τσαμού (τζαμί), το Κρυφτό και άλλα, στα οποία συμμετείχαν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας.
 
Τα παιχνίδια αποτελούν και αυτά ζωντανούς φορείς της παράδοσης, για αυτό και ο σύλλογος τα έχει εντάξει στις εκδηλώσεις του εδώ και πολλά χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά και να γνωρίσουν αυτή την παράδοση, που οι πρόγονοί τους έφεραν από τον Πόντο, αλλά και το συλλογικό παιχνίδι στον εξωτερικό χώρο, μαζί με τα άλλα παιδιά, ξεφεύγοντας από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.


 
Να υπενθυμίσουμε πως ο Σύλλογος, έχει με τον καιρό συγκεντρώσει και ατομικά παιχνίδια, όπως η Τσάλτικα, ένα ξύλο με μια μυτερή άκρη το οποίο χτυπούσαν στο χώμα, αυτό σηκωνόταν από τη μια πλευρά και τη συνέχεια το χτυπούσαν όσο το δυνατόν μακρύτερα, αλλά και τα Λίντζα, Τόπιν, Γκάζας αλλά και το Κυλιντάριν, ένα παιχνίδι που τσουλούσαν φτιαγμένο από σύρμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.