Κωνσταντινος Θανοπουλος: Εφυγε ενας ολοκληρωμενος ανθρωπος

Αποχαιρετώ με συγκίνηση και αγάπη έναν προσωπικό φίλο, έναν συμπαραστάτη, ένα δημόσιο πρόσωπο που είχε δική του αξία την οποία διοχέτευε στα έργα του.

Με το κείμενό μου αυτό δεν απευθύνω χαιρετισμό αποχωρισμού, αποδίδω έπαινο ευγνωμοσύνης. Στους οικείους του στέλλω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη διαβεβαίωση ότι στη γη του Δημόκριτου και του Ορφέα δεν υπάρχει χώρος λήθης.
Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος έχει συνδέσει το όνομά του με την Ξάνθη. Συνήθως τον μνημονεύουμε όταν αναφερόμαστε στη διάσωση και ανάδειξη του παραδοσιακού οικισμού της Ξάνθης. Θεωρώ ότι το έργο του αυτό ήταν σημαντικό και άξιο διαρκούς ευγνωμοσύνης – για πολλούς λόγους.

Πιστεύω όμως ότι οφείλουμε να τον ευγνωμονούμε για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής μας – οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Όντας ο ίδιος φορέας της ολοκληρωμένης ανάπτυξης, επιδίωξε το ίδιο στην κοινωνική / πολιτική παρουσία και προσφορά.
Αγαπητέ Ντίνο, σε ευχαριστώ για ό,τι πρόσφερες – το φως του γραφείου σου, το φως της ψυχής του ήταν πάντοτε ανοιχτό νύχτα μέρα…
 

Ξάνθη, 19 Ιουλίου 2017

Κωνσταντίνος Θανόπουλος: Ένας  από τους πρωτεργάτες στη διάσωση της παλιάς πόλης στην Ξάνθη 

Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1937. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος Παρ΄ Αρ. Πάγω και Σ.τΕ. μέχρι πρόσφατα. Αποσύρθηκε από την ενεργό δικηγορία ως επίτιμος δικηγόρος. Διορίσθηκε Νομάρχης Ξάνθης και εργάστηκε στην Ξάνθη από τον Φεβρουάριο του1975 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1979 και από τον Σεπτέμβριο του 1989 μέχρι τον Μάιο του 1990 καθώς και στην Αιτωλοακαρνανία από τον Δεκέμβριο του 1979 μέχρι τον Μάρτιο του 1982. Εξελέγη επίσης, μεταξύ των δύο νομαρχιακών θητειών του, Νομαρχιακός και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής.
 
Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος θεωρείται ένας από τους ανθρώπους συνέβαλαν ουσιαστικά στη διάσωση του παραδοσιακού οικισμού της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Το 2005 εκδόθηκε από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) το βιβλίο του Κωνσταντίνου Θανόπουλου «Πορεία Αντίθετα» που αποτυπώνει τους αγώνες του για τη διάσωση της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.