Η Saliha και η Hilal μας μαθαινουν τουρκικα δωρεαν

Ως εθελόντριες της System and G και του Europe Direct, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος “Erasmus +”

Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά, μαθαίνοντας τούρκικα, δίνει ξεκινώντας από τις αρχές Αυγούστου το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την “System and G”  – η οποία και είναι η μόνη πιστοποιημένη οργάνωση για αποστολή, φιλοξενία και συντονισμό εθελοντών ( στo πλαίσιο του ΕVS).

Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσίας (European Voluntary Service) λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus +, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους και νέες,  έως και 30 ετών ταξιδεύουν σε χώρες εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εκπαιδευτούν αλλά και να εργαστούν.

Στο πλαίσιο αυτό δύο νεαρές, η 22χρονη Hilal Sarikaya  και η 24χρονη Saliha Acarli, από την Τουρκία, φοιτήτριες διαχείρισης μονάδων υγείας και ψυχολογίας αντίστοιχα, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της γείτονος, κατέθεσαν τις αιτήσεις τους και επιλέχτηκαν για να μείνουν στην Κομοτηνή για έξι μήνες, προσφέροντας μαθήματα της τουρκικής γλώσσας, βοηθώντας ταυτόχρονα στις υπόλοιπες εθελοντικές δράσεις της  System & G  και του Europe Direct Κομοτηνής.

Η Hilal και Saliha θα ξεκινήσουν τη διδασκαλία της τούρκικης γλώσσας, από τις 2 Αυγούστου, με μαθήματα που θα πραγματοποιούνται δωρεάν για όσους το επιθυμούν, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Τα μαθήματα, όπως εξήγησαν μιλώντας στον «ΠτΘ», απευθύνονται σε αρχάριους ωστόσο δίνεται η δυνατότητα της συμμετοχής και σε όσους ενδεχομένους γνωρίζουν και θέλουν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερα τα τούρκικά τους.

Η παραμονή τους στην Κομοτηνή μετρά ήδη τρεις περίπου εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων προετοιμάζονται για το κομμάτι της διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν την πόλη αλλά και τις ομορφιές της Ροδόπης γενικότερα.

Saliha Acarli «Πολλές οι ομοιότητες στις γεύσεις, τις συνήθειες, την κουλτούρα μεταξύ των δύο λαών»

Για την Saliha είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Κομοτηνή και δήλωσε ήδη ενθουσιασμένη από την έως τώρα παραμονή της σε αυτή. Η ίδια αξιοποίησε την ευκαιρία του προγράμματος για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα ελληνικά της, μιας και μαθαίνει ελληνικά εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ έχει ήδη βρεθεί στη θέση της «καθηγήτριας» μαθαίνοντας την τούρκικη γλώσσα σε ξένους φίλους της που επισκέπτονται την Τουρκία.


«Προσωπικά δεν νοιώθω καμία διαφορά σε σχέση με την Τουρκία, καθώς οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές. Συναντώ παντού ίδιες γεύσεις, ίδια κουλτούρα, ίδιες συνήθειες ακόμα και ίδιες ονομασίες, στα φαγητά για παράδειγμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η ίδια χαρακτήρισε την εμπειρία της αυτή αλλά και την εκμάθηση των ελληνικών, μεγάλα πλεονεκτήματα για το επαγγελματικό της και όχι μόνο, μέλλον, ενώ εξήγησε πως ο εθελοντισμός, τον οποίο και «υπηρετεί» είναι στα πλαίσια της ευθύνης που αντιλαμβάνεται ότι έχει ως πολίτης του κόσμου, απέναντι στην κοινωνία.

Hilal Sarikaya «Μια ευκαιρία να γνωρίσω μία διαφορετική προοπτική της ζωής»

Ως μία ευκαιρία που θα της δείξει μία διαφορετική «προοπτική» στη ζωή χαρακτήρισε την συμμετοχή της στο Erasmus+ και ως εκ τούτου την παραμονή της στην Κομοτηνή για έξι μήνες, η Hilal, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο «κέρδος» αυτής είναι τα όσα εφόδια θα λάβει για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων.

Η ίδια διαθέτει ήδη εμπειρία από τη διδασκαλία καθώς έχει διδάξει και στο παρελθόν σε παιδιά, για να υπογραμμίσει την ανυπομονησία της για την έναρξη των μαθημάτων και εδώ στην Κομοτηνή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.