Η αυτου ταπεινη υψηλοτης ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ

«Σκόρδα να ’χεις μια χαρά είσαι βλέπω!»
«Σκόρδο έφαγες;»
Δύο φράσεις που συχνά τις λέμε ή τις ακούμε.
Τη μια όταν θαυμάζουμε κάτι και φοβόμαστε μη ματιαστεί και την άλλη όταν μας ενοχλεί η… αναπνοή του συνομιλητή μας.
Πώς και γιατί το σκόρδο θεωρείται από το λαό μας μέσο που προφυλάγει από το βάσκαμα, μια άλλη ίσως φορά μας απασχολήσει.
 
Ότι μυρίζει κι από μακριά ακόμα «σκορδίλα» το ξέρουμε όλοι και η μόνη ιδιότητά του που μας αναγκάζει να το αποφεύγουμε είναι η χαρακτηριστική αυτή μυρωδιά. Αν όμως παίρναμε στα σοβαρά τις θαυματουργές πραγματικά ιδιότητές του, θα του δίναμε την πιο ψηλή θέση στο τραπέζι μας.
 

Το σκόρδο λοιπόν είναι πλούσιο σε θείο, ιώδιο και φθόριο. Είναι από τα λίγα λαχανικά που σκοτώνουν τα παράσιτα των εντέρων. Κατεβάζει την πίεση, καταπολεμάει την αρτηριοσκλήρωση, τη φαρυγγίτιδα, τον κοκκύτη, τα βρογχικά, ασθματικά και δερματικά νοσήματα, αρθριτικά και ρευματικά. Διαστέλλει τα αγγεία, είναι τονωτικό και ορεκτικό και από τα λίγα τρόφιμα που συντελούν στη μακροζωία.
 
Όλες αυτές οι ιδιότητες, «μαζί με λίγο μαϊντανό, μαζί με λίγη ζάχαρη με καφέ μετά το φαγητό» σκεπάζουν τη μυρωδιά που συνηθίσαμε να μη μας αρέσει. Ανεχόμαστε τόσες άλλες μυρωδιές, ξοδεύουμε του κόσμου τα λεφτά για να σκορπίσουμε, σε κάθε σχεδόν χώρο που μας περιβάλλει, τις πιο απίθανες «ευωδιές» που μας σερβίρει η χημεία με τις δεκάδες(;) αποσμητικά και αντιοσμητικά εκθέτοντας σε κίνδυνο το δέρμα και τα πνευμόνια μας και, συγχρόνως, καταστρέφοντας το όζον της ατμόσφαιρας και μας ενοχλεί η φυσική μυρωδιά του πιο φτηνού φάρμακου!
Αυτά βλέπεις τα διαφημίζουν.
 
Και ποιος δε δοκίμασε τη δύναμη της διαφήμισης!
Σίγουρα θα τρώγαμε όλοι σκόρδο αν, για αρκετό διάστημα, μας είχε βομβαρδίσει -κυρίως η τηλεόραση- μερικές φορές το εικοσιτετράωρο με μερικά σαν αυτά: «Εικοσιεννιά φυσιοθεραπευτές συνιστούν ΣΚΟΡΔΟ. Αυτοί ξέρουν!» ή «Εσείς πόσα σκόρδα (όταν είναι πράσινα) ή πόσες σκέλδες (όταν είναι  ξερά) φάγατε σήμερα;» ή «ΣΚΟΡΔΟΞΥΛ! Άριστο τονωτικό με βάση το ξυλαγανιώτικο σκόρδο και με άρωμα που δε σας εγκαταλείπει!» ή «Παππού, πώς έφτασες τα εκατό;! Δε μας λες το μυστικό;» «Σκόρδου, πιδί μ’, σκόρδου! Πουλύ του τρώου! Τραβιέτι τ’ άτιμου!». 
 

*Η Σουλτάνα Πολιτσάκη-Παπαδημητρίου είναι συγγραφέας. Το κείμενο εμπεριέχεται στο βιβλίο της «Ξυλαγανής Ανάλεκτα», Κομοτηνή 2007, σελ.81. Το αναδημοσιεύουμε, λόγω της  αναζωογόνησης της καλλιέργειας του σκόρδου στην Ξυλαγανή, που  θεωρείται και ως το καλύτερο όλων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.