Ενθουσιασμενη απο την Κομοτηνη η Εθνικη Κυπρου μπασκετ με αμαξιδιο

Γιώργος Νικολάου, βοηθός προπονητή «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το νέο αίμα, που θα στελεχώσει τις επιμέρους ομάδες»

Τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισε η ομάδα της Εθνικής Κύπρου καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, η οποία βρέθηκε στην Κομοτηνή συμμετέχοντας στο Διεθνές Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο που διοργάνωσαν στην Κομοτηνή για πρώτη φορά ο Α.Σ. «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», η ΟΣΕΚΑ και ο Δήμος Κομοτηνής. 
 
Η ομάδα, η οποία μετρά μόλις έναν μήνα ζωής, αποτελούταν από 12 συνολικά καλαθοσφαιριστές, δύο βοηθούς, τον προπονητή κ. Γιώργο Ομήρου και τον βοηθό προπονητή κ. Γιώργο Νικολάου, ο οποίος μίλησε στον «ΠτΘ» για την ομάδα, την εμπειρία τους στην Κομοτηνή καθώς και το μέλλον του αθλήματος στην Κύπρο. 

Εντυπωσιασμένοι από την Κομοτηνή 

Η εθνική ομάδα της Κύπρου δημιουργήθηκε πριν από ένα μήνα, και αποτελείται από τους καλύτερους παίχτες των τριών ομάδων που υπάρχουν στην Κύπρο, που είχαν συμμετάσχει στο πρώτο πρωτάθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο, που είχε γίνει με μεγάλη επιτυχία, το 2016.
 
Με αυτή την ομάδα ταξίδεψαν στην Κομοτηνή, για να συμμετάσχουν στο  Διεθνές Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, από την οποία αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις.
 
«Είχα ακούσει αρκετά καλά λόγια για την Κομοτηνή, και μπορώ να πω, τώρα που την έχω γνωρίσει εδώ και δύο μέρες, ότι έχω ενθουσιαστεί γιατί είναι μια πόλη επίπεδη και πάνω από όλα προσβάσιμη» τόνισε ο κ. Νικολάου, ενώ αθλητικά, οι εγκαταστάσεις είναι οι καταλληλότερες που μπορούν να δουλέψουν για τις προπονήσεις, σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον που τους βοήθησε να δημιουργήσουν ένα κλίμα οικογένειας στην ομάδα τους.
 
Άλλωστε οι εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο Τουρνουά, τόσο στους αγώνες όσο και στις προπονήσεις των άλλων ομάδων, ελπίζουν πως θα τα χρησιμοποιήσουν, όταν επιστρέψουν στην Κύπρο, βελτιώνοντας αφενός το άθλημα και αφήνοντας παρακαταθήκη αφετέρου στους επόμενους. 

Έξι χρόνια σκληρής δουλειάς για τη δημιουργία Εθνικής 

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου, η προσπάθεια για τη δημιουργία της ομάδας δεν είναι καινούρια, μιας και εδώ και έξι χρόνια κάνουν κινήσεις για την ίδρυση ομάδων καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο στην Κύπρο. Όταν λοιπόν πριν από έξι χρόνια δημιούργησαν την πρώτη ομάδα στη Λεμεσό, οι αθλητές έρχονταν με τα δικά τους αμαξίδια στις προπονήσεις, δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες ούτε αγωνιστικά ούτε για την προμήθεια αγωνιστικών αμαξιδίων.
 
Με τις προσπάθειες όμως τεσσάρων φορέων στην Κύπρο, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, την Οργάνωση Παραπληγικών, την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τον ΟΠΑΠ Κύπρου, που χρηματοδότησε την αγορά των αγωνιστικών αμαξιδίων, μπήκε το νερό στο αυλάκι, και δημιουργήθηκε η δεύτερη ομάδα στη Λευκωσία, και μια τρίτη ομάδα ξανά στη Λεμεσό.
 
Ο ενθουσιασμός που είδαν στο Παγκύπριο πρωτάθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία πέρυσι, τους έπεισε πως όλα αυτά τα χρόνια συνεχών προσπαθειών είχαν σαν φυσική κατάληξη να δημιουργηθεί μια Εθνική Κύπρου, για να περάσουν τα σύνορα, να έρθουν σε επαφή με καινούριες φιλοσοφίες και ομάδες, συμμετέχοντας σε διεθνείς αγώνες. 

Στήριξη από το κράτος και από ιδιώτες 

Αυτό θα βοηθήσει και τη βελτίωση του επιπέδου των αθλητών στην Κύπρο, μιας και ακόμα βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης των ικανοτήτων, τόσο αθλητικά όσο και προπονητικά, με τα μάτια αυστηρά στραμμένα στο μέλλον.
 
Την ίδια ώρα έχουν να αντιμετωπίσουν, κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα, δυσκολίες όσο αφορά την προσέγγιση νέων αθλητών, με τον κ. Νικολάου να τονίζει πως η νοοτροπία στην Κύπρο είναι κάπως κλειστή, και τα άτομα με κινητικά προβλήματα να μην τους «ανοίγουν την πόρτα» για να τους προσεγγίσουν.
 
Όμως μέσω των μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να κάνουν ευρύτερα γνωστό το άθλημα, και παρόλο που κατάφεραν να προσεγγίσουν καινούρια άτομα, θεωρούν πως μπορούν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερα, αν όχι στην καλαθοσφαίριση, σε κάποιο άλλο άθλημα. «Τους λέμε πως δεν είναι ανάγκη να ασχοληθούν με την καλαθοσφαίριση, υπάρχουν πάνω από δέκα αθλήματα, σκοπός μας είναι να βγουν από το σπίτι τους, να νιώσουν ικανοί, να νιώσουν ισάξιοι με τους υπόλοιπους και πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», κάτι που ελπίζουν πως θα το πετύχουν το μέλλον.
 
Παρατήρησε δε πως μετά από χρόνια προσπαθειών έχουν ευαισθητοποιηθεί τόσο οι κρατικοί φορείς όσο και οι ιδιώτες και ελπίζουν πως θα τους έχουν συμμάχους στις μελλοντικές προσπάθειες της ομάδας, μιας και διαθέτουν έμπειρους αθλητές, αυτό που χρειάζονται είναι το νέο αίμα, που θα στελεχώσει τις επιμέρους ομάδες και στη συνέχεια την Εθνική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.