Ακομα «αγκαθι» για τη διελευση του TAP τα Τεναγη

Δεν έχει βρεθεί λύση για τη διέλευση, την ώρα που ο αγωγός προχωρά στις άλλες περιοχές

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η κατασκευή του TAP στην Ροδόπη, ενώ οι προετοιμασίες προχωρούν και σε άλλες περιοχές από όπου θα περάσει ο αγωγός.
 
Παρόλα αυτά το πρόβλημα της διέλευσης από τα Τενάγη των Φιλίππων, το οποίο είχε αναδειχθεί ως μείζον θέμα ακόμα από τον αρχικό σχεδιασμό του αγωγού, παραμένει άλυτο, μιας και οι κάτοικοι επιμένουν να ζητούν αλλαγή της διέλευσης.
 
Όπως τόνισε η Επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» κ. Κατερίνα Γεροστεργίου, «υπάρχει ακόμα ένα χωριό που αντιστέκεται», η περιοχή όπου οι κάτοικοι αρνούνται πεισματικά να επιτρέψουν να περάσει ο TAP.
 
Πρόσφατα, σημείωσε, έγινε προσπάθεια να ξεκινήσουν τα έργα του αγωγού, όμως μετά από αντιδράσεις των κατοίκων σταμάτησαν, ενώ οι συζητήσεις των εκπροσώπων της εταιρείας με τους κατοίκους απέβησαν άκαρπες.
 
Η ίδια και η παράταξή της συντάσσονται με την άποψη ότι ο αγωγός θα πρέπει να αλλάξει όδευση, γιατί στην περιοχή το έδαφος βυθίζεται, λόγω του φαινομένου της συνίζησης λόγω της τύρφης που υπάρχει στην περιοχή, ενώ μάλιστα κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί και αυτοαναφλέξεις.
 
Γενικότερα εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις σωληνώσεις του TAP, που ακόμα στη Ροδόπη βρίσκονται εκτός εδάφους, δημιουργώντας πρόβλημα στη διέλευση των αγροτών προς τις καλλιέργειές τους, μιας και ο TAP δεν επιτρέπει να γίνει οτιδήποτε εκατέρωθεν του έργου.
 
Τα ίδια προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στο προσεχές μέλλον στις υπόλοιπες περιοχές διέλευσης, τόνισε η κ. Γεροστεργίου, θυμίζοντας τις ενστάσεις που είχε η παράταξή της για τον αγωγό, όπως ότι είναι transit, ότι μεταφέρει ορυκτό καύσιμο, ότι περνά από γη υψηλής παραγωγικότητας, ιδιαίτερα στα Τενάγη.
 
Επίσης έχουν ενστάσεις και για το πρόγραμμα με το οποίο δίνεται εξοπλισμός στις τοπικές δομές αυτοδιοίκησης, αλλά και στην ενίσχυση τοπικών συλλόγων, κάτι που θεωρούν απλώς «γυαλάκια για ιθαγενείς».
 
Την ίδια ώρα η εταιρεία δεν θα προχωρήσει όλα τα έργα που πρότειναν οι Περιφερειάρχες, παρά μόνο όσα θεωρεί χρήσιμα, με την κ. Γεροστεργίου να επισημαίνει πως στο σύνολο τους τα έργα δεν ανταποκρίνονται και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.