Ακομα πιο δυναμικη θελει να γινει η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπων

Στόχος να λειτουργήσει, πέρα από τα 5 τμήματα ΕΠΠΑΙΚ και τμήμα ειδίκευσης στη Συμβουλευτική - Νωρίτερα θα ξεκινήσει φέτος τα μαθήματα, για να «προλάβει» τις προκηρύξεις αναπληρωτών του ΑΣΕΠ

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών, μιας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παραρτήματα πανελλαδικά, με τη ζήτηση για τα τμήματά της να ξεπερνά τον αριθμό των συμμετεχόντων κάθε χρονιά. 

Το χώρο επισκέφτηκε, με την ευκαιρία της ορκομωσίας των αποφοίτων της χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε, ο πρόεδρος της Δ.Ε της ΑΣΠΑΙΤΕ., Καθηγητής Ιωάννης Σαριδάκης, συνοδευόμενος από την Επιστημονική Υπεύθυνη του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Κασιμάτη, που ξεναγήθηκαν στο χώρο από τον Διευθυντή του Παραρτήματος, κ. Αθανάσιο Καραφύλλη.
 
Η φετινή χρονιά, η οποία είχε τις δυσκολίες, της, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο όταν η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της σχολής για μερικές μέρες, ήταν και ένα στοίχημα για τα στελέχη της ΑΣΠΑΙΤΕ, μιας και φέτος ξεκίνησε τη λειτουργία του το πέμπτο τμήμα στις Σάπες, ανεβάζοντας τον αριθμό των σπουδαστών σε 200, από τους 120 της προηγούμενης χρονιάς.
 
Παρόλα αυτά πήγε πολύ καλά, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ μάλιστα οι θέσεις υπερκαλύφθηκαν και για την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη που έχουν οι κάτοικοι της ΑΜΘ, και όχι μόνο, στη δουλειά που γίνεται στις Σάπες.
 
Να σημειωθεί πως φέτος οι αιτήσεις ξεκίνησαν, και τελειώνουν, νωρίτερα, με στόχο να ξεκινήσει νωρίτερα και η χρονιά, ώστε η αλλαγή στις προκηρύξεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που γίνεται πλέον μέσω ΑΣΕΠ και ολοκληρώνονται στα τέλη Απριλίου, να βρει τους εκπαιδευόμενους με πιστοποίηση που μπορούν να καταθέσουν και να μην χάσουν την προθεσμία, όπως έγινε φέτος.
 
Την ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες για να λειτουργήσει τμήμα στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ), το οποίο όμως προσκρούει στη δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού συμβουλευτικής και κέντρων για πρακτική άσκηση. 

Ιωάννης Σαριδάκης «Χτίζεται μια νέα αρχιτεκτονική στην παιδαγωγική επάρκεια, στην οποία η ΑΣΠΑΙΤΕ θα παίξει καθοριστικό και κεντρικό ρόλο» 

Εντυπωσιασμένος τόσο από το χώρο όσο και από τις εγκαταστάσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών έμεινε ο κ. Σαριδάκης ο οποίος τόνισε πως η αποφοίτηση των φοιτούντων, που γίνεται σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, αποτελεί το επιστέγασμα του αγώνα τους τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και της εκπαιδευτικής αποστολής της ΑΣΠΑΙΤΕ.
 
«Είναι ένα εξαιρετικά καλό πιστοποιητικό, που τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά προτεραιότητα» σημείωσε, την ώρα που από το Υπουργείο Παιδείας γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για «να χτιστεί μια νέα αρχιτεκτονική στην παιδαγωγική επάρκεια, στην οποία η ΑΣΠΑΙΤΕ θα παίξει καθοριστικό και κεντρικό ρόλο».
 
Το πρόγραμμα στις Σάπες, σημείωσε, έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και η δημοτική αρχή και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, από άποψη συμμετεχόντων αλλά και επιστημονικού προσωπικού, από αυτά που τρέχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι τρέχουν 5 προγράμματα στις Σάπες με συνολικά 200 άτομα, την ώρα που στην Αθήνα τρέχουν 6 ενώ από 5 έχουν Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων σε όλη τη χώρα φτάνει τους 2.000.
 
Πάντως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα, με 6.000 αιτήσεις πέρυσι, και μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες δομές μιας και δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως.
 
Τέλος εμφανίστηκε δεκτικός στην προσπάθεια να λειτουργήσει τμήμα ΠΕΣΥΠ στις Σάπες, αν λυθούν οι δυσκολίες που έπληξαν το τμήμα την προηγούμενη φορά που έγινε αυτή η προσπάθεια. 

Αθανάσιος Καραφύλλης «Το επιστημονικό δυναμικό της ΑΜΘ έχει βήμα εδώ και βοηθούν εξαιρετικά το παράρτημα» 

Φέτος ξεκίνησαν 5 τμήματα με 200 άτομα, με 174 φετινούς και 2 περυσινούς να παίρνουν την πιστοποίηση, ενώ από τους 26 που έχουν απομείνει οι 12 δεν ξεκίνησαν καν ενώ οι υπόλοιποι θα φοιτήσουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, σημείωσε ο κ. Καραφύλλης, σημειώνοντας πως η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από την ίδια την Περιφέρεια, λόγω της αλλαγής του τρόπου αιτήσεων, που επιτρέπουν να δηλωθεί μόνο μια πόλη.
 
Αυτό, τόνισε, έχει κάνει καλό στην περιοχή μας, γιατί εξυπηρετούνται απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ της ΑΜΘ, και αυτός άλλωστε είναι ο λόγος λειτουργίας του παραρτήματος. 
 
Για την εκπαίδευσή τους απασχολήθηκαν 18 διδάσκοντες και 25 επόπτες για τις πρακτικές ασκήσεις διδασκαλίες, που προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα της Θράκης αλλά και όλης της ΑΜΘ, οι περισσότεροι απόφοιτοι του ΔΠΘ, παρόλο που είναι σχετικά λίγοι καθηγητές του Πανεπιστημίου, αλλά είναι εμφανές ότι «το επιστημονικό δυναμικό της ΑΜΘ έχει βήμα εδώ και βοηθούν εξαιρετικά το παράρτημα».

Όσο για το θέμα του τμήματος ΠΕΣΥΠ, για το οποίο δέχονται πολλές κρούσεις, ο κ. Καραφύλλης σημείωσε πως, αφού κάνουν τη μελέτη, θέλουν να προχωρήσουν στην υλοποίησή του χωρίς όμως τις δυσκολίες που αντιμετώπισε την προηγούμενη φορά. 

Αικατερίνη Κασιμάτη «Το πρόγραμμα εφοδιάζει τους εκπαιδευτικούς με καινούριες και σύγχρονες πρακτικές» 

Τέλος η κ. Κασιμάτη σημείωσε πως η παρουσία του παραρτήματος στις Σάπες αναβαθμίζει την τοπική κοινωνία, που το έχει με τη σειρά της αγκαλιάσει στα 9 χρόνια λειτουργίας του. «Είναι πολύ σημαντικό ότι οι σπουδαστές μας μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα, κάτι που δηλώνει πως η υψηλή ποιότητα του προγράμματος φέρνει πολύ πληθυσμό που θέλει να λάβει αυτό το πιστοποιητικό, που τροφοδοτεί τον διορισμό τους και παράλληλα εφοδιάζει τους εκπαιδευτικούς με καινούριες και σύγχρονες πρακτικές» ανέφερε, σημειώνοντας πως το πιστοποιητικό έχει αναγνώριση όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την ΕΕ, με πολλούς σπουδαστές τους να εργάζονται ήδη σε σχολεία της Ευρώπης όπου έχει ευρεία αποδοχή.
 
Άλλωστε πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι παρόλο που η διαδικασία των αιτήσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο αριθμός των 200 συμμετεχόντων στις Σάπες έχει υπερκαλυφθεί, και θα αναγκαστούν να τους περάσουν στην επόμενη σχολική χρονιά.
 
Όσο για το θέμα που προέκυψε με την προκήρυξη για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, η οποία βγήκε τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα οι φετινοί απόφοιτοι να μην προλάβουν να καταθέσουν τον τίτλο που αποκτούν από την ΑΣΠΑΙΤΕ, η κ. Κασιμάτη τόνισε πως αυτός είναι ο λόγος που φέτος στοχεύουν σε έναρξη νωρίτερα, στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε οι σπουδαστές τους να είναι καλυμμένοι.
 
«Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αγώνας να κλείνει ένα ακαδημαϊκό έτος και να ανοίγει παράλληλα ένα άλλο» σημείωσε, αλλά θα το κάνουν για να είναι εντάξει απέναντι στους σπουδαστές τους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.