Αυξημενες οι μεταναστευτικες ροες σε Αιγαιο και Εβρο

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο από την Τουρκία σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ευρωπαϊκών οργάνων, τον Μάιο έφτασαν στην Ελλάδα 2.018 πρόσφυγες και μετανάστες όταν τον ακριβώς προηγούμενο μήνα τα στοιχεία έδειξαν 1.444 αφίξεις. Και τον Ιούνιο οι εισροές από Τουρκία ήταν πάνω από 2.000 άτομα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι μετανάστες στα hotspots των νησιών έσπασαν το φράγμα των 15.000 και στην υπόλοιπη ενδοχώρα τα 62.327 άτομα. Χίος και Λέσβος είναι τα νησιά με τις περισσότερες αφίξεις, ενώ αποτέλεσμα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών του τελευταίου διαστήματος ήταν και τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στη Μόρια.

Εκτός από τον καλό καιρό, ο οποίος είναι σύμμαχος των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, οι εντάσεις που έχουν καταγραφεί στην Τουρκία μεταξύ προσφύγων/μεταναστών με τοπικές κοινωνίες είναι ένας ακόμη πρόσθετος λόγος για τις νέες αυξημένες αφίξεις. Ανοιχτός ακόμα παραμένει δρόμος του Εβρου για τους πρόσφυγες. Οπως σημειώνει η έκθεση, τον Ιούνιο ήρθαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω Εβρου 194 μετανάστες.
 
Τον Ιούνιο, συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 12 μέχρι και τις 18 του μηνός, καταγράφηκαν οι περισσότερες αφίξεις προσφύγων για το 2017. Συνολικά μόνο εκείνο το χρονικό διάστημα 855 άτομα έφτασαν στα ελληνικά νησιά από τα τούρκικα παράλια, ενώ την εβδομάδα 10 με 16 Ιουλίου παραλίγο να επαναληφθεί το ρεκόρ του Ιουνίου με 848 αφίξεις.
 
Όπως περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, οι νέες αυξημένες αφίξεις του νησιού έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές μέσα στα κέντρα κράτησης, με τους υπεράριθμους μετανάστες να εξεγείρονται. «Και τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουμε μία αυξητική τάση. Οι άνθρωποι δεν χωράνε στα κέντρα κράτησης. Είναι όλα υπεράριθμα και κάθε μέρα προστίθενται κι άλλοι. Τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών ήταν ακριβώς λόγω αυτού. Δεν χωράνε οι άνθρωποι και συνεχώς προστίθενται κι άλλοι. Τα βαρκάκια πλέον είναι καθημερινά».

Χθες μία ακόμα βάρκα έφτασε στη Σάμο από την Τουρκία. Το μεσημέρι εντοπίστηκαν από δυνάμεις της Frontex 58 άτομα να βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

Πηγή: www.eleftherostypos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.