Σταση αναμονης για τα αναλωσιμα κρατουν οι φαρμακοποιοι της Ροδοπης

Παρόλο που φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας προχωρούν σε άρση της πίστωσης - Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης «Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, πλην κάποιων εξαιρέσεων, έχει οριστικοποιηθεί»

Στάση αναμονής, ελπίζοντας πως ο ΕΟΠΥΥ θα ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις, κρατούν οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης, όσο αφορά το θέμα χορήγησης από τα φαρμακεία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και προϊόντων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, βασιζόμενοι στην δέσμευση του ΕΟΠΥΥ πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν πληρωθεί εξολοκλήρου τουλάχιστον για τους τρείς πρώτους μήνες. 

Άλλωστε στην περιοχή μας ήδη έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος και έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές του Φεβρουαρίου, για αυτό και ο Σύλλογος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο, ο οποίος πρόσφατα αναδείχθηκε και αναπληρωτής γραμματέας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αποφάσισε να περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος Αυγούστου.
 
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι, με πρώτο αυτό των Αθηνών, που αποφάσισαν από 1η Αυγούστου να προχωρήσουν σε άρση της πίστωσης, μιας και οι πληρωμές σε όλη την Ελλάδα γίνονται αποσπασματικά, με αποτέλεσμα την δημιουργία πληρωμών «διαφορετικής ταχύτητας». 

Προβλήματα με την σύμβαση 

Η επίμαχη συλλογική σύμβαση χορήγησης από τα φαρμακεία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και προϊόντων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, που άλλαξε τον τρόπο καταβολής των συμμετοχών των αναλωσίμων, υπογράφηκε στις αρχές Ιανουαρίου,  όμως ενώ προβλέπει εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεση τους στον ΕΟΠΥΥ, σε πολλές περιοχές, και ιδιαίτερα στην Αττική, δεν έχουν καν πληρωθεί οι συνταγές Ιανουαρίου 2017.
 
Ακόμα και όταν πληρώνονται, αυτό γίνεται αποσπασματικά, κάτι που έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη, κατά τον κ. Τσαπέκο αντίδραση των εκεί φαρμακοποιών.
 
«Ο ΕΟΠΥΥ είναι εκτεθειμένος, γιατί από τον Ιανουάριο οι δαπάνες δεν έχουν πληρωθεί, και ενώ σε εμάς έχει προχωρήσει ο έλεγχος, εκεί δεν βρίσκεται ούτε στα μισά» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτός ήταν και ο λόγος που οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης δεν έκριναν απαραίτητο να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, γιατί ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, πλην κάποιων εξαιρέσεων, έχει οριστικοποιηθεί, ενώ βοήθησε και ότι ο ΕΟΠΠΥ μέχρι το τέλος Αυγούστου έχει δεσμευτεί εγγράφως ότι θα έχει πληρώσει τους τρείς πρώτους μήνες του 2017.
 
«Βέβαια κρατάμε μικρό καλάθι» συμπλήρωσε ο ίδιος τονίζοντας πως  η Αθήνα είναι μεγάλο πρόβλημα, λόγω της πληθώρας φαρμακείων. «Καλά κάνουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι συνάδελφοι των Αθηνών, εμείς θα κοιτάξουμε τι θα γίνει τον Αύγουστο, αν θα τηρηθεί η απόφαση και ανάλογα θα λάβουμε τις αποφάσεις μας» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ο ΕΟΠΠΥ επίσης δεσμεύτηκε ότι θα συντομεύσει και τις πληρωμές των φαρμάκων, πέρα των αναλωσίμων, ώστε να αναπληρωθεί η καθυστέρηση που υπάρχει και σε αυτό τον τομέα. 

Πληγή οι ελλείψεις για τα φαρμακεία 

Ένα μεγάλο θέμα όμως που επηρεάζει φαρμακοποιούς και ασθενείς, είναι οι σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα, ένα πρόβλημα το οποίο συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια και ο κ. Τσαπέκος απέδωσε στην πρακτική εξαγωγής συγκεκριμένων φαρμάκων πριν καλυφθούν οι ανάγκες στην χώρα μας.
 
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εξαγωγές, οι οποίες είναι νόμιμες, τις κάνουν κάποιες φαρμακαποθήκες, και αδειάζουν την Ελληνική αγορά» σημείωσε, τονίζοντας πως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, που παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των Φαρμακοποιών συνεχίζεται χωρίς ουσιαστικά να παρέμβει, όπως θα έπρεπε, η πολιτεία.
 
«Βέβαια κατά καιρούς βγάζει ο ΕΟΦ απαγορευτικές διατάξεις για κάποια σειρά φαρμάκων, όμως μετά από μερικές μέρες την παίρνει πίσω, χωρίς να έχει θεραπευτεί πλήρως η έλλειψη στην αγορά» συνέχισε  δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνος στους φαρμακοποιούς, αλλά εν τέλει και στους ασθενείς.
 
Την ίδια ώρα, ανέφερε ο κ.Τσαπέκος η απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, που υποτίθεται θα μείωνε τις τιμές τους, αντίθετα δείχνει να πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως οι ίδιοι είχαν προειδοποιήσει, με τις χονδρικές τιμές να έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.