Αναδρομη στις ριζες και τους προγονους τους

Έκαναν οι Ξυλαγανιώτες μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Συλλόγου Πατεράδων

Έως και τις 15 Αυγούστου οι απανταχού Ξυλαγανιώτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία αναδρομή στις ρίζες τους, ανατρέχοντας στην ιστορία των προγόνων τους, μέσα από την φωτογραφική έκθεση που διοργανώνει ο Σύλλογος Πατεράδων και η οποία εκτίθεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ξυλαγανής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η πρωτοβουλία της οποίας ανήκει στον καθηγητή κ. Δημήτρη Δουμπουλάκη, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία πολλών Ξυλαγανιωτών που διέθεσαν μάλιστα οικογενειακές φωτογραφίες από το οικογενειακό τους αρχείο, και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, στην οικογένεια του οποίου είναι αφιερωμένο μεγάλο μέρος της συλλογής, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν.Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο δικηγόρος κ. Ντίνος Μορφακίδης, ο κ. Ανέστης Ποιμενίδης, διευθυντής του Γενικού Λυκείου Ξυλαγανής, η κ.Χρύσα Δουλάκη, γραμματέας του ΠΟΞ, η πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Σουλτάνα Πολιτσάκη – Παπαδημητρίου και ο σύζυγός της κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου.  

Δημήτρης Δουμπουλάκης «Πρέπει να τους θυμόμαστε, γιατί είναι οι ρίζες μας, είναι η ζωή μας»

Την τελετή εγκαινίων «άνοιξε», καλωσορίζοντας τους  παρευρισκομένους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων κ. Βαγγέλης Μουζαλιώτης, κάνοντας μία σύντομή αναφορά στην ίδρυση αλλά και την έως τώρα πορεία του Συλλόγου, για να δώσει τον λόγο στον κ. Δημήτρη Δουμπουλάκη, ο οποίος ανέφερε πως η έκθεση καταγράφει την παλιά Ξυλαγανή, από τις αρχές του 20ου αιώνα με πρόσωπα και όψεις του χωριού που έφυγαν αλλά δεν θα ξεχαστούν.

«Πρέπει να τους θυμόμαστε, γιατί είναι οι ρίζες μας, είναι η ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφερόμενος στα πρόσωπα που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της συλλογής, ζητώντας τέλος από το σύνολο των παρευρισκομένων που τυχόν διαθέτουν αρχειακό υλικό και φωτογραφίες να τις γνωστοποιήσουν στα μέλη του συλλόγου.

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Η πρωτοβουλία να επαναληφθεί σε κάθε χωριό της Ροδόπης και της Θράκης»

Για την έως τώρα πορεία του Συλλόγου Πατεράδων, που αποτελεί και τον πρώτο σύλλογο που «έχει βάλει μπροστά τον πατέρα» μίλησε με τη σειρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας τις καινοτόμες αλλά και συγκινητικές πρωτοβουλίες του συλλόγου, που έχουν φιλοξενηθεί και στον αθηναϊκό τύπο.                                                   

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία που «θα πρέπει να γίνει σε κάθε χωριό της Θράκης και της Ροδόπης, γιατί αποτελεί αφορμή να γνωρίσουμε γονείς, παππούδες και προπαππούδες που ποτέ δεν γνωρίσαμε και να ξαναγράψουμε την ιστορία της περιοχής, ενθυμούμενοι τι έκαναν οι πρόγονοί μας» για να καταλήξει λέγοντας πως «η ιστορία αυτών μας κάνει πιο δυνατούς και μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε πιο δυνατά γι’ αυτόν τον τόπο, διότι, αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους, ο δρόμος είναι δεδομένος και δεν θα γίνουν τα λάθη που έγιναν από τη δική μας γενιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.