Εργο αρδευσης για τα καπνα σε 11 οικισμους της Ροδοπης

Σχέδιο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, σε συνεργασία με εταιρείες καπνών και την Περιφέρεια ΑΜΘ

Να κάνουν πιο παραγωγικές τις ξηρικές περιοχές όπου ευδοκιμεί ο μπασμάς, θέλουν οι καπνοπαραγωγοί του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, προωθώντας σχέδιο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και εταιρείες όπως η Philip Morris και η Japan Tobacco International.
 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Εσάτ Χουσεΐν, έχουν κάνει μια μελέτη ώστε 11 οικισμοί της περιοχής μας να αποκτήσουν άρδευση, για να μπορούν όλα τα καπνοχώραφα της Ροδόπης να ποτίζονται.
 
Όπως ανέφερε ήδη από το 2014 έχουν έρθει σε επαφή τόσο με την Philip Morris όσο και με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τους Δημάρχους των περιοχών αυτών και ελπίζουν πως σε τρία χρόνια θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το έργο.

 

Αν ξεκινήσει η άρδευση, ο Συνεταιρισμός υπολογίζει πως η παραγωγή θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2 εκ. κιλά ετησίως, όταν τώρα κινείται από 6-7 εκ. κιλά το χρόνο, φτάνοντας τα 8-9 εκ. κιλά το χρόνο με αποτέλεσμα να βελτιώνεται τόσο το βιοτικό επίπεδο των καπνοπαραγωγών όσο και η οικονομική κατάσταση όλης της Ροδόπης.
 
Η μελέτη ελπίζουν πως θα γίνει από την Περιφέρεια, σε συνεργασία και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ και ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος έχει δεσμευτεί πως θα διαθέσει η περιφέρεια 200-300 χιλιάδες ευρώ, πρόσθετα στα 100.000 ευρώ που είχε δώσει για το συγκεκριμένο θέμα στην Περιφέρεια ΑΜΘ η Philip Morris.
 
Σύμφωνα με τον κ. Εσάτ Χουσεΐν οι οικισμοί στους οποίους θα γίνει η συγκεκριμένη άρδευση είναι ο Έβρενος, η Πλαγιά, το Ήπιο, ο Πάσσος, το Ομηρικό, η Ιάμπολη, ο Κάλχας, το Κικίδιο, το Μέγα Πιστό, ο Σώστης και ο Λινός, όπου ήδη υπάρχουν ξηρικές καλλιέργειες καπνού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.