Αυξημενη παραγωγη κατα 1 εκ. κιλα περιμενουν οι καπνοπαραγωγοι της Ροδοπης

Βοήθησαν στην παραγωγή και την ποιότητα οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες - Ακόμα δεν έχουν κλείσει τιμές, ζητώντας αύξηση 20-30 λεπτά σε σχέση με πέρυσι

Σημαντικά αυξημένη παραγωγή αναμένουν να δουν οι καπνοπαραγωγοί του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης φέτος, με την αύξηση να φτάνει το 1 εκ. κιλά, ενώ ακόμα δεν έχουν κλείσει τιμές, ζητώντας αύξηση 20-30 λεπτών από τις εταιρείες σε σχέση με τις περυσινές τιμές. 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Εσάτ Χουσεΐν, η παραγωγή φέτος πηγαίνει πάρα πολύ καλά, με τις καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές αφενός για την καλή ποιότητα των καπνών αφετέρου να μην υπάρξουν ιδιαίτερες ζημιές, παρά μόνο λίγες στην περιοχή της Κρωβύλης από το χαλάζι.
 
Έτσι θα έχουν φέτος αυξημένη παραγωγή από τα 6 εκ. κιλά πέρυσι, στα 7 εκ. φέτος, μια αύξηση του 1 εκατομμυρίου.
 
Προς το παρόν βέβαια παραμένουν σε φάση αναμονής για τις τιμές των καπνών, μιας και δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη με τις μεταποιητικές εταιρείες.
 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, οι εταιρείες τούς έχουν δώσει τιμές ίδιες με τις περυσινές, όμως αυτοί ζητούν μια αύξηση περίπου 20-30 λεπτά το κιλό.
 
Πέρυσι το πρώτο χέρι κόστιζε 1,92 ευρώ και φέτος ζητούν 2,5 ευρώ. Το δεύτερο χέρι κόστιζε 4 και ζητούν 4,30 ευρώ. Το τρίτο χέρι κόστιζε 5 και ζητούν 5,20 ευρώ και στο τέταρτο, πιο ποιοτικό χέρι, ζητούν 8,20 ευρώ, από τα 8 που πληρωνόταν πέρυσι.
 
Προς το παρόν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, μόλις το 30% των καπνοπαραγωγών έχει υπογράψει, για αυτό και ελπίζουν πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει λυθεί το θέμα.
 
Πάντως και σε πρόσφατο ΔΣ που έγινε, λήφθηκε η απόφαση να επιμείνουν στο αίτημά τους για αύξηση της τιμής μιας και υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, παρόλο που και τις 2 φορές που είχαν συναντήσεις με τις εταιρείες φέτος δεν έχει βρεθεί λύση.
 
Η συγκομιδή των καπνών πάντως έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα και οι εταιρείες έχουν εκφράσει την πρόθεση να αρχίσουν να αγοράζουν από τα τέλη Αυγούστου, αν και ο κ. Εσάτ είναι επιφυλακτικός για το αν αυτό θα γίνει, μιας και πέρυσι ξεκίνησαν οι αγορές τον Οκτώβριο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.