Επιφυλαξεις για την διαχειριση των διασυνοριακων προγραμματων

Από παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κατά πλειοψηφία, με ενστάσεις από την αντιπολίτευση κυρίως για τη μορφή της διαχείρισης των έργων, εγκρίθηκαν τα τρία θέματα του περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ τα οποία αφορούν προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας.
 
Πρόκειται για τον ορισμό αρμόδιας υπηρεσίας για τη διαχείριση των ΠΕ 1,2 υλοποίησης του έργου με τίτλο: «Cross-Border Planning and Infrastructure Measures for Flood Protection / Διασυνοριακός Σχεδιασμός και Έργα Υποδομής για την Προστασία από Πλημμύρες» και ακρωνύμιο: «FLOOD- PROTECTION», την Αποδοχή των όρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Interregional Social Enterprise Empowerment / Κοινωνική Επιχείρηση Αξιοποίησης Δομών Εφαρμογής» και ακρωνύμιο: «I-SEE» και την αποδοχή των όρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση του έργου με τίτλο:«Enhancing biodiversity through sustainable management and protection of rare species habitat in Nestos and Ardas rivers and the Rodopi Mountain Range / Βελτίωση της βιοποικιλότητας μέσω της διαχείρισης και προστασίας των σπάνιων ειδών οικοτόπων στον ποταμό Άρδα και Νέστο» και ακρωνύμιο: «WILD LIFE FOR EVER».
 
Η κύρια ένσταση, την οποία διατύπωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παύλος Δαμιανίδης, είναι αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως μεταφορά των έργων στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Με την εισήγηση, ανέφερε, φαίνεται ότι το περιφερειακό ταμείο θα κάνει την οικονομική διαχείριση και η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού θα κάνει τη διοικητική διαχείριση.
 
Σε αυτό ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης απάντησε πως τα έργα Διασυνοριακής συνεργασίας υλοποιούνται με βάση τα περιφερειακά ταμεία, που δίνουν μια ευελιξία, που δεν έχει η περιφέρεια. Όμως πάντα υπήρχε μια δομή που είχε το σχεδιασμό και την ευθύνη, και πλέον αυτή δεν θα υπάρχει και η Διεύθυνση είναι αυτή που θα αναλάβει αυτά τα καθήκοντα, έχοντας και τη συνολική εποπτεία των έργων της Περιφέρειας.
 
Σε αυτό ο κ. Δαμιανίδης αντέκρουσε πως διαχειριστής του έργου παραμένει, όπως φαίνεται, το Περιφερειακό ταμείο, και κατέθεσε την άποψη ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρέπει να ορίζει τη ΔΑΝΑΠ ως διαχειριστή, μέσω της απόφασής του.
 
Τελικά τα τρία θέματα καταψήφισαν η Κοινωνική Συμμαχία, η Γνώση και Συνεργασία, η Οικολογία Αλληλεγγύη, η «Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας», ενώ λευκό ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση και παρών η Ελληνική Αυγή.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.