Η Προοδος του Τιμιου Σταυρου

Το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ έχει τις δυσκολίες του, μια και απαιτεί ειδικές γνώσεις και σε πολλές των περιπτώσεων και αποκωδικοποίηση συμβόλων κυρίαρχα στις τελετές, για την κατανόηση των οποίων χρειάζεται η καταφυγή στους ειδικούς, τους θεολόγους ή τους έχοντες εκκλησιαστική παιδεία.
 
Η διαπίστωση με αφορμή την προχθεσινή χειροτονία εις πρεσβύτερον του αρχιδιακόνου Σταύρου Κολιούση, και η απαραίτητη διόρθωση για την χειροθεσία του εις πρωτοπρεσβύτερο, όταν και έλαβε επιγονάτιον και σταυρό. Το επιγονάτιο είναι το κεντημένο ραβδοειδές άμφιο που ο πρωτοπρεσβύτερος φέρει, και  είναι αυτό που συμβολίζει το «λέντιο», το ύφασμα ή την πετσέτα, που σκούπισε ο Ιησούς τα πόδια των Αποστόλων. Υπενθυμίζει δηλαδή  ένα στιγμιότυπο από την τελετή του Νιπτήρος, υποδηλώνοντας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η διακονία της εκκλησίας κατά την εντολή του Κυρίου «ο μείζων εν υμίν γενέσθω ως ο νεότερος και ο ηγούμενος ως ο διακονών».
 
Σημειωτέον ότι στον Ίασμο την ίδια μέρα είχαμε την ευκαιρία, παρουσία και του γέροντα Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα στο Άγιον Όρος, να παρακολουθήσουμε και την τελετή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, που τελείται κάθε πρώτη Αυγούστου, συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της νηστείας της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και συμβολίζει την έξοδο του Τιμίου Σταυρού από το σκευοφυλάκιο της Μεγάλης Εκκλησίας, ή τα παλάτια του Βυζαντινού Αυτοκράτορα, στην Πόλη.
 
Η συγκεκριμένη  γιορτή θεσπίστηκε σε ανάμνηση της απαλλαγής των Βυζαντινών, με τη βοήθεια του Τιμίου Σταυρού, από την επιδρομή των Σαρακηνών επί της εποχής του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού, στην Κωνσταντινούπολη δε κατά τη διάρκειά της  γινόταν και  λιτάνευση–πρόοδος του Τιμίου Σταυρού.
 
Αυτά προς αποκατάσταση και προς γνώση… Τ.Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.