Ο μονολογος του Αρισταρχου!

Με λένε Άκη από το Αρισταρχάκη. Δεν αποποιήθηκα το όνομά μου, απλά ήταν μακρύ και ασυνήθιστο και βόλεψε το κόψιμο!
 
Παρ' όλα αυτά υπογράφω κανονικά χωρίς συντομεύσεις. Σας το λέω γιατί σήμερα αποποιήθηκα την κληρονομιά του παππού μου, η οποία ήταν μεγάλη και ναι λόγω του ονόματος είχε και μια ιστορία βρε αδερφέ. Τον βάφτισε ένας Σαμιώτης έμπορος και του έδωσε το όνομα του Αρίσταρχου του Σάμιου που έζησε τον 3ο αι. π.X. Μαζί, του έδωσε και δύο χρυσές λίρες σε δερμάτινο πουγκί με το σημείωμα «οι δύο να γίνουν είκοσι, διακόσιες, δυο χιλιάδες από τον ιδρώτα σου μόνο».  Αυτό το σημείωμα με τις δύο λίρες έφτασε στα χέρια μου, ως κληρονόμου και με πονάει αφάνταστα, όταν σκεφτώ ότι ο παππούς μου και ο πατέρας μου, δούλεψαν πολύ σκληρά για να αποκτήσουν βιος να το παραδώσουν σε μένα κι εγώ, τι κρίμα, να το αποποιηθώ μη μπορώντας να το διατηρήσω λόγω της βαριάς φορολογίας που μας επέβαλε το κράτος, η πολιτεία καλύτερα.
 
Και να είμαι ο μόνος! Στον 21ο αιώνα τα παιδιά των Ελλήνων αποποιούνται τα κληροδοτήματα ως ανήμπορα να αποπληρώσουν τους φόρους! Εντυπωσιακό ή απογοητευτικό; Απογοητευτικό σίγουρα γιατί μου φαίνεται θα χάσω το νου μου από την σκέψη. Ποτέ αυτό δεν ξανάγινε στον βαθμό που συμβαίνει τώρα. Το κράτος εκδικείται; Είναι δυνατόν να μας προστατεύει με νόμους και να μας πετάει δια νόμου στον δρόμο; Τι θα τα κάνετε όλα τα ακίνητα! Ναι, θα τα πουλήσετε στους ξένους, αντί πινακίου φακής, για να γεμίσετε τα ταμεία με ζεστό χρήμα, αλλά σε ποιανού τσέπες θα καταλήξει το αντίτιμο!
 

Και προβληματίζομαι στο θέμα της άλωσης, μήπως το' χει η μοίρα μας να αλωνόμαστε από ξένους! Ας πούμε δεν το ελέγχεις αλλά να υποδουλώνεσαι στο κυρίαρχο κράτος υπαιτιότητά του;
 
Οσονούπω θα παραφρονήσει ο Έλληνας. Πώς να ανεχτείς τον ιδρώτα των γονιών σου, τον τίμιο αγώνα τους να τον αρπάζει το κράτος με το πρόσχημα της αδυναμίας να πληρώσεις! Ε, όχι δεν είναι αδυναμία όταν υπάρχει τεράστια φορολογία! Οι φορομπηχτικές πολιτικές δεν θα κάνουν πίσω, δεν θα βελτιωθεί δυστυχώς η κατάσταση, κι εγώ που έφερνα βαρέως την κάποια αποποίηση του ονόματός μου, τι θα πω τώρα που παρέδωσα αμαχητί στο κράτος την κληρονομιά του πατέρα μου!
 
Μακάριοι οι πράοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη ή Μακάριοι οι ελεήμονες, γιατί αυτοί θα ελεηθούν. Ας το σκεφτώ και έτσι, γιατί αλλιώς ποιος ξέρει πού θα καταλήξω!
 

*H Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.