Εγνατια Οδος: “Φθηνα διοδια σε τιμη ευκαιριας”!

Η απάντηση της εταιρίας σε ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ

Με 19,90 ευρώ ανά κατεύθυνση και συνολικά 39,80 ευρώ, μπορείς να ταξιδέψεις alle-retour από τους Κήπους του Έβρου έως την Ηγουμενίτσα, είναι η απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και κατ' επέκταση της Εγνατίας Οδού στην οποία παραπέμπει το υπουργείο, στην ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ και οι συνάδελφοι του βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη Δράμα και τις Σέρρες, κ. Χαρά Κεφαλίδου και κ. Μιχάλης Τζελέπης.
 
Επίσης, η Εγνατία Οδός υπόσχεται ότι έως το τέλος του 2018, θα ισχύσουν τα αναλογικά-ηλεκτρονικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού.
 
Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι στην απάντηση αναφέρεται ως ισχύουσα συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης του Κάθετου Άξονα, Μάνδρα-Ψαθάδες η…30η Ιουνίου 2017. 

Αναλυτικά η απάντηση της Εγνατίας οδού έχει ως ακολούθως: 

Αναφορικά με τα ερωτήματα Α-Β-Γ:
 
Ο συνολικός αριθμός των Σταθμών Διοδίων και το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης αυτών, αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών και Μεταφορών, Αριθμ. ΔΝΣγ/ΦΝ 393 (ΦΕΚ 1867 Β/29-05-2017 – «Τροποποίηση της υπ'αρ.6686/2014 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περί χωροθέτισης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες αυτής — Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας}»).
 
Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης και λειτουργίας των προβλεπόμενων Σταθμών Διοδίων στον κύριο άξονα και στους κάθετους άξονες της «Εγνατία Οδός ΑΕ», σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, θα τροποποιηθεί (μειωθεί) το «μήκος χρέωσης» κάθε σταθμού.
 
Το συνολικό αντίτιμο που καταβάλλει ένα όχημα διανύοντας τον άξονα της Εγνατία Οδού, από Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους δεν θα υπερβαίνει τα 19,90 ευρώ (ανά κατεύθυνση), θεωρώντας σαν χρέωση βάσης τα 0,03 Ευρώ/χλμ.
 
Αναφορικά με τις προβλέψεις, για την καταβολή τιμήματος διοδίων ανάλογα με τη διανυθείσα απόσταση, σας γνωρίζουμε ότι στην ανωτέρω ΚΥΑ και συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 του άρθρου 1, αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ-GSM), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατία Οδού και των κάθετων αξόνων αυτής. Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018.
 
Αναφορικά με το ερώτημα Δ:
 
Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» στον Κάθετο Άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο είναι αρμόδια για τις εργασίες στα τμήματα Αρδάνιο – Μάνδρα και Μάνδρα – Ψαθάδες, οι οποίες εκτελούνται σήμερα στα πλαίσια δυο εργολαβιών.
Έργο: «Κάθετος Άξονας Αρδάνιο – Ορμένιο (80), Τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες»
Ανάδοχος : Αρχικώς «ΒΙΟΤΕΡ» / Κατόπιν υποκατάστασης «ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική» Ημερομηνία υπογραφής σύμβασης: 09.01.2004 (αρχικής)
14.02.2012 (υποκατάστασης)
Ισχύουσα συμβατική ημερομηνία περαίωσης: 30.06.2017
Προϋπολογισμός Δημοπράτησης: . 60.000.000 ευρώ (με Φ.Π.Α)
Μέση έκπτωση: 15,33%

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.