Μουσταφα Μουσταφα, βουλευτης Ροδοπης του ΣΥΡΙΖΑ «H πρωτοβαθμια φροντιδα κλειδι για την περιοχη μας»

Σε ομιλία του στη βουλή με πρωταγωνίστρια τη γιαγιά Χρυσούλα από την Καρυδιά - «Οι ασθενείς να αποκτήσουν «ιχνηλασιμότητα» ώστε να αντιμετωπίζεται επιστημονικά η ασθένειά τους»

Τη σημασία της υιοθέτησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή μας τόνισε στην ομιλία του στη βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος στην τοποθέτησή του, αντλώντας εμπειρίες τόσο από την εμπειρία του ως μέλος τη Αριστεράς όσο και της πρακτικής του ενασχόλησης με την ιατρική μίλησε για την ανάγκη που έχει η χώρα μας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
 
Σημείωσε δε πως στα σαράντα χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν έγινε ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για τους ασθενείς, και αυτό θεωρεί πως γίνεται με το νομοσχέδιο.
 
Τέλος αντικρούοντας τις βολές της αντιπολίτευσης για το θέμα και την κατάσταση της υγείας στη χώρα μας, έχοντας ήδη σημειώσει πως η συζήτηση έχει αποκτήσει μια «άγρια ομορφιά» έκλεισε λέγοντας πως η γιαγιά Χρυσούλα από την Καρυδιά της Κομοτηνής όταν ακούει τέτοια λόγια, λέει «εγώ σου λέω ότι είμαι χαντούμης κι εσύ με ρωτάς πόσα παιδιά έχω».
 
Στην ομιλία του ο κ. Μουσταφά κατέθεσε τις απόψεις του βιωματικά, εμπειρικά αλλά και οραματικά θέλοντας να δώσει μια αισιόδοξη, αγωνιστική, διεκδικητική ματιά γιατί θεωρεί πως σε αυτήν τη χώρα έγιναν και γίνονται και ωραία και καλά πράγματα «για τα οποία χαιρόμαστε». «Και αν η συμβολή μας, η αρωγή μας είναι ουσιαστική σε αυτά τα καλά πράγματα, η χαρά μας είναι διπλή, τριπλή, πολλαπλή. Γι’ αυτό καλούμε και τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης να συμβάλουν θετικά σε αυτήν την προσπάθεια γιατί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την έχει ανάγκη ο τόπος». 

Ο Ηλίας Ηλίου και  «σύνταξη και στους αγρότες» 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως ο αείμνηστος ηγέτης της Αριστεράς Ηλίας Ηλιού είχε προτείνει να παίρνουν σύνταξη και οι αγρότες και οι αγρότισσες εκείνα τα χρόνια, μια πρόταση που είχε προκαλέσει ειρωνικά σχόλια, μεταξύ των οποίων ότι ο Ηλιού θέλει να κάνει τη χώρα ιμαρέτ, δηλαδή πτωχοκομείο.
 
Όμως το 1998, από προαιρετική που ήταν η ασφάλιση των αγροτών, έγινε ο κλάδος της κύριας ασφάλισης και τότε ο ίδιος ήταν εισηγητής του Συνασπισμού, μαζί με τον νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, θεωρώντας πως συνέβαλλαν πραγματικά στη σωστή του νομοθέτηση με κατάληξη τη σημερινή κατάσταση των αγροτών μας, που κατοχυρώνονται με την εθνική σύνταξη και με τη σύνταξη που εξαρτάται από τα χρόνια που πληρώνουν τις εισφορές τους. 
 
«Οι άνθρωποι της  ηλικίας μου», συνέχισε, «θα έχουν ακούσματα και βιώματα από τις περιοχές τους, από ανθρώπους του περίγυρού τους, που αναγκάζονταν να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, δηλαδή να πουλήσουν χωράφια ή τα ζώα τους για να πάνε σε γιατρό να θεραπευτούν και να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας που τους προέκυπταν.
 
Με τη Μεταπολίτευση, λόγω και του πεδίου των σπουδών μου, που είναι η ιατρική και λόγω της ένταξής μου στην Αριστερά, παρακολουθούσα τα προγράμματα υγείας, περίθαλψης και κοινωνικής πολιτικής των κομμάτων. 

Το εμβληματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας συνέγειρε  πολύ κόσμο 

Οι προωθημένες θέσεις τότε της Αριστεράς αλλά και του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα της περίθαλψης ήταν μια μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών, κινημάτων, διεκδικήσεων στον χώρο της υγείας, οι οποίες μετουσιώθηκαν στο εμβληματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, που συνέγειρε πάρα πολύ κόσμο»  ανέφερε,  ο ίδιος δε πιστεύει πως η δημιουργία του ΕΣΥ κινητοποίησε πολλές δυνάμεις να συμβάλουν στην εδραίωσή του και στην εμπέδωσή του.
 
Όμως ενώ και στο ιδρυτικό νομοσχέδιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στις μετέπειτα παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωσή του πάντοτε εμπεριείχετο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ως συστατικό του στοιχείο, αυτή η πλευρά του δεν μπόρεσε να εδραιωθεί και να εμπεδωθεί.
 
Ο κ. Μουσταφά παρατήρησε πως ως γιατρός βιοπαθολόγος, έχει υποχρεωθεί από τον ΕΟΠΥΥ να έχει ISO και όταν έρχεται ο υπάλληλος της πολυεθνικής εταιρείας για να τους πιστοποιήσει ζητάει ιχνηλασιμότητα, το οποίο σημαίνει ότι όλες αυτές τις εξετάσεις που κάνουν, πρέπει να τις καταγράφουν και να τις έχουν σε έναν σκληρό δίσκο για να υπάρχει η ιχνηλασιμότητά τους. «Εμείς όλα αυτά τα χρόνια, στα σαράντα χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν μπορέσαμε να κάνουμε ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για τους ανθρώπους μας» σημείωσε, τονίζοντας πως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρώτα από όλα είχε αυτόν τον στόχο, δηλαδή να καταγράψει τους συνανθρώπους μας από την ημέρα που γεννιούνται, μέχρι και την ημέρα που θα χρειαστούν σοβαρή θεραπεία, για να μπορέσει να γίνει μια επιστημονικά σωστή αντιμετώπιση. 

Η μεταρρυθμιστική παρουσία  του Καθηγητή της νεο- Ψυχιατρικής, κ. Σακελλαρόπουλου στη Θράκη 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έγινε στην περιοχή μας, με την εμβληματική παρουσία του Καθηγητή της Ψυχιατρικής, του κ. Σακελλαρόπουλου, ο οποίος με αντιλήψεις κοινωνικής ψυχιατρικής, δίδαξε πώς ασκείται και στο δύσκολο χώρο της ψυχιατρικής μια ουμανιστική, ολοκληρωμένη, προληπτική πολιτική αντιμετώπισης των ψυχικά ασθενών.
 
Αγωγή κοινότητας,  αποασυλοποίηση, κοινωνική ένταξη, κινητές μονάδες υποστήριξης ήταν νέες λέξεις και έννοιες, που έμειναν στο λεξιλόγιο, ενθουσίαζαν και ωθούσαν σε μια ανιδιοτελή προσφορά στο όλο εγχείρημα. 

Ο «φερετζές» της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας 

«Και η σύζυγός μου ως ψυχολόγος και εγώ ως εθελοντής υποστηρικτής, αλλά και μια πλειάδα υγειονομικών διαφορετικών ειδικοτήτων (εκπαιδευτικοί, τοπικοί άρχοντες) συστρατεύτηκαν στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτή θα πρέπει να είναι η προσέγγιση για να έχουμε αποτελέσματα από την πολιτική δράση.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης επέλεξε να κλείσει την ομιλία του, λέγοντας: «Μια πολύ ωραία ρήση του τόπου μου θέλω να θυμίσω και με αυτό να κλείσω. Η γιαγιά Χρυσούλα από την Καρυδιά της Κομοτηνής όταν ακούει τέτοια λόγια, λέει “εγώ σου λέω ότι είμαι χαντούμης κι εσύ με ρωτάς πόσα παιδιά έχω”», αντικρούοντας φράσεις που ακούστηκαν, όπως ελεύθερη επιλογή γιατρού, πόλεμος ενάντια στον ιδιωτικό τομέα, σοβιετοποίηση, θεωρώντας πως η εν λόγω φρασεολογία αποτελεί τον «φερετζέ» της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.