Στο Νευροκοπι παραγουν ρευμα με φλουδες ξυλου

Τα υπολείμματα αξιοποιούνται για την παραγωγή πέλετ

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φλούδες ξύλου δημιουργήθηκε στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, με σκοπό να αξιοποιούνται τα υπολείμματα από την επεξεργασία για την παραγωγή πέλετ σε παρακείμενη μονάδα. 
 
Με τον τρόπο αυτό, τίποτα δεν πάει χαμένο ενώ η μονάδα παραγωγής ρεύματος από το συγκεκριμένο είδος βιομάζας φιλοδοξεί να συμβάλει και στην αποπληρωμή του κόστους κατασκευής του εργοστασίου πέλετ.
 
«Στο εργοστάσιο παραγωγής πέλετ χρησιμοποιούνται τα ξύλα από τους κορμούς των δέντρων, τα οποία αποφλοιώνονται, θρυμματίζονται, ξεραίνονται, λιοτριβούνται, δηλαδή γίνονται σκόνη σαν πριονίδι και στη συνέχεια πρεσάρονται για να γίνει το πέλετ. Το υπόλειμμα αυτής της διαδικασίας είναι οι φλούδες, ο φλοιός του ξύλου.
 
Μέχρι πρότινος το υλικό αυτό καιγόταν και τα καυσαέρια που παράγονταν οδηγούνταν στον ξηραντήρα, για την ξήρανση του ξύλου.
Με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας ρεύματος, προστέθηκε στον κύκλο λειτουργίας των μονάδων μία επιπλέον παραγωγική δραστηριότητα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
 
Πλέον από τις φλούδες παράγεται ηλεκτρική ενέργεια ενώ τα καυσαέρια που προκύπτουν οδηγούνται και πάλι στον ξηραντήρα για την αφαίρεση της υγρασίας από το ξύλο» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της εταιρείας που κατασκεύασε τη μονάδα, Νικόλαος Φιλιππόπουλος.
 
Σχολιάζει, άλλωστε, ότι ακόμη και η απορριπτόμενη θερμότητα που προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του εργοστασίου.

Με τον τρόπο αυτό ο βαθμός απόδοσης των μονάδων που δημιουργήθηκαν είναι πολύ υψηλός και προσεγγίζει το 95%.
 

«Με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται, η νέα μονάδα που παράγει ρεύμα μπορεί να αποπληρώσει το κόστος κατασκευής της αλλά και το δάνειο που έχει πάρει η βιομηχανία για την κατασκευή του εργοστασίου πέλετ» προσθέτει.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία της μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ο κ. Φιλιππόπουλος διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήματα που να προκύπτουν από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, καθώς η βιομάζα δεν περιέχει στοιχεία, από την καύση των οποίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ενώσεις του άνθρακα που επιβαρύνουν το περιβάλλον», όπως το μονοξείδιο ή το διοξείδιο του άνθρακα.
 
«Ο κύκλος του άνθρακα στη βιομάζα κατά την καύση είναι μηδενικός» επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι «το μόνο πράγμα που πρέπει κανείς να διασφαλίσει είναι η αντιμετώπιση των στερεών σωματιδίων με φίλτρα ώστε να μη διαφεύγουν στον αέρα».
 
Οι κατασκευαστές αντίστοιχων μονάδων παραγωγής ρεύματος επισημαίνουν ότι η βιομάζα γενικότερα παράγεται σε μεγάλη ποσότητα στη χώρα μας και μπορεί να αντικαταστήσει το 20% των συνολικών εθνικών ενεργειακών αναγκών, που ισοδυναμεί με τέσσερα εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.