Συμβουλες για τη σωστη επιλογη αντηλιακου

Όλοι (θα έπρεπε να) βάζουμε αντηλιακό. Σκεφτήκατε, όμως, ποτέ ποιο είναι το κατάλληλο για σας; Ο παρακάτω μίνι οδηγός θα σας βοηθήσει να λύσετε τις απορίες σας.
 
Επιλέγουμε αντηλιακό:
 

Α. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας
 

Αντηλιακό με δείκτη πάνω από 20: Αν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα το οποίο δεν μαυρίζει, αλλά παθαίνει πολύ εύκολα εγκαύματα. 
Αντηλιακό με δείκτη από 15 με 20: Αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, το οποίο είναι αρκετά ευαίσθητο και μαυρίζει πολύ λίγο, ενώ υφίσταται εγκαύματα από τον ήλιο σχετικά εύκολα.
Αντηλιακό με δείκτη από 10 – 15: Αν έχετε λιγότερο ανοιχτό δέρμα, σχετικά ανθεκτικό στον ήλιο, το οποίο μαυρίζει με σχετική ευκολία. 
Αντηλιακό με δείκτη από 5-10: Αν έχετε μέτρια σκούρο δέρμα που μαυρίζει εύκολα και δεν παθαίνει συχνά εγκαύματα. 
Αντηλιακό με δείκτη χαμηλότερο του 6: Αν είστε μελαχρινοί με δέρμα που μαυρίζει πάρα πολύ εύκολα και δεν υφίσταται εγκαύματα, παρά μόνο σε ακραία έκθεση.
 

Β. Για κάθε… τύπο
 

Για παιδιά: Για τα μεγαλύτερα παιδιά προτιμήστε ένα παιδικό αντηλιακό με δείκτη προστασίας άνω των 30, ανάλογα και με τον τύπο δέρματος τους, ενώ στα πιο μικρά προτιμήστε αντηλιακό άνω των 50 ή με ολική προστασία (αναγράφεται στη συσκευασία total block ή ecran total). Για να βάλετε αντηλιακό στο παιδί με ευκολία, αν δεν θέλει, δοκιμάστε αντηλιακά σπρέι ή κρέμες σε πολύχρωμη συσκευασία, την οποία τα παιδιά θα βρουν πιο διασκεδαστική και προσπαθήστε να κάνετε τη διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι.
Για όσους έχουν ακμή: Στην περίπτωση που το δέρμα σας υποφέρει από αλλεργίες, ακμή ή ροδόχρου ακμή, θα πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά ή αρώματα, καθώς και εκείνα που περιέχουν PABA ή οξυβενζόνη.
Για όσους έχουν ξηρή επιδερμίδα: Το ξηρό δέρμα μπορεί να ωφεληθεί από την ενυδατική δράση που του παρέχει το αντηλιακό. Υπάρχουν ωστόσο και πιο εξειδικευμένα προϊόντα. Πολλά ενυδατικά συστατικά χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά, όπως λανολίνη, έλαια ή διμεθικόνη. Τα ενυδατικά αντηλιακά συνήθως κυκλοφορούν υπό τη μορφή κρέμας ή λοσιόν. Αναζητήστε σχετικούς όρους στην ετικέτα τους (π.χ. ενυδάτωση, ενυδατική δράση κτλ).
 

Χρήσιμες συμβουλές για όλους:
 

Αποφεύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη, μεταξύ 11:00 και 4:00 το απόγευμα.
Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας κατάλληλο για το τύπο του δέρματος σας σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε παραπάνω.
Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε φορά που έχετε ιδρώσει ή όταν βουτάτε στη θάλασσα. Με τον ιδρώτα και το νερό το αντηλιακό απομακρύνεται και παρέχει μικρότερη προστασία.
Πριν απλώσετε το αντηλιακό σκουπίστε το δέρμα σας. Το αντηλιακό σε στεγνή επιδερμίδα απορροφάται πιο καλά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.