Ευνοικη ρυθμιση οφειλων στον Δημο Κομοτηνης

Αιτήσεις για υπαγωγή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Επανέρχεται η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς τους Ο.Τ.Α., που προέρχονται από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα που τις επιβαρύνουν, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
 
Αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά ρύθμιση που θα πραγματοποιηθεί από το 2014 για οφειλές προς τους Δήμους, αξίζει όμως να σημειωθεί πως η εμπειρία των προηγουμένων ετών, τουλάχιστον στο Δήμο Κομοτηνής, δείχνει πως παρόλο που το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, η ανταπόκριση είναι μικρή, και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που συνεχίζουν τη ρύθμιση μέχρι τέλους. 

Τι ισχύει στην καινούρια ρύθμιση 

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Κομοτηνής με ανακοίνωσή του, μετά από τη δημοσίευση του Νόμου 4483/2017 (ΦΕΚ 107/31.07.2017 τεύχος Α'), δίνεται η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς τον Δήμο Κομοτηνής που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του ανωτέρω Νόμου (δηλαδή έως 30/09/2017), με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:
 
α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%,
β) αν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80 %,
γ) αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%,
δ) αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%,
ε) αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.
 
Στη ρύθμιση μπορούν, επίσης, να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:
α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου ή
β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών,
γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.
 
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται το αργότερο εντός  4 μηνών από την έναρξη ισχύος νόμου 4483/2017, δηλαδή έως 30/11/2017.
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.
Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ. 

Πώς γίνεται η άρση της δέσμευσης 

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει:
α) το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ,
β) το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή από 5.000,01 μέχρι 10.000 ευρώ,
γ) το 20 % της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή 10.000,01 ευρώ και πάνω,
ο Δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και σε εντολή για επαναδέσμευση αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας εκ των δόσεων.
 
Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του Νόμου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.