Αριθμοι και σταθερες για το διμερες εμποριο Ελλαδας – Βουλγαριας

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, λέει ο σοφός λαός …γνωμικό που ταιριάζει γάντι στην εν λόγω περίπτωση.
 
Το εν λόγω σκίτσο «αλιεύσαμε» από το διαδίκτυο, περιγράφοντας την οικονομική – επιχειρηματική πραγματικότητα κυρίως της Βορείου Ελλάδος αλλά και του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας , όπως αυτή «αποτυπώνεται» από τα προσωρινά στοιχεία του Βουλγαρικού Στατιστικού Ινστιτούτου για το 2016.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2016 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση βουλγαρικών εξαγωγών προς Ελλάδα (+9,2%), μικρή μείωση εισαγωγών από Ελλάδα (-0,8%), διευρυμένο θετικό εμπορικό ισοζύγιο για Βουλγαρία σε διμερές επίπεδο και αύξηση του  συνολικού διμερούς όγκου εμπορίου λόγω ενισχυμένων βουλγαρικών εξαγωγών προς Ελλάδα.
 
Από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ 2015-2016 η μεγάλη κάμψη των εξαγωγών προς την Βουλγαρία για το προηγούμενο έτος οφείλεται πρωτίστως στα ορυκτά καύσιμα και ορυκτά λάδια, ενώ από την άλλη η αύξηση των ελληνικών εισαγωγών από Βουλγαρία οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση εισαγόμενων από Βουλγαρία προϊόντων στις πρώτες θέσεις των οποίων βρίσκονται η ηλεκτρική ενέργεια, υποκατηγορίες σιτηρών, τα ηλιέλαια, τα κρέατα πουλερικών, οι γυάλινες φιάλες, υποκατηγορίες πλεκτών και μη πλεκτών ενδυμάτων και τα τυριά.
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μηνού του 2016 (από το τελευταίο ενημερωτικό έγγραφο  του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας) η Ελλάδα  διατηρεί την 4η θέση στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία, μετά την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, με συνολικές επενδύσεις (stocks) ύψους 2.501,2 εκατ. ευρώ (έναντι 2.441,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015).
 
Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί , όπως επισημαίνεται και στο ίδιο ενημερωτικό έγγραφο, ότι μέχρι το 2012, το εμπορικό ισοζύγιο στις διμερείς συναλλαγές ήταν παραδοσιακά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδος.
 
Από το 2012 και έπειτα έχουν αλλάξει βέβαια πολλά και δη στην οικονομική κατάσταση της χώρας, με αποτέλεσμα η Βουλγαρία, ως φορολογικός παράδεισος να συνεχίζει να προσελκύει πληθώρα ελλήνων επιχειρηματιών που μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά και καταναλωτές που αντιλαμβάνονται, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, πολύ καλά τις ευκαιρίες της γείτονος. Μοναδική σταθερά οι «εξαγγελίες» δια στόματος αρμοδίων, και μη, για τα όσα «ελκυστικά» προς το εγχώριο επιχειρείν πρέπει να γίνουν…. που παραμένουν εξαγγελίες! Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.