Παράσταση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis

05.09.2017 11:00

Μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ανέγνωσαν ψήφισμα, καλώντας τους Κομοτηναίους να δώσουν ισχυρό παρών στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής, στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis μέλη της νεολαίας του ΚΚΕ, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
 
Τα μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής ανέγνωσαν ψήφισμα τους, καλώντας μάλιστα τόσο τους θαμώνες των καφετεριών όσο και τους πελάτες των καταστημάτων ένδυσης να δώσουν το «παρών» το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενόψει της ΔΕΘ, για το οποίο θα αναχωρήσουν λεωφορεία και από την Κομοτηνή.
 
«Τη "δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση τη βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό που δεν τους επιτρέπεται ούτε μια μέρα άδεια, με την μαύρη εργασία να σπάει κόκαλα. Την έζησαν - μέχρι τέλους - οι δεκάδες νεκροί και αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας στα εργοδοτικά κάτεργα και εξακολουθούν να τη ζουν χωρίς επίδομα οι χιλιάδες άνεργοι στην περιοχή μας, οι συνταξιούχοι που κάθε μέρα είναι στον αυτόματο κόφτη. "Δίκαιη ανάπτυξη" είναι η ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε ολόκληρους κλάδους που οι επιχειρήσεις δε θα αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό και θα κλείσουν, με παράδειγμα την ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής που μόνο σκελετοί εργοστασίων έχουν μείνει εκτινάσσοντας τα προηγούμενα χρόνια την ανεργία στην Ροδόπη στα ύψη» ανέφερε μεταξύ άλλων το ψήφισμα που αναγνώστηκε με τους συγκεντρωμένους νεολαίους να υπογραμμίζουν πως στους περισσότερους κλάδους οι εργαζόμενοι μετρούν κάθε χρόνο καινούργιες απώλειες στο εισόδημά τους, εντατικοποίηση της δουλειάς, χειρότερες συνθήκες, μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε ένα αντεργατικό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά ψήφισε την κατάργηση της Κυριακής αργίας “απαγορεύοντας” στους εμποροϋπαλλήλους την ανάπαυση και την κοινωνική επαφή, επέκτεινε τις ρυθμίσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στηρίζοντας στην πράξη τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ενώσεις προσώπων με τις οποίες οι εργοδότες όλων των κλάδων γενικεύουν τη μείωση των μισθών στα 586 και 511 ευρώ αντίστοιχα για τους νέους, μία διάκριση την οποία διατηρεί αλλά και επεκτείνει μέσα από τα κάθε είδους προγράμματα, που διασφαλίζουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματικούς ομίλους. Διευκόλυνε τις ομαδικές απολύσεις με την ψήφιση του 4ου μνημονίου. Αφαίρεσε άλλα 250.000.000 ευρώ από τους συνταξιούχους. Διεύρυνε τη φοροληστεία, μειώνοντας το αφορολόγητο όριο. Προώθησε το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και του δημόσιου πλούτου, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε παιδεία, υγεία» αναφέρει το σχετικό ψήφισμα, μεταξύ άλλων για να καταλήξει πως «τα τσιράκια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας κάνουν τα πάντα μέσα στο κίνημα για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, προσπαθώντας να κάνουν τους εργαζόμενους να μην σηκώσουν κεφάλι». 

«Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής έβαλε πλάτη για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» 

«Αυτή είναι και η γραμμή της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, αφού αφήνουν τους εργαζόμενους ανενημέρωτους και ανοργάνωτους ενόψει της ΔΕΘ, ενόψει της 3ης αξιολόγησης και των μέτρων που θα την ακολουθήσουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «έβαλαν πλάτη στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας, αφού σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Κ πριν το καλοκαίρι με θέμα τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, συμφώνησαν από κοινού η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την παράταξη του προέδρου του Ε.Κ. (πρώην ΠΑΣΚΕ) στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αρκεί όπως είπαν να τηρηθεί η νομοθεσία όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ποια νομοθεσία; Αυτή που έχει κάνει τις εργασιακές σχέσεις ζούγκλα; Που έχει κάνει την καθημερινότητά μας στην δουλειά και στο σπίτι ένα συνεχές κυνήγι επιβίωσης;».
 
Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των τεσσάρων μνημονίων. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Επαναφορά των ΣΣΕ. Συμβάσεις κλαδικές με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειές μας, να επιτρέπουν να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, είναι τα βασικά αιτήματα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, τα οποία εν όψει και του συλλαλητηρίου της ΔΕΘ, χθες, Δευτέρα, διοργάνωσαν διευρυμένη σύσκεψη για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της παρουσίας τους στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ,  στο εργατικό κέντρο της Κομοτηνής, με βασικό σύνθημα « δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας». 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine