Ο Χρήστος Μέτιος και οι μνηστήρες της τοπικής εξουσίας…*

07.09.2017 10:27

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Η εκλογή του Χρήστου Μέτιου στην θέση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, αμέσως μετά τον θάνατο του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη που υπήρξε το 2010 και ο ιδρυτής της παράταξης της Περιφερειακής Αναγέννησης, προκάλεσε κάποιας μορφής παρενέργειες στο εσωτερικό της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου που χονδρικά θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες· στην μεγάλη πλειοψηφία των συμβούλων που από την πρώτη στιγμή άφησαν πίσω τους την εσωκομματική διαμάχη για την εκλογή του νέου ηγέτη- που πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις γεννά τραύματα και πικρίες- και σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων που για δικούς τους λόγους βγήκαν στο αντάρτικο. Άλλοτε ως «γνήσιοι εκφραστές του πνεύματος και της πολιτικής γραμμής του Γιώργου Παυλίδη» και άλλοτε ως κομιστές της άποψης ότι ο νέος περιφερειάρχης είναι αναλώσιμος, μη διαθέτων το ειδικό πολιτικό βάρος να τους εκφράσει όλους και να λειτουργήσει συλλογικά.
 
Πρώτος έσυρε αυτόν τον ιδιότυπο χορό της αμφισβήτησης ο Οντέρ Μουμίν, ο οποίος πρόλαβε μετά την μη ανανέωση της θητείας του ως θεματικού αντιπεριφερειάρχη να καταλήξει σε αναρίθμητα αρνητικά συμπεράσματα για τις ικανότητες του Χρήστου Μέτιου, γραμμένα σε τόνο και ύφος που δεν άφηναν αμφιβολίες για το γεγονός ότι πιθανώς δεν ήταν μόνος του σε αυτή την ιστορία. Ακολούθησαν ως γεγονότα, η απόφαση του περιφερειάρχη να θέσει εκτός του ψηφοδελτίου της Περιφερειακής Αναγέννησης τον Μιχάλη Αμοιρίδη καθώς και η παραίτηση του υπεύθυνου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Κωνσταντίνου Εξακουστού, που ζητήθηκε από τον ίδιο τον Χρήστο Μέτιο.   
 
Κανονικά, ο τελευταίος που θα επιζητούσε να δημιουργήσει μία κρίση στο εσωτερικό της παράταξης του, με μια σειρά από αναπτυξιακά και πολιτικά ζητήματα ανοιχτά, θα ήταν ένας νεοεκλεγμένος περιφερειάρχης που θέλει να αποδείξει ότι τιμά και σέβεται το παρελθόν αφενός και αφετέρου να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην νέα προσπάθεια που διανοίγεται μπροστά του με φόντο την εκλογική πρόκληση του 2019.
 
Και πράγματι, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ήταν ο Χρήστος Μέτιος εκείνος που ως νέος αρχηγός της παράταξής του, επεδίωξε να ξαναμοιράσει την τράπουλα με όρους ισοτιμίας μεταξύ των συμβούλων του, προσφέροντας την δυνατότητα σε όλους να δουλέψουν και να κριθούν από τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και όχι από το τί ψήφισαν στην εσωκομματική διαδικασία διαδοχής. Μηδέ εξαιρουμένου και του κυρίου Αμοιρίδη που δέχθηκε πρόταση να αναλάβει ως επικεφαλής σημαντικού φορέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, την οποία όμως ο ίδιος απέρριψε. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Εξακουστό μέχρις ότου τού εζητήθη η παραίτηση για λόγους που δεν είναι άγνωστοι στους κύκλους της Περιφερειακής Αναγέννησης (…), χωρίς όμως να αποκλείεται η επάνοδός του σε άλλη θέση στο προσεχές μέλλον.
 
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, ο περιφερειάρχης φέρεται να διέγνωσε εγκαίρως ένα ενδοπαραταξιακό παιχνίδι με κομματικές προεκτάσεις στον χώρο της Ν.Δ., που πήγε να στηθεί πριν ακόμη εκείνος προλάβει να συμπληρώσει μερικούς μήνες θητείας στην νέα του θέση, με αιχμές για την πολιτική και διαχειριστική του επάρκεια. Ένα παιχνίδι, που είχε ως σενάριο την δημιουργία επίπλαστης εικόνας χάους και διάλυσης στους κόλπους της Περιφερειακής Αναγέννησης.
 
Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις σε μικρές κοινωνίες όπως οι δικές μας, τα τρίγωνα ή… τα τετράγωνα της ίντριγκας και της διαπλοκής δεν είναι τόσο δύσκολο να αποκαλυφθούν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πήρε εντέλει την απόφαση του να σπάσει αυτό το κέλυφος, πριν προλάβουν κάποιοι άλλοι να αναγάγουν την αμφισβήτηση του σε μείζονα εσωκομματική και ενδοπαραταξιακή κρίση.
 
Ο Χρήστος Μέτιος, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα ηγηθεί της παράταξής του στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές το 2019, με ορίζοντα τις πολλαπλές προκλήσεις για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και όχι τις πολιτικές σκιαμαχίες που αντλούν την προέλευσή τους από μίζερους μικροκομματικούς και προσωπικούς υπολογισμούς, που αποδοκιμάστηκαν άλλωστε στην κάλπη πρόσφατα από τους πολίτες...   
 
*To κείμενο κατ’ επιθυμίαν, αν και ανωνύμως, φιλοξενείται για τον λόγο ότι είναι μια ακόμη ανάγνωση στα τεκταινόμενα της εντόπιας περιφερειακής πολιτικής. 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine